Πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι από τις δυο συμφωνίες που υπέγραψε στην Λιβύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου για έρευνες, εξόρυξη και εκμετάλλευση των λιβυκών υδρογονανθράκων, το κοινοβούλιο της χώρας ανακοίνωσε πως δεν την αναγνωρίζει.
Σύμφωνα με το The Libya Update, «το Λιβυκό κοινοβούλιο απορρίπτει τη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας».
Η συμφωνία αυτή απορρίπτεται από το κοινοβούλιο ως «παράνομη» καθώς δεν διαθέτει την έγκριση του λιβυκού νομοθετικού σώματος, δηλαδή του Κοινοβουλίου.
Υπενθυμίζεται πως το Λιβυκό Κοινοβούλιο, το μοναδικό εκλεγμένο σώμα στην σπαρασσόμενη από εμφύλιο πόλεμο χώρα, έχει άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και κατά συνέπεια δεν αναγνωρίζει καμία πράξη του.
Επιπλέον το Λιβυκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως η συμφωνία που υπεγράφη με την Τουρκία, αποστερεί την ανατολική περιοχή της Κυρηναϊκής από τα δικαιώματά της στους υδρογονάνθρακες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το Κοινοβούλιο της Λιβύης αντιδρά σε συμφωνία που υπογράφει η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά.
Το ίδιο είχε πράξει και με το περίφημο τουρκολιβυκό μνημόνιο που είχαν υπογράψει ο Ερντογάν με τον Ντμπεϊμπά, που δήθεν καθόριζε τις ΑΟΖ ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία, «παραβλέποντας» την ύπαρξη πολλών ελληνικών νησιών, ανάμεσα στα οποία και η… Κρήτη!
Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωση την υπογραφή μνημονίων κατανόησης με την Λιβύη για τους υδρογονάθρακες.
“Υπογράψαμε δύο μνημόνια συνεργασίας και ελπίζουμε ότι εντός της ημέρας θα υπογράψουμε συμφωνία και για το φυσικό αέριο”, δήλωσε από τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τονίζοντας επίσης ότι “όλες οι χώρες της Μεσογείου θα πρέπει να έχουν το ίδιο όφελος”.
Μεταξύ των εκπροσώπων του τουρκικού κράτους ήταν επίσης ο υπουργός Ενέργειας της χώρας, αλλά και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ. Η τουρκική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα.
Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων οι διμερείς σχέσεις και τα θέματα συνεργασίας, ενώ δόθηκαν και λεπτομέρειες σχετικά με το πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας για την ασφάλεια που υπεγράφη με τη Λιβύη το 2019.
Σχολιάζοντας το ζήτημα, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα τόνισαν ότι το ζήτημα της φερόμενης ως κυοφορούμενης συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία, παρακολουθείται στενά.