Οι περιοχές των ευρωπαϊκών πόλεων που έχουν δέντρα, είναι περίπου δύο έως τέσσερις φορές πιο δροσερές σε σχέση με τις περιοχές αστικού πρασίνου χωρίς δέντρα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη. Η έρευνα αναδεικνύει τη διαφορά ανάμεσα στους χώρους πρασίνου ανάλογα με το αν περιλαμβάνουν δέντρα ή όχι, καθώς στην περίπτωση που αυτά υπάρχουν, η θερμοκρασία τείνει να είναι σαφώς χαμηλότερη, έως 12 βαθμούς σε κάποιες περιοχές τα καλοκαίρια.
Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τα δέντρα μπορούν να μετριάσουν τη ζέστη των πόλεων, πράγμα που έχει θετικές επιπτώσεις και στην υγεία των ανθρώπων. Τα δέντρα μειώνουν τις αστικές θερμοκρασίες τόσο μέσω της σκιάς που παρέχουν όσο και της διαδικασίας της διαπνοής (αποβολής νερού υπό μορφή υδρατμών). Από την άλλη, το πράσινο χωρίς δέντρα φαίνεται να ρίχνει τις θερμοκρασίες πολύ λιγότερο ή και καθόλου, ενώ σε μερικές περιπτώσεις πόλεων πράσινες περιοχές χωρίς δέντρα βρέθηκαν να έχουν ακόμη και υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τον περιβάλλοντα αστικό χώρο.
Οι ερευνητές από την Ελβετία, με επικεφαλής τον Γιόνας Σβάαμπ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν στοιχεία για 293 πόλεις της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων η Αθήνα και άλλες πέντε ελληνικές πόλεις), συγκρίνοντας τις θερμοκρασιακές διαφορές ανάμεσα στις αστικές περιοχές με δέντρα και στις περιοχές πρασίνου χωρίς δέντρα, χρησιμοποιώντας τόσο δορυφορικά όσο και επίγεια δεδομένα.
Η ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι περιοχές με δέντρα έχουν θερμοκρασίες δύο έως τέσσερις φορές μικρότερες σε σχέση με τις άδενδρες. Η διαφορά είναι πιο αισθητή στην κεντρική Ευρώπη (μείωση θερμοκρασίας κατά 8 έως 12 βαθμούς Κελσίου χάρη στα δέντρα) από ό,τι στη νότια Ευρώπη (μείωση έως τέσσερις βαθμούς). Στο θερμότερο κλίμα της νότιας Ευρώπης τόσο το έδαφος όσο και η βλάστηση είναι ξηρότερες, με αποτέλεσμα το δροσιστικό αποτέλεσμα της διαπνοής να είναι μικρότερο από ό,τι στα βορειότερα κλίματα.
Οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη να φυτευθούν περισσότερα δέντρα στις ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής αλλαγής.