Στο στόχαστρο της επιστημονικής κοινότητας παραμένει η «Όμικρον», η νέα παραλλαγή του κορονοϊού με τις πολλές μεταλλάξεις που έχει φέρει παγκόσμια ανησυχία.
Πολλά κράτη έχουν αρχίσει τις τελευταίες τρεις ημέρες να λαμβάνουν επιπλέον μέτρα, κυρίως μέσω ταξιδιωτικών περιορισμών προς τις χώρες της Νοτίου Αφρικής, ωστόσο θα χρειαστούν αρκετές ημέρες ακόμη έως ότου υπάρξει σαφής εικόνα για την «Όμικρον», τη μεταδοτικότητα και επικινδυνότητά της.
«Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο»
Για το νέο στέλεχος μίλησε ξανά την Κυριακή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι οι ειδικοί δίνουν «μάχη με το χρόνο» προκειμένου να αναλύσουν την Όμικρον και να εξάγουν πιο σαφή συμπεράσματα.
Η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «οι επιστήμονες και οι παρασκευαστές (εμβολίων) χρειάζονται δύο με τρεις εβδομάδες ώστε να έχουν μια πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών των μεταλλάξεων», για να προσθέσει ότι «πρέπει να κερδίσουμε χρόνο» και να κάνει νέο κάλεσμα για εμβολιασμό και τήρηση των γνωστών μέτρων αυτοπροστασίας.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι η σύμβαση που υπέγραψε φέτος το καλοκαίρι η Επιτροπή με την κοινοπραξία BioNTech/Pfizer, για την παράδοση 1,8 δισ. δόσεων εμβολίου, περιλαμβάνει μια ρήτρα που αναφέρεται στην περίπτωση εμφάνισης μιας παραλλαγής η οποία δεν θα καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια. Με τη ρήτρα αυτή, οι εταιρείες δεσμεύονται ότι θα είναι σε θέση να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους μέσα σε διάστημα 100 ημερών.
Ο ΠΟΥ ζητά ανοιχτά σύνορα
Ανακοίνωση για το νέο στέλεχος εξέδωσε το βράδυ της Κυριακής και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν η νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού SARS-CoV-2 είναι πιο μεταδοτική σε σύγκριση με τις άλλες ή αν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι καταγράφονται αυξημένα ποσοστά νοσηλείας στη Νότια Αφρική, όμως αυτό μπορεί να οφείλεται στην αύξηση του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που μολύνονται» και να μην είναι αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μόλυνσης με την Όμικρον, προστίθεται στην ανακοίνωση. Ωστόσο, ο Οργανισμός επανέλαβε ότι τα πρώτα δεδομένα δείχνουν ότι ίσως να υπάρχει υψηλότερος κίνδυνος επαναμόλυνσης από την παραλλαγή αυτήν.
«Για να κατανοήσουμε το επίπεδο της σοβαρότητας της παραλλαγής Όμικρον θα χρειαστούν ημέρες, έως και αρκετές εβδομάδες», αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, κάνοντας, παράλληλα, έκκληση να παραμείνουν ανοιχτά τα σύνορα.
Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη όλες οι χώρες να υιοθετήσουν μια επιστημονική προσέγγιση για το ζήτημα που θα βασίζεται «στην εκτίμηση των κινδύνων». Εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στις χώρες της νότιας Αφρικής, τόνισε ότι «είναι κρίσιμης σημασίας οι χώρες να επιδεικνύουν διαφάνεια με τα δεδομένα τους, επειδή αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος να διασφαλίσουμε ότι θα λαμβάνουμε σημαντικά δεδομένα εγκαίρως», υπογράμμισε.
Η απαγόρευση πτήσεων, που επηρεάζει αρνητικά την οικονομία και τον τουρισμό, μπορεί να οδηγήσει κάποιες χώρες στο μέλλον να μην ανακοινώνουν τον εντοπισμό παραλλαγών, επειδή θα φοβούνται ότι θα υποστούν τις κυρώσεις, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της Νότιας Αφρικής.
Πολλές χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές, απαγόρευσαν τις πτήσεις από τη νότια Αφρική. Η Αγκόλα ήταν η πρώτη αφρικανική χώρα που αποφάσισε να απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς τη Νότια Αφρική.
Κρούσματα στην Ευρώπη
Την ίδια ώρα τα κρούσματα που καταγράφονται σε χώρες της Ευρώπης αυξάνονται, αλλά όχι απαραίτητα με ταχύ ρυθμό. Εκτός από την Ολλανδία, η οποία έχει επιβεβαιώσει τουλάχιστον 13 κρούσματα της νέας παραλλαγής, στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί τρεις μολύνσεις με Όμικρον.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Υγείας το τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα αφορά σε πρόσωπο το οποίο δεν βρίσκεται πλέον στη χώρα και συνδέεται με ταξίδι στη Νότια Αφρική. Το άτομο αυτό, όσο ήταν σε βρετανικό έδαφος, βρισκόταν στην περιοχή του Γουεστμίνστερ του κεντρικού Λονδίνου.
Τρία είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στην Γερμανία, με τον υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων της Έσσης να ανακοινώνει μέσω Twitter ότι το τρίτο περιστατικό βρίσκεται στο συγκεκριμένο κρατίδιο.
«Η αλληλούχιση του γονιδιώματος του ιού επιβεβαίωσε το αποτέλεσμα-το ύποπτο κρούσμα που έγινε χθες το πρωί γνωστό φέρει την παραλλαγή Όμικρον», έγραψε στο Twitter ο Κάι Κλόζε, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων στην Έσση.
Χθες ο ίδιος είπε ότι η νέα παραλλαγή είχε εντοπιστεί σε έναν επιβάτη που είχε φθάσει από την Νότια Αφρική στην Έσση, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης.
Επιπλέον χθες υγειονομικοί αξιωματούχοι στο νότιο κρατίδιο της Βαυαρίας εντόπισαν δύο κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον.
Και η Δανία κατέγραψε δύο κρούσματα σε ταξιδιώτες από την Νότια Αφρική, όπως αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η αρχή λοιμωδών ασθενειών της χώρας.«Αυτό ήταν αναμενόμενο και επομένως η στρατηγική μας είναι να συνεχίσουμε την εντατική παρακολούθηση των μολύνσεων στη χώρα», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Serum Χένρικ Ούλουμ.
Η Αυστραλία επίσης εντόπισε σήμερα τα δύο πρώτα κρούσματα της νέας παραλλαγής.
«Ήπια συμπτώματα»
Την ίδια στιγμή στη Νότια Αφρική τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή εμφανίζουν «ήπια συμπτώματα», ενώ έχει παρατηρηθεί ανάρρωση χωρίς να απαιτηθεί νοσηλεία.
Αυτό, τουλάχιστον, καταγράφει η νοτιοαφρικανή γιατρός Ανζελίκ Κέτσι, η οποία έχει αναλάβει την θεραπεία περίπου 30 ασθενών που φέρουν την Όμικρον του κορονοϊού.
«Αυτό που τους έφερε στο γραφείο μου στην Πρετόρια είναι η αίσθηση υπερκόπωσης», λέει η ίδια στο AFP για να προσθέσει ότι η πλειονότητα αυτών ήταν άνδρες κάτω των 40 ετών. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς ήταν εμβολιασμένοι. Εκτός από την υπερκόπωση, υπέφεραν από μυαλγίες, είχαν ξερόβηχα ή «φαγούρα στον λαιμό». Μόνο λίγοι είχαν χαμηλό πυρετό.
Η δρ. Κέτζι ενημέρωσε τις υγειονομικές αρχές στις 18 Νοεμβρίου για «μία κλινική εικόνα που δεν παραπέμπει στην παραλλαγή Δέλτα», δηλαδή την κυρίαρχη παραλλαγή στη Νότια Αφρική.
Επισημαίνει, τέλος, ότι «γνωρίζουμε πολύ λίγα πράγματα για την παραλλαγή αυτή. Δεν λέω ότι δεν θα είναι μια σοβαρή νόσος, αλλά προς το παρόν ακόμη και οι ασθενείς που είδαμε και δεν ήταν εμβολιασμένοι είχαν ήπια συμπτώματα. Είμαι πεπεισμένη ότι πολύς κόσμος στην Ευρώπη έχει μολυνθεί με αυτή την παραλλαγή, αλλά η συγκεκριμένη (παραλλαγή) εντοπίστηκε μόλις πρόσφατα γιατί δεν παρουσίαζε τα συμπτώματα της Δέλτα».
Περίπου τα τρία τέταρτα των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφηκαν πρόσφατα στην Νότια Αφρική φέρουν την παραλλαγή Όμικρον.
Ωστόσο, ο αριθμός αυτός παραμένει χαμηλός καθώς τις τελευταίες ημέρες έχουν καταγραφεί στη χώρα περίπου 3.000 νέα κρούσματα.