Σε αναδίπλωση αναγκάστηκε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ που ανακοίνωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην κατάργηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή που είχε ανακοινωθεί λίγες ημέρες νωρίτερα.
«Είναι ξεκάθαρο ότι η κατάργηση του φορολογικού συντελεστή του 45% επισκίασε την αποστολή μας να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες της χώρας μας. Κατά συνέπεια ανακοινώνω ότι δεν θα προχωρήσουμε. Το καταλάβαμε και ακούσαμε», ανέφερε στο Twitter o Κουάρτενγκ που εκτός από την οργή που προκάλεσε στους πολίτες έφερε αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές.
«Αυτό θα μας επιτρέπει να επικεντρωθούμε στην εφαρμογή των βασικών στοιχείων του σχεδίου μας ανάπτυξης. Αρχικά η επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας», εξήγησε ο υπουργός. Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα κοστίσει 60 δισεκ. λίρες για έξι μήνες, αν και πρόκειται να έχει διάρκεια δύο χρόνια για τα νοικοκυριά.
Λίγο αργότερα μιλώντας στο BBC ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί μετά τη στροφή 180 μοιρών που αναγκάστηκε να κάνει, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο αυτό είχε καταλήξει ένας «μεγάλος περισπασμός».
Όταν ρωτήθηκε αν θα παραιτηθεί, απάντησε: «Καθόλου», παράλληλα ο Κουάρτενγκ αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι η πρότασή του ήταν λάθος. «Αυτό που παραδέχομαι είναι ότι κατέληξε να είναι ένας μεγάλος περισπασμός από ένα ισχυρό πακέτο» μέτρων.
Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας παρουσίασε στις 23 Σεπτεμβρίου μια σειρά δημοσιονομικών μέτρων, που προβλέπουν μεταξύ άλλων την παροχή επιδομάτων για την αντιμετώπιση των αυξημένων λογαριασμών ενέργειας και μειώσεις φόρων που αφορούν τους πιο πλούσιους, το ιλιγγιώδες κόστος των οποίων προκάλεσε την ανησυχία των χρηματαγορών.
Μετά την ανακοίνωση του «μίνι προϋοπολογισμού» η στερλίνα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε από τη Βρετανία να αναθεωρήσει το σχέδιό της και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας παρενέβη εκτάκτως σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τις αγορές.