Αποπνικτική ατμόσφαιρα έχει δημιουργηθεί σε περιοχές της Ευρώπης που πλήττονται από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές.
Σε Γαλλία και Ισπανία οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες και τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται εκτός ελέγχου, τη στιγμή που οι αρχές της Μαδρίτης αποδίδουν στον ακραίο καύσωνα τους εκατοντάδες θανάτους των τελευταίων ημερών. Παράλληλα, οι δύο τεράστιες πυρκαγιές που έχουν καταβροχθίζουν πευκοδάση εδώ και έξι μέρες στη νοτιοδυτική Γαλλία, έχουν αναγκάσει περίπου 14.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Φέτος, η περίοδος των πυρκαγιών έπληξε νωρίτερα από το συνηθισμένο, κάποιες περιοχές της Ευρώπης, έπειτα από μια ξηρή και θερμή άνοιξη που προηγήθηκε. Ορισμένες χώρες αντιμετωπίζουν επίσης παρατεταμένη ξηρασία, ενώ αρκετές είναι αυτές που κατακλύζονται από κύματα καύσωνα: με τους επιστήμονες να αποδίδουν τα φαινόμενα αυτά στην κλιματική αλλαγή.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν σημειωθεί θάνατοι από πυρκαγιές στη Γαλλία ή την Ισπανία. Στην Πορτογαλία, ένας πιλότος ενός πυροσβεστικού αεροπλάνου σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη την Παρασκευή.
Ωστόσο, με τις θερμοκρασίες να παραμένουν στα ύψη, οι θάνατοι που σχετίζονται με τον καύσωνα έχουν αυξηθεί δραματικά. Σε αυτό το δεύτερο κύμα καύσωνα που πλήττει την Ισπανία μέσα στο ίδιο καλοκαίρι, πολλές περιοχές έχουν επανειλημμένως δει το θερμόμετρο να αγγίζει τους 43 βαθμούς Κελσίου.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Carlos III της Ισπανίας, το οποίο καταγράφει καθημερινά θανάτους λόγω θερμοκρασίας, 360 θάνατοι αποδόθηκαν στις υψηλές θερμοκρασίες από τις 10 έως τις 15 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι ο θάνατος ενός οδοκαθαριστή έπειτα από θερμοπληξία, ενώ εργαζόταν, οδήγησε το δημαρχείο της Μαδρίτης να δώσει στους οδοκαθαριστές τη δυνατότητα να εργάζονται τα βράδια.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον 1.000 θάνατοι έχουν αποδοθεί στον καύσωνα που πλήττει Πορτογαλία και Ισπανία.
Για άλλη μια μέρα, λοιπόν, η Ισπανία είναι σε «κόκκινο» συναγερμό λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ προειδοποιήσεις για συνέχιση του καύσωνα υπάρχουν στις μισές περιοχές της Γαλλίας, με τον υδράργυρο να αναμένεται πως θα ανεβεί περαιτέρω τη Δευτέρα. Η γαλλική κυβέρνηση έχει εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία των ανθρώπων σε γηροκομεία, των αστέγων και άλλων ευάλωτων πληθυσμών, με τις μνήμες να γυρνούν στο 2003, όταν ο συνδυασμός ενός κύματος καύσωνα και του κακού διοικητικού συντονισμού είχαν ως συνέπεια τον θάνατο περίπου 15.000 ανθρώπων.
Στην Ιταλία, όπου εκδηλώθηκαν μικρότερες (σε σύγκριση με Ισπανία και Γαλλία) πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες, οι μετεωρολόγοι αναμένουν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές της χώρας, μέσα στις επόμενες ημέρες.
Παρόμοιες θερμοκρασίες προβλέπονται στη Βρετανία τη Δευτέρα και την Τρίτη, που αναμένεται να ξεπεράσουν το προηγούμενο επίσημο ρεκόρ των 38,7 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στο Κέμπριτζ το 2019. Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας εξέδωσε την πρώτη της «κόκκινη» προειδοποίηση για «ακραία ζέστη» σε περιοχές της Αγγλίας. Μεταξύ άλλων, συνιστάται στους επιβάτες των τρένων να ταξιδεύουν μόνο εάν είναι απολύτως απαραίτητο και να αναμένουν εκτεταμένες καθυστερήσεις ή και ακυρώσεις δρομολογίων.