Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μοναδικός ρώσος αξιωματούχος με τον οποίο είναι πρόθυμος να συναντηθεί και με ένα μόνο θέμα στην ατζέντα: τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Ζελένσκι, συμμετείχε διαδικτυακά σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε πως ο σχεδιασμός συνομιλιών με τη Μόσχα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, επικαλούμενος τα εγκλήματα που φέρεται να διέπραξε ο ρωσικός στρατός στη διάρκεια αυτού του πολέμου.
Υπογράμμισε επίσης ότι οποιαδήποτε απόπειρα ανάκτησης δια της βίας της χερσονήσου της Κριμαίας, που η Ρωσία προσάρτησε το 2014, θα προκαλούσε εκατοντάδες χιλιάδες θύματα.
Το σχέδιο Ντράγκι
Στο μεταξύ, διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα με στόχο την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία τρεις μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής με τη Μόσχα να μελετά το ειρηνευτικό σχέδιο της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι.
«Το παραλάβαμε πρόσφατα και το αξιολογούμε», είπε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Αντρέι Ρουντέγκο αναφερόμενος στο ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο, που ενσαρκώνει πιθανώς τις περισσότερες ελπίδες αυτή τη στιγμή για πιθανή διέξοδο στο αδιέξοδο του πολέμου στην Ουκρανία.
Το σχέδιο που έφερε στη Νέα Υόρκη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι και παρουσίασε στις 18 Μαϊου ο Λουίτζι Ντι Μάιο στον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, αρχίζει με τα λόγια που είπε ο ίδιος ο Ιταλός ΥΠ Εξ προ ημερών κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου της ιταλικής προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ότι «δεν μπορεί να επιβληθεί ειρήνη στην Ουκρανία». Θα πρέπει να οικοδομηθεί, να σχεδιαστεί, να «εφευρεθεί», αλλά να γίνει με αμοιβαία συμφωνία μέσω ευαίσθητων διπλωματικών ελιγμών μέσα από το περίπλοκο, αιματηρό μονοπάτι της σύρραξης.
Τέσσερα στάδια για την ειρήνευση στην Ουκρανία
Το ειρηνευτικό σχέδιο Ντράγκι περιλαμβάνει ουσιαστικά τέσσερα στάδια:
-Το πρώτο αφορά στην κατάπαυση του πυρός, με αποστρατιωτικοποιήση της πρώτης γραμμής του μετώπου. Πρόκειται για την πιο δύσκολη και κρίσιμη φάση.
-Το δεύτερο συνδέεται με το μέλλον της Ουκρανίας και με τις συμμαχίες που θα μπορέσει να συνάψει. Το μεγάλο στοίχημα, σύμφωνα με το σχέδιο της Ιταλίας, είναι να μπορέσει να συνδυαστεί το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας, με την δυνατότητα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Το τρίτο βήμα, είναι η υπογραφή μιας διμερούς συμφωνίας Ρωσίας- Ουκρανίας, για να βρεθεί λύση, κυρίως, σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στο Ντομπάς και στην Κριμαία. Ο στόχος, είναι να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία ολική αυτονομία των περιοχών αυτών, συμπεριλαμβανομένης και της αυτόνομης διαχείρισης της ασφάλειας.
-Το τέταρτο και τελευταίο σημείο του ιταλικού σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία, σχετίζεται με την υπογραφή ευρείας συμφωνίας, η οποία να μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη, με την συνεργασία του ΟΑΣΕ, αρχίζοντας από την σχέση Ρωσίας- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση Ντράγκι ελπίζει να μπορέσει να εξασφαλιστεί η συναίνεση της Μόσχας για βαθμιαία αποχώρηση από τις περιοχές, στις οποίες εισέβαλε.
Tι απαντά το Κίεβο
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχόλιο από τη Μόσχα για το ιταλικό ειρηνευτικό σχέδιο, όπως και από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μόνον η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ερωτηθείσα σχετικά δήλωσε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει κατά πόσον το σχέδιο αυτό είναι αποδεκτό. Και το Κίεβο, δια μέσου της υφυπουργού Εξωτερικών, Εμινε Ντζαραποβα σε επίσκεψή της στη Ρώμη, διεμήνυσε ότι «δεν είναι βιώσιμο οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχέδιο δεν προβλέπει την κυριαρχία και την εδαφική ανεξαρτησία της Ουκρανίας.
Μήνυμα Ζελένσκι στο Νταβός: Θα κυβερνήσει η ωμή βία τον κόσμο;
O Mπάιντεν προειδοποιεί ανοικτά την Κίνα, που επενδύει στο μέτωπο των ΒRICS
Χωρίς βρεφικό γάλα οι ΗΠΑ – Έκαναν μεταφορά από την Ευρώπη με στρατιωτικό αεροσκάφος