Το μήνυμα «να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα» στέλνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή –διά στόματος του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων Πίτερ Στάνο –, με αφορμή την υπογραφή συμφωνίας της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Λιβύης, που αφορά σε δύο μνημόνια συνεργασίας για υδρογονάνθρακες και ένα πρωτόκολλο.
Παράλληλα, επαναλαμβάνει πως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019 για την ΑΟΖ «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών»: απαντώντας με αυτόν τον τρόπο, στις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πως οι τρίτες χώρες «δεν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν σε μια συμφωνία που έχει υπογραφεί από δύο κυρίαρχα κράτη».
Τι είπε ο Στάνο
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τις αναφορές που επισημαίνουν ότι η Τουρκία και η λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο».
Όπως προσθέτει ο Π. Στάνο, «η Ε.Ε. υπενθυμίζει ότι η θέση της σχετικά με αυτό το Μνημόνιο έχει δηλωθεί με σαφήνεια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019 και παραμένει αμετάβλητη: Το Μνημόνιο Συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη» προσθέτει.
Τέλος, αναφέρει ότι «η νέα συμφωνία δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη. Απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις για το περιεχόμενό της. Πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την περιφερειακή σταθερότητα».