Η εκλογή της μέχρι πρότινος υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας στη θέση της αρχηγού των Συντηρητικών αλλά και του πρωθυπουργού της χώρας, δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα στη χώρα και δίνει μια ευκαιρία ανασύνταξης σε ένα κόμμα, που ταλαιπωρήθηκε αρκετά από τα καπρίτσια του Μπόρις Τζόνσον. Πάντως όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του τελευταίου η προτίμηση του ήταν υπέρ της 47χρονης πολιτικού, με την οποία ένοιωθε μάλλον εγγύτερα από ότι με τον αντίπαλό της πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σούνακ; Αντιστοίχως κολακευτικά μίλησε και η ίδια για τον προκάτοχό της στην πρώτη της ομιλία.
Τι εκπροσωπεί η Τρας;
Η Τρας σίγουρα δεν βρίσκεται ιδεολογικά μακριά από τον Μπόρις Τζόνσον και δεν αναμένεται να πραγματοποιήσει κάποια σημαντική στροφή σε ότι αφορά τους άξονες της πολιτικής του. Είναι και αυτή εκπρόσωπος ενός καθαρόαιμου νεοφιλελευθερισμού, διατηρούσε στενές σχέσεις με think tanks αυτού του ιδεολογικού χώρου σε Βρετανία και ΗΠΑ και είναι σαφές ότι ελπίζει σε ένα πρόγραμμα περικοπής δημόσιων δαπανών και φοροελαφρύνσεων για τις επιχειρήσεις για να ανορθώσει την βαθιά κλονισμένη οικονομία της χώρας.
Ποιες είναι οι μεγάλες της προκλήσεις;
Βεβαίως αυτό είναι εύκολο να το λες και δύσκολο να το κάνεις, ειδικά εν μέσω μιας βαθιάς ύφεσης που προβλέπει η Τράπεζα της Αγγλίας και έκρηξης του πληθωρισμού, που δημιουργεί κυριολεκτικά πρόβλημα επιβίωσης για εκατομμύρια Βρετανών. Οι υποσχέσεις της για ενισχύσεις στους ασθενέστερους και συγκράτηση των τιμών της ενέργειας έρχονται ουσιαστικά σε αντίθεση με τον πυρήνα της κοσμοθεωρίας της και μένει να φανεί αν θα πραγματοποιηθούν και μέχρι πού θα φτάσουν.
Θα την στηρίξει το κόμμα της;
Από την άλλη η Τρας θα πρέπει να ενώσει ένα διχασμένο κόμμα, κατόρθωμα και αυτό του προκατόχου της, αλλά και αποτέλεσμα της σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης που προηγήθηκε της εκλογής της. Το 57% περίπου, που συγκέντρωσε τελικά δεν της επιτρέπει να αγνοήσει το κομμάτι εκείνο της κομματικής βάσης που δεν την εμπιστεύτηκε. Επειτα είναι διαφορετικό να πείσεις τους 170.000 πιστούς ψηφοφόρους, που είναι τα μέλη του κόμματος που την εξέλεξαν τώρα και εντελώς διαφορετικό να πείσεις την κοινωνία που παραμένει ανήσυχη και ανασφαλής ενόψει των ερχόμενων εξελίξεων. Θα έχει περιθώριο να το κάνει μέχρι τα τέλη του 2024, που θα γίνουν οι επόμενες εθνικές εκλογές. Αν δεν υπάρξει πάλι κάτι απρόοπτο, στα οποία μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια οι Συντηρητικοί.
Τι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από την Τρας;
Καμιά σημαντική διαφοροποίηση δεν θα πρέπει να περιμένει από τη νέα Βρετανίδα πρωθυπουργό και η ΕΕ, σε σχέση με τα όσα έλεγε και ακολουθούσε ο Μπόρις Τζόνσον. Θέλει να ολοκληρώσει και τις «λεπτομέρειες» του Brexit ενώ συχνά ο «χοντροκομμένος» της λόγος έχει βάλει στον στόχαστρο τους Ευρωπαίους γείτονες. Συχνά μοιάζει να θέλει να κερδίσει ένα συγχωροχάρτι από τους Βrexiters, επειδή το 2016 στο δημοψήφισμα είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Σκληρή θα είναι και η γραμμή της στο θέμα του πολέμου της Ουκρανίας, όπου συχνά το Λονδίνο έδειξε να απεύχεται ή ακόμα και να υποσκάπτει τις όποιες προσπάθειες συμβιβασμού ανάμεσα σε Μόσχα και Κίεβο.
Το βρετανικό καλοκαίρι της δυσαρέσκειας
Ενα δεύτερο Brexit στο μυαλό τους
Εκατομμύρια Βρετανοί πολεμούν με τη φτώχεια, αλλά ο Τζόνσον δίνει πολεμικές συμβουλές στο Ζελένσκι