Αν είναι να καταρρεύσει ο πλανήτης, ας καταρρεύσει τουλάχιστον με στυλ. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα από τα συμπεράσματα (και) του φετινού Νταβός μέσα σε μια πρόταση. Οι προφητείες δεν έλειψαν και πάλι, όπως και οι εκκλήσεις κάθε είδους και για κάθε θέμα: κλιματική κρίση, πανδημία, πόλεμος. Αλλά όταν απολαμβάνεις τον καθαρό αέρα των ελβετικών Αλπεων είναι λογικό να ξυπνά μέσα σου μια ρομαντική διάθεση να κάνεις τον κόσμο καλύτερο.
Ο Τζορτζ Σόρος που είχε επιδοθεί στο παρελθόν σε ανάλογες δυσοίωνες προφητείες έβαλε αυτή τη φορά στο στόχαστρό του την Κίνα και τη Ρωσία. Την πρώτη για τα «μυστικά» που κρύβει σε σχέση με την πανδημία, τη δεύτερη για την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Ενα κομμάτι χλιδής μπορεί να χάθηκε από τη φετινή «μάζωξη», αφού τώρα αποκλείστηκαν οι φημισμένοι για τα αξέχαστα πάρτυ που διοργάνωναν Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι, αυτοί που γεννήθηκαν ακριβώς χάρις στην στήριξη του κυρίου Σόρος και άλλων ομοϊδεατών του στην «θεραπεία σοκ» στις αρχές του ΄90, που διαφημίστηκε ως πέρασμα στη δημοκρατία, αλλά οι Ουκρανοί «συνάδελφοί» τους τους αντικατέστησαν επάξια.
Οι Ουκρανοί ολιγάρχες μπορεί να μην διαφέρουν σε τίποτα από τους Ρώσους «αδελφούς» τους, ούτε για το πώς πλούτισαν μετά το 1991 και το πλιάτσικο που ακολούθησε, ούτε και για τις μεθόδους που ακολουθούν από τότε εντός και εκτός συνόρων, αλλά ξαφνικά έχουν όλοι γίνει ευπρόσδεκτοι ομιλητές και χορηγοί εκδηλώσεων, κάτι σαν μεγάλοι σταρ του φετινού Παγκόσμιου Φόρουμ. Το «ουκρανικό breakfast» αναδείχτηκε για παράδειγμα ως μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις.
Δεν είναι τυχαίο ότι η κυρία φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ότι θα παρατείνει την παραμονή της στο ελβετικό «χωριό», προκειμένου να μπορέσει να δει να επιχειρηματίες, για να συζητήσουν το θεάρεστο έργο της «ανοικοδόμησης» της Ουκρανίας μέσω επενδύσεων, οι οποίες φυσικά θα ενισχυθούν με επιδοτήσεις από την ΕΕ, που θα φροντίσει να βοηθηθεί η κατεστραμμένη χώρα με δάνεια, που θα λάβει με «καλούς όρους» από τη Δύση. Ηταν δυνατόν να λείψει η πρόεδρος της Κομισιόν από το μέρος που κλείνονται συμφωνίες δισεκατομμυρίων για την επόμενη δεκαετία;
Αυτοί είναι οι σύγχρονοι πάμπλουτοι. Γεμάτοι αλληλεγγύη και ανθρωπισμό. Ετοιμοι να συζητήσουν «ανοικτά» τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη, έστω και αν δεν καταφέρνουν να τα λύσουν. Ετοιμοι να βοηθήσουν με το αζημίωτο τους κατατρεγμένους, αλλά σε «ανταποδοτική βάση». Πώς αλλιώς να μυηθούν οι λαοί στο πνεύμα του νεοφιλελευθερισμού; Πώς αλλιώς να γοητευτούν από τη μαγεία ενός παγκόσμιου συστήματος όπου όλα είναι εφικτά, αρκεί να έχεις κάτι να δώσεις αν θέλεις και κάτι να πάρεις; Αντε και του χρόνου. Ραντεβού και πάλι στις Αλπεις. Και σε κανονικές συνθήκες. Να δουλέψουν και τα χιονοδρομικά.
Νταβός ’22: Μια από τα ίδια, δίχως το χιόνι
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καταγγέλλει έλλειψη ενότητας μεταξύ των χωρών της Δύσης