Παράπονα στον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έκανε ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντησή τους.
Ο Τούρκος Υπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε ότι οι συνομιλίες για τα F-16 μεταξύ των ΗΠΑ και της Τουρκίας ήταν θετικές. Αναφερόμενος στην αίτηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο οι χώρες που επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν την Τουρκία, ενώ όπως ανέφερε ο ίδιος ότι κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν αναφέρθηκε στην υπόθεση της Halkbank.
Δεν άφησε ασχολίαστη την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, σχολιάζοντας πικρόχολα ότι «όσο και αν χειροκροτηθεί κάποιος, οπουδήποτε και αν τον χειροκροτούν, οι Ελληνοκύπριοι είναι αυτοί που αρνούνται τη λύση στο Κυπριακό. Για εμάς δεν έχει σημασία ποιος και που χειροκροτήθηκε. Όποιος και να μιλήσει στο Κογκρέσο χειροκροτείται, μάλιστα γίνεται συχνά αυτό. Εμείς αυτό το είδαμε και όταν είχαμε πάει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια παράδοση. Δεν έχουμε κάτι που να μας ενοχλεί».
Εξέφρασε όμως και δυσαρέσκεια ο Τσαβούσογλου προς την Αμερικανική Κυβέρνηση, λέγοντας ότι «στη σημερινή μας συνάντηση είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, χάθηκε αυτή την ισορροπία. Ο ίδιος μου είπε πως θα τηρήσουν την ισορροπία. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι υπέρ του δικαίου».
Όπως σημείωσε ο Τούρκος Υπουργός στη συνάντηση συζήτησαν τα βήματα που χρειάζονται για να επιτευθχεί ο στόχος των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο διμερές εμπόριο, όπως η άρση των περιορισμών σε ορισμένα προϊόντα. Παρά την πανδημία, όπως είπε, πέρσι πέτυχαν τον εμπορικό στόχο των 28 δισ. δολαρίων.
Σε καλό δρόμο τα F16
Αναφερόμενος στα F-16 είπε ότι ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών προσθέτοντας ότι η συνάντηση μεταξύ των στρατιωτικών εξελίσσεται θετικά. Όπως τόνισε είναι επίσης απαραίτητο να εργαστούμε για το Κογκρέσο. Τα μηνύματα που λαμβάνονται είναι επίσης πολύ θετικά. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και εμείς πρέπει να κάνουμε αυτή την προσέγγιση πιο θετική.
Έγινε επισκόπηση επίσης με την κατάσταση στην Ουκρανία, την Αρμενία, τα προβλήματα στη Συρία και άλλες περιοχές. Αναφερόμενος στο Αφγανιστάν, είπε ότι από τη μία πλευρά, υπάρχουν αρνητικά βήματα από τους Ταλιμπάν, αλλά η χώρα δεν πρέπει να καταρρεύσει.
Για τον Στρατηγικό Μηχανισμό Στόχος δήλωσε ότι λειτουργεί για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Αυτό αποφασίστηκε ειδικά στη διμερή συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη Ρώμη. Ο στόχος: ας λύσουμε τα μεταξύ μας προβλήματα, να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και τις οικονομικές σχέσεις. Τώρα θα υπάρξει συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, στο μέλλον, ελπίζω σε επίπεδο ηγετών. Θέλουμε αυτός ο μηχανισμός να είναι προσανατολισμένος στα αποτελέσματα.
«Η συμμαχία για την ασφάλεια απαιτεί αλληλεγγύη»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου είπε ότι «εκτός από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, θέσαμε επίσης το θέμα της υποστήριξης των ΗΠΑ προς το YPG και το PKK, η οποία πρέπει να τερματιστεί. Αύριο θα επιστρέψουμε μετά τη συμμετοχή μας στη συνάντηση για το μεταναστευτικό.
«Τι θέλουμε… Σήμερα υπάρχουν απειλές για την ασφάλεια. Από διαφορετικές πηγές. Τι είναι το ΝΑΤΟ; Είναι μια συμμαχία για την ασφάλεια. Αυτό απαιτεί επίσης αλληλεγγύη. Το ΝΑΤΟ λέει ότι δεν θα πάρουμε θέση στον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά θα απαντήσουμε εάν οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση. Αυτό αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης. Είναι απαράδεκτο για χώρες που θέλουν να είναι μέλη του ΝΑΤΟ να υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις που μας απειλούν» σημείωσε ο Τσαβούσογλου.
Συνεχίζοντας είπε ότι η Σουηδία προμηθεύει επίσης όπλα. Οι στρατιώτες και οι πολίτες μας μαρτυρούν (σκοτώνονται). Από την άλλη πλευρά, βέβαια, είναι επίσης απαράδεκτο για έναν σύμμαχο που θέλει να είναι σύμμαχος να επιβάλλει περιορισμούς στα αμυντικά προϊόντα εναντίον ενός άλλου συμμάχου. Ποια είναι η αιτιολόγηση; Ο αγώνας μας κατά του PKK. Βλέπουν το PKK πιο κοντά τους παρά σε εμάς. Είναι κάτι που μπορεί να συμβεί;» αναρωτήθηκε ο Τσαβούσογλου.
«Τόσο οι σημερινοί μας σύμμαχοι όσο και οι χώρες που θέλουν να γίνουν σύμμαχοι θα πρέπει να επιδείξουν την ίδια στάση. Πρέπει να υπάρχει εγγύηση γι’ αυτό. Θέλουμε οι ανησυχίες της Τουρκίας να ικανοποιηθούν όχι στα λόγια αλλά στην πράξη. Αυτό ισχύει όχι μόνο για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά και για άλλους συμμάχους.», αφήνοντας υπονοούμενα και για την Ελλάδα.
«Οι ίδιες οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποσύρουν την υποστήριξή τους προς το PKK/YPG στη Συρία. Κανείς δεν πιστεύει στο πρόσχημα της μάχης κατά της DAESH. Και άλλες χώρες το κάνουν. Η Δανία τους υποστηρίζει επίσης. Η Γερμανία έχει επίσης περιορισμούς στον τομέα της άμυνας. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλο» σημείωσε επίσης.
Καταλήγοντας είπε ότι «(οι σύμμαχοι) θα δώσουν το δικό τους μήνυμα για την αντιμετώπιση των ανησυχιών της Τουρκίας. Κατά τη συνάντηση στο Βερολίνο, άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δήλωσαν: “Θέλουμε αυτές οι χώρες να είναι καλές, αλλά και η σύμμαχός μας Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες. Αυτό πρέπει να ικανοποιηθεί», είπαν. Όπως σημείωσε και ο Μπλίνκεν θα κάνει επίσης παρόμοια δήλωση.
Η κοινή δήλωση
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη στις 18 Μαΐου στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού ΗΠΑ-Τουρκίας για να επιβεβαιώσουν την ισχυρή συνεργασία τους ως εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία δεσμεύονται να συνεργαστούν στενά για την αντιμετώπιση των σημερινών γεωπολιτικών προκλήσεων. Ο Υπουργός Μπλίνκεν και ο Υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου σκοπεύουν να εμβαθύνουν τη διμερή συνεργασία μέσω εποικοδομητικού και ανοικτού διαλόγου, όπως οραματίζεται ο Στρατηγικός Μηχανισμός ΗΠΑ-Τουρκίας.
Συζήτησαν τρόπους και αξιολόγησαν συγκεκριμένα βήματα για την ενίσχυση της συνεργασίας τους σε θέματα άμυνας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ενεργειακής και επισιτιστικής ασφάλειας, καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών, ενώ συμφώνησαν να εντείνουν τις διαβουλεύσεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων.
Επανέλαβαν επίσης την υποστήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας έναντι του απαράδεκτου πολέμου της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία επιβεβαίωσαν εκ νέου την υποστήριξή τους για την εξεύρεση λύσης για τον τερματισμό του πολέμου.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης επιστρέφει από τις ΗΠΑ με άδεια χέρια, χειροκροτήματα χωρίς δεσμεύσεις
Ενεργειακή κρίση: Τα πρώτα (100;) χρόνια θα είναι δύσκολα…
Βαρουφάκης: «Έχει μέγα κόστος το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο πρωθυπουργός»