Δεν θα ‘πρεπε να ξαφνιάζει το γεγονός ότι το 6ο πακέτο ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας φαίνεται να πνέει τα λοίσθια. Το μεγαλύτερο αγκάθι είναι βέβαια η εισήγηση της Κομισιόν για την επιβολή πλήρους απαγόρευσης όλων των εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου και διυλισμένων καυσίμων. Σοβαρές ενστάσεις υπάρχουν επίσης για την απαγόρευση θαλάσσιας μεταφοράς ορυκτών καυσίμων σε τρίτες χώρες από ευρωπαϊκά πλοία, μέτρο που θα έπληττε σοβαρά κυρίως τους Έλληνες εφοπλιστές.
Είναι πολύ πιθανόν η δυσκολία της Κομισιόν να επιβάλει τις προτάσεις της στις χώρες μέλη να αποδοθεί για μία ακόμη φορά στον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε., στις εθνικές προτεραιότητες των κρατών μελών και στην προϋπόθεση της ομοφωνίας για τη λήψη αποφάσεων. Ή στο αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο, σύμφωνα με την όψιμη και πολιτικά ιδιοτελή ευρωσκεπτικιστική διατύπωση που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο πρωθυπουργός.
Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον δεν πρόκειται περί αυτών. Αυτή τη φορά είναι φανερό ότι οι προθέσεις της Κομισιόν προσκρούουν σε βαθύτερα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Οι πολεμικές επιχειρήσεις στο κατώφλι της έχουν κοστίσει στην Ευρώπη σε οικονομικές ζημιές, προσφυγικές ροές, πληθωριστικές πιέσεις και σε βάθεμα της εξάρτησής της -οικονομικής, στρατιωτικής, γεωπολιτικής- από τις ΗΠΑ. Τα προηγούμενα πέντε πακέτα οικονομικών κυρώσεων, ενώ ουδόλως έκαμψαν την επιθετικότητα της Ρωσίας, πρόσθεσαν σημαντικά βάρη στις οικονομίες των κρατών μελών. Πολύ μεγαλύτερες, ωστόσο, θα ήταν οι συνέπειες εάν το 6ο πακέτο κυρώσεων γίνει δεκτό σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν.
Η Ευρώπη σύρεται από τις ΗΠΑ σε αποφάσεις που έχουν μονομερείς συνέπειες σε βάρος της, ενώ η υπερδύναμη καταμετρά κυρίως οφέλη – οικονομικά, στρατιωτικά, γεωπολιτικά.
Οι αντιστάσεις στην εφαρμογή του 6ο πακέτου υποδηλώνουν ότι ίσως οι αντοχές της ευρωπαϊκής οικονομίας στην περαιτέρω ένταση των ψυχροπολεμικών εξελίξεων πλησιάζουν στο όριό τους.
Οι… κυρώσεις ανέβασαν το ρούβλι σε υψηλό πενταετίας έναντι του ευρώ
Τσίπρας: Οι πολίτες να στείλουν συστημένο τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη