Με συνέπειες απείλησε το ΝΑΤΟ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χθες Τετάρτη (29/6) σχετικά με τις εξελίξεις όσον αφορά στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, ενώ δεν παρέλειψε να περάσει στην «αντεπίθεση» σχετικά με τα σχόλια ηγετών της G7 για τα «γυμνά στήθη» του.
Συγκεκριμένα, ο Πούτιν είπε σαρκαστικά ότι θα ήταν «αηδιαστικό» το θέαμα αν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών της Ομάδας των Επτά (G7) πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου γδύνονταν στην πρόσφατη σύνοδό τους.
Ο σαρκαστικός διάλογος ηγετών της G7
Υπενθυμίζεται ότι κάποιοι από τους επτά ηγέτες ακούστηκαν να αστειεύονται μπροστά στις κάμερες την Κυριακή (26/6) για την… τάση του κ. Πούτιν να φωτογραφίζεται γυμνόστηθος, καθώς πόζαραν για να απαθανατιστούν στο Σλος Έλμαου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Καθισμένος μαζί με τους άλλους ηγέτες σε στρογγυλό τραπέζι, ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διερωτήθηκε αν έπρεπε να συνεχίσουν να φοράνε τα σακάκια τους ή μήπως θα όφειλαν να επιδείξουν «τους θώρακές τους», προτού προσθέσει «πρέπει να δείξουμε πως είμαστε σκληρότεροι από τον Πούτιν».
Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υπερθεμάτισε, λέγοντας πως θα έπρεπε να καβαλήσουν «άλογα γυμνόστηθοι» γι’ αυτό, παραπέμποντας στις εξεζητημένες, προσεκτικά σκηνοθετημένες φωτογραφίσεις του ρώσου αρχηγού του κράτους: σε μια από αυτές, το 2009, εικονιζόταν ακριβώς να ιππεύει γυμνόστηθος.
Η απάντηση του Πούτιν
«Δεν ξέρω πώς ήθελαν να γδυθούν, πάνω ή κάτω από τη μέση, πάντως θα ήταν αηδιαστικό το θέαμα ούτως ή άλλως, κατά τη γνώμη μου», ανταπάντησε ο κ. Πούτιν μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν. Δεν δίστασε να προσθέσει πως θα συμβούλευε τους ηγέτες της G7 να πίνουν λιγότερο και να αθλούνται περισσότερο για να επιτύχουν αρμονία νου και σώματος, κατά το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.
«Όλα ήταν καλά μεταξύ μας. Τώρα όμως θα υπάρξουν εντάσεις»
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν ο ρώσος πρόεδρος έδωσε το στίγμα της «κοσμοθεωρίας» του.
Ειδικότερα, ο Πούτιν είπε ότι δεν βλέπει να απειλείται από την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά θα λάβει στρατιωτικά αντίμετρα. «Δεν υπάρχει τίποτα που να μας ανησυχεί για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», είπε όπως αναφέρει το Spiegel.
«Πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν υπήρξαν απειλές για αυτούς στο παρελθόν — αλλά εάν στρατεύματα σταθμεύσουν εκεί και δημιουργηθεί υποδομή, θα πρέπει να απαντήσουμε με αντικατοπτρισμό, δημιουργώντας τις ίδιες απειλές στην περιοχή από την οποία απειλούμαστε», είπε ο Πούτιν σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass. «Όλα ήταν καλά μεταξύ μας, αλλά τώρα θα υπάρξουν εντάσεις – αυτό είναι προφανές, χωρίς αμφιβολία, δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά».
Ωστόσο, ο Πούτιν υποστήριξε ότι η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν πολύ διαφορετική από την ένταξη της Ουκρανίας. Η θέση ότι η Ρωσία πολέμησε ενάντια στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ως εκ τούτου πυροδότησε τη διεύρυνση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι αβάσιμη, κατά τον ίδιο. Η Δύση προσπάθησε να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντι-Ρωσία» από όπου υποτίθεται ότι η χώρα του ήταν αποσταθεροποιημένη και όπου καταπολεμήθηκε η ρωσική κουλτούρα, ισχυρίστηκε ο Πούτιν. Αυτό δεν υπάρχει στη Φινλανδία και τη Σουηδία, είπε.
«Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο στην Ουκρανία»
Ο Πούτιν περιέγραψε την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντας ότι προχωρά όπως είχε προγραμματιστεί. «Το έργο είναι ήσυχο, ρυθμικό, τα στρατεύματα κινούνται και φτάνουν στις γραμμές που τους έχουν οριστεί ως ορόσημα», είπε ο Πούτιν. «Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο», ανέφερε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass.
Ο Πούτιν επανέλαβε την προηγούμενη περιγραφή των στόχων της «ειδικής επιχείρησης», όπως αποκαλεί η ρωσική ηγεσία τον πόλεμο. Πρόκειται για την «απελευθέρωση» του Ντονμπάς, την «προστασία» των κατοίκων της περιοχής και τη «δημιουργία συνθηκών που θα εγγυώνται την ασφάλεια της Ρωσίας», είπε ο ρώσος πρόεδρος. Το ΝΑΤΟ ήθελε να μετατρέψει την Ουκρανία σε «αντιρωσικό προγεφύρωμα», επανέλαβε ο Πούτιν τις προηγούμενες δικαιολογίες για την επίθεση.
Ο Πούτιν αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο καιρό θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι μάχες. «Θα ήταν λάθος να τεθούν προθεσμίες», είπε. Πιο έντονες μάχες θα σήμαιναν μεγαλύτερες απώλειες και «το κύριο πράγμα που πρέπει να σκεφτούμε είναι πώς να σώσουμε τις ζωές των παιδιών μας». Ο Πούτιν χαρακτήρισε τους ρώσους στρατιώτες ως «ήρωες». Γι’ αυτούς να γραφτούν τραγούδια και ποιήματα και να τους δοθεί μνημεία, είπε. Ουκρανοί και διεθνείς εμπειρογνώμονες έχουν τεκμηριώσει πολυάριθμες περιπτώσεις βίας κατά αμάχων από Ρώσους στρατιώτες, όπως η δολοφονία κατοίκων στο προάστιο Bucha του Κιέβου. Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι οι φρικαλεότητες ήταν οργανωμένες.
Πρόσφατα, ένα εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πόλη Kremenchuk βομβαρδίστηκε. 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά ο Ρώσος ηγέτης αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση. «Ο στρατός μας δεν επιτίθεται σε μη στρατιωτικές υποδομές. Είμαστε απόλυτα ικανοί να ξέρουμε τι είναι πού», είπε.