Δεν ξέρω αν έχει υποπέσει στην αντίληψή σας ότι στις 25 Νοεμβρίου το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας απάλλαξε τα στελέχη του Ρουβίκωνα Νίκο Ματαράγκα και Γιώργο Καλαϊτζίδη από κάθε κατηγορία (ανθρωποκτονία εκ προθέσεως σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ηθική αυτουργία σε αυτήν) για τη δολοφονία στα Εξάρχεια του εμπόρου ναρκωτικών Μοχάμεντ Αχμέντ ή Χαμπίμπι.
Αν δεν το έχετε αντιληφθεί, δεν φταίτε εσείς. Από μια σύντομη έρευνα στο διαδίκτυο προκύπτει ότι είναι πολύ περισσότερα τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για την αναγραφή συνθημάτων από την οργάνωση έξω από τα σπίτια του κ. Άκη Σκέρτσου και της κ. Μίνας Γκάγκα, από ό,τι για μια δίκη που μπορούσε να επισύρει ποινές ισόβιων δεσμών στους δύο κατηγορούμενος. Για μια δίκη, επίσης, που μάλλον δεν θα ‘πρεπε να είχε γίνει ποτέ, εφόσον ουσιαστικά δεν υπήρχαν ενδείξεις ενοχής τω κατηγορουμένων, εκτός από μαρτυρίες εξαρτημένων ανθρώπων, ευάλωτων σε χειριστικές συμπεριφορές της αστυνομίας και των ανακριτικών αρχών (το λέω ευγενικά).
Η αθωωτική απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από τους δικαστές και τους ενόρκους, ενώ είχε προηγηθεί αθωωτική πρόταση και από την εισαγγελέα της έδρας, η οποία διαπίστωσε ότι το κατηγορητήριο χαρακτηρίζεται από έλλειψη σοβαρότητας.
Η δολοφονία του Χαμπίμπι είχε γίνει τον Ιούνιο του 2016. Άγνωστοι άνδρες τον πλησίασαν με μηχανή και του έριξαν επτά πυροβολισμούς. Οι δύο κατηγορούμενοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση από την αστυνομία τέσσερα χρόνια αργότερα.
Σκοπός αυτού το άρθρου δεν είναι κυρίως να καυτηριαστεί η παραδοσιακή τακτική της αστυνομίας να εκβιάζει την απαγγελία κατηγοριών σε πολίτες, βάσει προκατασκευασμένων μαρτυριών. Η υπεράσπιση -Άννυ Παπαρρούσου και Κώστας Παππαδάκης- αναφέρθηκε στην τελική αγόρευση σε «εξύφανση μιας δικογραφίας που έπρεπε να είχε μείνει στο αρχείο, αλλά ανασύρθηκε όταν φύσηξε ούριος πολιτικός άνεμος». Άλλωστε η συνθήκη αυτή είχε γίνει προφανής από την αρχή της ακροαματικής διαδικασίας, εφόσον από τους τριάντα πέντε μάρτυρες κατηγορίας παρουσιάστηκαν μόλις επτά («Οι υπόλοιποι πιθανολογείται ότι δεν πρόκειται να εμφανιστούν διότι είναι αλλοδαποί, πιθανότατα κρατούμενοι, απελαθέντες ή αγνώστου διαμονής», σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Κώστα Παπαδάκη). Και από το γεγονός επίσης ότι η βασική μάρτυρας κατηγορίας που είχε απομείνει αναίρεσε από την πρώτη στιγμή την κατάθεσή της στις ανακριτικές αρχές, λέγοντας ότι ουσιαστικά της την είχαν υφαρπάξει σε φάση που η ίδια δεν είχε καν επίγνωση των πραγμάτων.
Σκοπός αυτού το άρθρου είναι να αναδείξει την μεροληπτική στάση της μεγάλης πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Αναζητώντας στο Google την αρθρογραφία της 25ης Δεκεμβρίου με λέξη κλειδί «Ρουβίκωνας», εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι οι αναφορές στις παρεμβάσεις στα σπίτια των Σκέρτσου και Γκάγκα ήταν τουλάχιστον δεκαπλάσες σε σχέση με αυτές που αφορούσαν την -αντικειμενικά πολύ πιο σημαντική- απόφαση του δικαστηρίου. Οι λιγοστές αναφορές στη δίκη προέρχονται κυρίως από μέσα που αναφέρονται στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο. Πολύ λίγες ημερήσιες εφημερίδες (efsn.gr, kathimerini.gr, tovima.gr, protothema.gr), πολύ λίγα από τα γνωστά sites (tvxs.gr, thetoc.gr, koutipandoras.gr, enallaktikos.gr, left.gr, thepressproject.gr, dikaiologitika.gr, zoornalistas.gr, newsit.gr, liberal.gr, news247.gr, popaganda.gr, cnn.gr, pontiki.gr). Μονάχα ένα τηλεοπτικό κανάλι (tvopen.gr) και ένας ραδιοφωνικός σταθμός (athina984.gr).
Ευλόγως οι συνήγοροι υπεράσπισης σημείωσαν την απουσία των καναλιών στην αγόρευσή τους. «Θα ήταν πολύ πρόθυμα να καλύψουν το θέμα, αν είχαν τη χαρά να μπουν φυλακή οι κατηγορούμενοι». Ο υπαινιγμός είναι σαφής. Είχαν πλήρη επίγνωση ότι η δίκη είχε οδηγηθεί σε φιάσκο και ότι η αθώωση ήταν μονόδρομος.
Υπάρχει ωστόσο και μια τεχνική εξήγηση, που δεν απαλλάσσει την πλειοψηφία των ΜΜΕ για την αδιαφορία τους, αλλά εν μέρει την εξηγεί.
Επισκέφθηκα την ιστοσελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, του κρατικού οργανισμού που είναι επιφορτισμένος να καλύπτει με πληρότητα και αξιοπιστία την τρέχουσα επικαιρότητα. Καμία έκπληξη: υπάρχει είδηση για τις «επιθέσεις», όπως αναφέρονται, του Ρουβίκωνα στις οικίες Γκάγκα και Σκέρτσου, αλλά η παραμικρή νύξη για την πανηγυρική αθώωση των δύο στελεχών της στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.
Όπως προέκυψε από την έρευνά μου, γίνεται προφανές ότι τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα ΜΜΕ που δημοσίευσαν την απόφαση του δικαστηρίου άντλησαν την πληροφόρησή τους από το εξειδικευμένο στον χώρο της δικαιοσύνης dikastiko.gr. Εκείνοι έκαναν καλά τη δουλειά τους. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ όχι…
- O Χριστόφορος Κάσδαγλης είναι δημοσιογράφος