Η ενεργειακή κρίση που έχει ενσκήψει το τελευταίο διάστημα στην Ευρώπη -και όχι μόνο- έχει απλά επιταχύνει την αναπόφευκτη μετάβαση: Ο λόγος για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές, τη μείωση του αποτυπώματος της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον. Στην Ελλάδα, η MYTILINEOS έχει τεθεί σε θέση οδηγού στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ πλέον εξελίσσεται και σε έναν από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς παίκτες στις «πράσινες» δραστηριότητες σε όλο τον πλανήτη.
Με τους επενδυτές να αποεπενδύουν από τις επιβλαβείς προς το περιβάλλον δραστηριότητες και να «επιβραβεύουν» τις εταιρείες με υψηλές επιδόσεις στο ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη, η MYTILINEOS είχε από νωρίς διαβλέψει την παγκόσμια αυτή τάση. Αυτό είπε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ευάγγελος Mυτιληναίος, στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων,σχολιάζοντας τη συνεισφορά του Τομέα Ανάπτυξης ΑΠΕ και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Ο κ. Μυτιληναίος σχολίασε ότι η εταιρεία θα συνεχίσει στο μοντέλο Renewables & Storage Development (RSD), που περιλαμβάνει έργα EPC (κατασκευή για λογαριασμό τρίτων), BOT (κατασκευή και πώληση) και ιδιόκτητα σε Ελλάδα και Ιταλία, με συνολικό χαρτοφυλάκιο 8 GW. Και εξήγησε ότι αυτό το μοντέλο, σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων, όπου το χρήμα γίνεται σπάνιο και ακριβό, ενισχύει τη διαθέσιμη χρηματοδότηση.
Η συνεισφορά του τομέα RSD στα αποτελέσματα της εταιρείας, για το 2022 υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι πενταπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020, ενώ για το 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 150 εκατ. ευρώ. Από τα 8GW του portfolio της εταιρείας, στην Ελλάδα, διαθέτει σε λειτουργία έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 254 MW, ενώ άλλα 1,5 GW φωτοβολταϊκών πάρκων είναι σχεδόν έτοιμα προς κατασκευή από φέτος. Εκτός αυτών, υπό ανάπτυξη είναι περισσότερα από 500 MW αιολικών πάρκων, σε προχωρημένη αδειοδοτική φάση 130 MW αιολικών, καθώς και 22 υπό ανάπτυξη έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Ίσως όχι τυχαία, η MYTILINEOS έχει λάβει διακρίσεις από τους κορυφαίους παγκόσμιους οργανισμούς που αξιολογούν τις εταιρείες για τις δράσεις τους σχετικά με τη βιωσιμότητα. Το περασμένο έτος, ο κορυφαίος ESG Rater του πλανήτη, η Sustainalytics αναγνώρισε την ελληνική πολυεθνική ως η 2η “Κορυφαία βιομηχανική εταιρεία” σε επίπεδο επιδόσεων ESG στον κόσμο, σε σύνολο 114 εταιρειών του κλάδου (Industrial Conglomerates). Την ίδια περίοδο, η MYTILINEOS ντάχθηκε στην ομάδα των “Science Based committed companies” της διεθνούς πρωτοβουλίας SBTi, με σκοπό την επιστημονική επικύρωση των κλιματικών της στόχων ενώ κατάφερε επίσης να ολοκληρώσει με επιτυχία 11 ESG αξιολογήσεις από διεθνείς οργανισμούς (ESG Raters) βελτιώνοντας αισθητά τις επιδόσεις της.
Οι δράσει και οι πρωτιές
Όμως δεν είναι μόνο οι επιχειρηματικές της δράσεις, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο υλοποιούνται αυτές ώστε η ελληνική πολυεθνική να τεθεί σε θέση οδηγού στη βιώσιμη ανάπτυξη. Ίσως όχι τυχαία, το 2021 η MYTILINEOS έγινε η πρώτη ελληνική εταιρεία που έθεσε σαφείς στόχους και δεσμεύτηκε να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, δείχνοντας το δρόμο για μια πιο πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον βιομηχανία.
Η MYTILINEOS δεσμεύτηκε να ελαχιστοποιήσει το ανθρακικό της αποτύπωμα, φιλοδοξώντας να μειώσει τις συνολικές άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ενώ μέχρι το 2050 δεσμεύεται να επιτύχει ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στο σύνολο της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Πέραν αυτού, ήδη εφαρμόζει πιστοποιημένο (ISO 14001:2015) σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης σε συνδυασμό με τη συστηματική εφαρμογή Βέλτιστων Διαθέσιμων Τεχνικών σε όλους τους Τομείς Επιχειρηματικής Δραστηριότητας.
Οι δράσεις της, σε επίπεδο επιχειρηματικής λειτουργίας είναι μετρήσιμες. Η MYTILINEOS ενισχύει σταθερά με επενδύσεις σε έργα Α.Π.Ε. την παραγωγή καθαρής ενέργειας, η οποία το 2021 ανήλθε στο 9,7% της συνολικής της παραγωγής, αυξημένη κατά 12,8% σε σχέση με το 2020. Οι απόλυτες άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατέγραψαν μείωση κατά 12,4% σε σχέση με τα επίπεδα του έτους βάσης 2019. Επιπλέον, μείωσε περαιτέρω, κατά 2%, τη συνολική ποσότητα εκπομπών NOx/SΟx, και κατά 48,3% την ποσότητα εκπομπών σωματιδίων σε σχέση με το 2020.
το 2021, οι δαπάνες της Eταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος ανήλθαν σε €82,8 εκ. Στον τομέα της Μεταλλουργίας και στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κυκλικής οικονομίας η ελληνική πολυεθνική αύξησε την παραγωγή δευτερόχυτου αλουμινίου, χρησιμοποιώντας scrap αλουμινίου ως πρώτη ύλη, που ανήλθε περίπου στο 20% της συνολικής παραγωγής της ΜYTILINEOS, συμβάλλοντας σημαντικά στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και των αέριων εκπομπών.
Μάλιστα, την προηγούμενη χρονιά ολοκληρώθηκε μια σειρά επενδύσεων για την αύξηση των επιπέδων παραγωγικής δυναμικότητας «πράσινου» Αλουμίνιου, με στόχο η Εταιρεία να ανταποκρίνεται τόσο στην αυξανόμενη ζήτηση (η χρήση αλουμινίου αποτελεί βασικό συστατικό της ενεργειακής μετάβασης) όσο και στους φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους που έχει θέσει. Στο πλαίσιο της επίτευξης της ουδετερότητας άνθρακα μέχρι το 2050 είναι απαραίτητη η εγκατάσταση υποδομών υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας και άλλων εφαρμογών, με το αλουμίνιο να έχει σημαντική συμμετοχή.
Το δε ποσοστό στερεών αποβλήτων που ανακυκλώθηκε και επαναχρησιμοποιήθηκε, κατά το 2021, αυξήθηκε στο 25%, ενώ το ποσοστό υγειονομικής ταφής στερεών αποβλήτων, περιορίστηκε στο 2,0% στοιχείο που επιφέρει σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
Alpha Bank: Στηρίζει την Αστυπάλαια να γίνει το πρώτο έξυπνο και βιώσιμο νησί της Μεσογείου