Η Μαρίν Λεπέν αποκάλυψε ότι δέχθηκε πρόταση από τον Εμανουέλ Μακρόν για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Γαλλία.
«Κυβέρνηση να ‘ναι και ο,τι να ‘ναι! Ακόμη και με την ακροδεξιά, λαϊκίστρια Μαρίν Λεπέν» φαίνεται να είναι το δόγμα του κατά τα άλλα φιλελεύθερου Μακρόν. Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε η ηγέτιδα της ακροδεξιάς στη Γαλλία Μαρί Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος της απηύθυνε πρόσκληση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας αφού μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία.
Προσώρας οι προθέσεις της Λεπέν δεν έχουν ξεκαθαριστεί, ωστόσο οι επαφές στο πλαίσιο των διερευνητικών συνεχίζονται έτσι ώστε να δοθεί λύση στο αδιέξοδο και η χώρα να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση.
Aν πάντως ο Μακρόν δεν εξασφαλίσει ευρύτερες συμμαχίες, ο Μακρόν θα αναγκαστεί να κυβερνήσει με συνεργασίες ανά περίσταση και ανάλογα με τα νομοθετήματα που θα έρχονται για ψήφιση.
Σε περίπτωση πάντως κυβερνητικής σύμπραξης με τη Λεπέν, ο Γάλλος πρόεδρος θα είναι απολύτως έκθετος σε κριτική, κυρίως από τους προοδευτικούς ψηφοφόρους που τον στήριξαν στην προεδρική εκλογή ακριβώς για να μην βρεθεί στο μέγαρο Ηλυσίων Πεδίων η Λεπέν.
Tην πρόθεση του Μακρόν να αναζητήσει τη λύση σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας επιβεβαίωσε και ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Φαμπιέν Ρουσέλ ο οποίος είχε συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο την Τρίτη.
Η κατάσταση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις κατά τη δεύτερη θητεία του μετά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου – και κυρίως του βασικού μέτρου για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.
Την Τρίτη, ο Μακρόν φιλοξένησε σπάνιες συνομιλίες στο Μέγαρο Ελιζέ με ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Μαρίν Λεπέν, για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση.
Θα συναντηθεί με άλλους ηγέτες την Τετάρτη, αν και ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας NUPES, Μελανσόν στέλνει τον 32χρονο βουλευτή Adrien Quatennens για να τον εκπροσωπήσει, σε μια ξεκάθαρη υποτίμηση του προέδρου. Οι συναντήσεις μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο, ενώ ο Μακρόν απέρριψε επίσης την προσφορά της υπό κατάρρευση πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν να παραιτηθεί.
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας;
Αναλυτές δήλωσαν ότι η πιο βιώσιμη λύση θα ήταν μια συμφωνία μεταξύ της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν και των δεξιών Ρεπουμπλικάνων (LR), ενός κόμματος που βρίσκεται σε πτώση, αλλά το οποίο εξακολουθεί να κερδίζει 61 έδρες.
Αλλά μετά από συνομιλίες με τον Μακρόν την Τρίτη, ο ηγέτης του LR Κριστιάν Ζακόμπ απέκλεισε κάθε είδους “σύμφωνο” με τη συμμαχία Μακρόν Μαζί.
Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, του οποίου το κόμμα Ορίζοντες συμμετέχει στη συμμαχία του Μακρόν, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης στην τηλεόραση BFM ότι θα πρέπει τώρα να σχηματιστεί ένας “μεγάλος συνασπισμός”.
Γαλλία: Άρχισαν τα «όργανα» – Πρόταση μομφής κατά της πρωθυπουργού του Μακρόν από τον Μελανσόν