Ο Πούτιν ήταν χθες. Ο νέος επίδοξος προμηθευτής της Γερμανίας με φυσικό αέριο έχει ένα πιο περίπλοκο όνομα: Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ-Θάνι. Είναι ο ισχυρός Εμίρης του Κατάρ, που την Παρασκευή θα συναντήσει τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ – και οι δύο ταυτόχρονα. Οι δύο χώρες ετοιμάζονται να υπογράψουν «Μια συνθήκη φιλίας Κατάρ-Γερμανίας» και οι παλιότερες καταγγελίες για τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είχαν εκφραστεί ακόμα και στα μπλουζάκια των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Γερμανίας έχουν σταλεί μαζί με τα μπλουζάκια στο καλάθι με τα… άπλυτα.
Είναι πραγματικά «συγκινητική» η προσπάθεια του γερμανικού Τύπου να εξηγήσει στο κοινό του γιατί ένα δεσποτικό καθεστώς αντικαθίσταται με ένα άλλο. Και ο Πούτιν και ο 41 ετών Εμίρης είναι μεν αυταρχικοί, αλλά ο πρώτος κάνει πόλεμο και επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την Ευρώπη, λέει το βασικό επιχείρημα. Αλλωστε δε μπορούμε να αγοράζουμε φυσικό αέριο και πετρέλαιο μόνο από ανθισμένες δημοκρατίες.
Το επιχείρημα έχει εκ πρώτης όψεως μια βάση. Αλλά άλλο να κάνεις μια εμπορική συμφωνία αποκλειστικά για ενέργεια και άλλο πράγμα το «σύμφωνο φιλίας», το οποίο επεκτείνεται μάλιστα και στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας. Στο Βερολίνο προφανώς έχουν ξεχάσει ότι πρόκειται για μια χώρα που στο παρελθόν είχε στηρίξει τους Μουσουλμάνους Αδελφούς στην Αίγυπτο, κατά καιρούς στήριξε ισλαμιστικές δυνάμεις και γενικώς είχε εμπλοκή, όχι απαραιτήτως «καλοπροαίρετη» σχεδόν σε όλες τις κρίσεις της περιοχής από το Ιράκ μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία.
Δίγλωσση ηθικολογία
Αλλά ως γνωστόν η ηθική είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Διαλέγεις όποια σε βολεύει κάθε φορά. Η μόνη προσδοκία που εξέφραζαν κάποιοι Γερμανοί αρθρογράφοι ήταν πρόεδρος και καγκελάριος να μην αρχίσουν τις δουλοπρεπείς υποκλίσεις που έκανε πριν μερικές εβδομάδες ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, όταν επισκέφθηκε το πάμπλουτο εμιράτο.
Η δουλικότητα του κυρίου Χάμπεκ είναι βεβαίως ευεξήγητη. Η Γερμανία καίγεται για νέες πηγές ενέργειας. Ο ίδιος μιλάει κάθε δύο μέρες για τον κίνδυνο ενός «ενεργειακού σοκ», οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας έχουν χάσει τον ύπνο τους, ο πληθυσμός προετοιμάζεται ψυχολογικά για τα χειρότερα. Κυριακές χωρίς αυτοκίνητο, ελλείψεις στα σούπερ μάρκετ και σβηστά φώτα σε δήμους και πλατείες είναι μερικά από τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει το τελευταίο διάστημα.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περιμένει συνεπώς με ανυπομονησία να έχει στα χέρια της μια σύμβαση για μακροπρόθεσμες προμήθειες φυσικού αερίου, με στόχο να καταστήσει τη Γερμανία λιγότερο εξαρτημένη από τη ρωσική ενέργεια. Η πιθανή εξάρτηση από το δικτατορικό εμιράτο δεν απασχολεί προς το παρόν ούτε τους πολιτικά «ορθούς». Οπως φαίνεται να μην τους έχουν διδάξει και πολλά οι δυσκολίες, που έχουν οι συμφωνίες με ένα αυταρχικό καθεστώς, τις οποίες καθημερινά υπενθυμίζει με τη στάση του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Η ελπίδα είναι τώρα το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) να παραδοθεί στη Γερμανία ταχύτερα από ό,τι ήταν προηγουμένως γνωστό: «Θέλουμε το αμερικανικό εργοστάσιο υγραερίου Golden Pass στο Τέξας, στο οποίο η Qatar Energy κατέχει το 70%, να είναι έτοιμο έως το 2024, ώστε να μπορέσουμε να παραδώσουμε στη Γερμανία », δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κατάρ, Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ-Θάνι. Πρόσθετοι όγκοι φυσικού αερίου θα έρθουν στη συνέχεια λίγο αργότερα: «Η επέκταση της παραγωγής στο πεδίο φυσικού αερίου μας στο North Dome δεν θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, ίσως και το 2025».
Αυτό βεβαίως σημαίνει ότι τα επόμενα χρόνια θα παραμείνουν χρόνια ισορροπιών πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Ο καλός Γερμανός νοικοκύρης μπορεί να σκέφτεται μεσοπρόθεσμα, αλλά βραχυπρόθεσμα η αγωνία θα κυριαρχεί. Και θα οδηγεί όπως όλα δείχνουν και σε επιπρόσθετες εκπτώσεις «δεοντολογίας».
Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ: Το πρώτο που θα γίνει χειμώνα και σε αραβική χώρα – Η γεωπολιτική σημασία
Οι Πράσινοι ως «πλασιέ» του ΝΑΤΟ και η πορεία «απενοχοποίησης» της Γερμανίας
Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ – Στην ΕΕ δεν υπάρχει πλέον καμιά θέση για ουδέτερους