Ο βρετανικός Τύπος χρειάστηκε να ανακαλύψει ένα νέο όρο για να μπορέσει να περιγράψει το… απερίγραπτα κακό οικονομικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης των Συντηρητικών της Λιζ Τρας: Trussonomics. Από την περασμένη Παρασκευή, όταν ο υπουργός της των Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ παρουσίασε το νέο μίνι προϋπολογισμό σχεδόν όλοι οι σχετικοί με τα οικονομικά έχουν χαρακτηρίσει αυτό το σχέδιο που στηρίζεται κυρίως στην ιδέα φοροελαφρύνσεων για τα υψηλότερα εισοδήματα ως την ταφόπλακα της βρετανικής οικονομίας (προφανώς και της κοινωνίας).
Ακόμα και οι πιο νεοφιλελεύθεροι οίκοι αξιολόγησης ή το ΔΝΤ έχουν εκφραστεί με κάθε άλλο παρά κολακευτικά λόγια για την «κεντρική ιδέα» του προγράμματος, που όπως ειπώθηκε θα μετατρέψει την οικονομία σε «καταδυόμενη». Η λίρα άρχισε να καταρρέει και οι «αγορές» αναστατώθηκαν. Η Τράπεζα της Αγγλίας σήμανε συναγερμό.
Τεράστια δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει το όλο θέμα και μέσα στις τάξεις των Τόρις, που βλέπουν το κόμμα τους να βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις, σε ποσοστά λίγο πάνω από το 20% και με τους Εργατικούς να χρίζουν ένα προβάδισμα ρεκόρ ασυνήθιστο για τα δεδομένα της μεταπολεμικής Αγγλίας.
Τώρα η Λιζ Τρας αποφάσισε να δει τον επικεφαλής του ανεξάρτητου Γραφείου για τη Δημοσιονομική Υπευθυνότητα, τον οποίο είχε αγνοήσει προηγουμένως και ο Κουάρτενγκ διαβεβαίωσε ότι συνεργάζεται με την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναγκάστηκε να ριχτεί στη μάχη για να αποτρέψει μια κατάρρευση της οικονομίας. Επιμένουν πάντως και οι δύο ότι το πρόγραμμά τους «θα δουλέψει». Η αναταραχή φυσικά συνεχίζεται.
Εδώ έχουμε να κάνουμε πια με μια ακραία περίπτωση νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας, που θεωρεί ότι τα πάντα λύνονται αρκεί να… λύσεις τα χέρια των πλουσίων. Συμβαίνει και αλλού, αλλά όχι με τέτοια μανία και δεν τραβάει ίσως τα βλέμματα, επειδή δεν έχουν όλες οι χώρες τη σημασία που έχει η βρετανική οικονομία για το παγκόσμιο σύστημα.
Μπορεί η χώρα να έχει βγει από την ΕΕ, αλλά η ανησυχία όλων των μεγάλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων της Ευρώπης για τις συνέπειες ενός βρετανικού κραχ δείχνει ότι οι συνδέσεις παραμένουν ισχυρές σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο και όσα συμβαίνουν στο Λονδίνο επηρεάζουν όλο τον πλανήτη. Η μόνη που δείχνει να μην το καταλαβαίνει αυτό είναι η ίδια η Βρετανίδα πρωθυπουργός, που συμπεριφέρεται σαν να κινείται σε μια γυάλα, μακριά από τον υπόλοιπο κόσμο.
Κατάφερε να «γκρεμίσει» ακόμα και το αίσθημα εθνικής «ομοψυχίας» που είχε προκαλέσει η δεκαπενθήμερη περίοδος των πένθιμων εκδηλώσεων για το θάνατο της βασίλισσας και να προκαλέσει απίστευτη οργή στην κοινωνία. Το πρόγραμμά της εκτός από τις φοροαπαλλαγές για τα μεγάλα εισοδήματα προβλέπει τον περιορισμό με νομοθετήματα του δικαιώματος στην απεργία και ακόμα πιο βάναυσες περικοπές επιδομάτων για ανέργους.
Ξεπέρασε ακόμα και την κοινωνική ψυχρότητα της Θάτσερ, η οποία παρά την σκληρότητα των πολιτικών της έδειχνε να ξέρει πάντα ποιο όριο δεν πρέπει να ξεπεράσει. Η Τρας εκφράζει μια τάση για ένα νεοφιλελευθερισμό χωρίς όρια, που δεν έχει αναστολές και βλέπει την κοινωνία ως εχθρό. Αλλά για κακή της τύχη αυτό ακριβώς συνειδητοποιούν τώρα στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι Βρετανοί.
Βρετανία – Δημοσκόπηση: Καταρρέει η Λιζ Τρας – Σε ελεύθερη πτώση το νόμισμα
Βρετανία: 500 δισ. έκαναν φτερά από τις αγορές από τότε που ανέλαβε η Λιζ Τρας