Η διοίκηση Μπάιντεν πέρασε αυτές τις ημέρες την «Πράξη Δανεισμού και Εκμίσθωσης» (Lend-Lease-Act) συνολικού ύψους 47 δισ. δολαρίων με στόχο την άμεση και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και άλλες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Μπορεί κάποιοι να μην του έδωσαν την απαραίτητη σημασία, αλλά πρόκειται για μια ακόμα στιγμή κορύφωσης του πολέμου με τη Ρωσία, που επιβεβαιώνει την άποψη ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον αποφασίσει να προχωρήσουν σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Είναι επίσης χαρακτηριστικό του κλίματος ότι ο νόμος αυτός εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία και από τη Γερουσία και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Ο νόμος εξουσιοδοτεί τη διοίκηση, έως το οικονομικό έτος 2023, να δανείζει ή να μισθώνει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο νόμος θα απαλλάσσει τη διοίκηση από ορισμένες νομοθετικές διατάξεις, που διέπουν το δάνειο ή τη μίσθωση στρατιωτικού εξοπλισμού σε ξένες χώρες, όπως το πενταετές όριο της διάρκειας του δανείου ή η απαίτηση να πληρώσουν οι χώρες λήψης όλα τα έξοδα που επιβαρύνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες κράτη στη μίσθωση αμυντικού εξοπλισμού.
Κάποιοι μάλιστα κάνουν και ιστορικούς συνειρμούς, καθώς είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που εγκρίνεται ένας τέτοιος νόμος. Ηταν την άνοιξη του 1941, πριν ακόμα οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέλθουν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη την εποχή, απεστάλησαν προμήθειες συνολικής αξίας 50,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που αντιστοιχεί σε 690 δισεκατομμύρια δολάρια σε αναλογία του 2020. Συνολικά, 31,4 δισεκατομμύρια δολάρια πήγαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια στη Γαλλία, 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα, 11,3 δισεκατομμύρια δολάρια στη Σοβιετική Ένωση και τα υπόλοιπα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε άλλους συμμάχους, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.
Λίγους μήνες αργότερα οι ΗΠΑ μπήκαν και οι ίδιες στον πόλεμο. Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάτι ανάλογο και τώρα;
Πάντως ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι που βρέθηκε στο Λευκό Οίκο «προφήτευσε» ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας θα κρατήσει πολύ ακόμα προϊδεάζοντας τους ομολόγους του στην ΕΕ για το τι θα πρέπει να περιμένουν.
Ουσιαστικά το 1941 η Αμερική κήρυξε ανεπίσημα τον πόλεμο με την πράξη αυτή εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και της Ιαπωνίας, βοηθώντας τους συμμάχους της, χωρίς να το δηλώνει επίσημα. Πολλοί ιστορικοί εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή του Φραγκλίνου Ρούζβελτ είχε σκοπό να προκαλέσει τον Χίτλερ, να του κηρύξει αυτός τον πόλεμο, επειδή η αμερικανική κοινή γνώμη δεν ήθελε να κάνει η Ουάσιγκτον αυτό το βήμα. Κάτι που απέφυγε ακόμα και μετά το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ. Ηταν τελικώς πράγματι ο Χίτλερ που κήρυξε και επίσημα τον πόλεμο στις ΗΠΑ, στις 11 Δεκεμβρίου του 1941, κάτι που ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει ως ένα μοιραίο λάθος του.
Μπορούν τώρα να γίνουν συγκρίσεις με τον Πούτιν; Υπάρχει περίπτωση ο Ρώσος πρόεδρος να αντιδράσει αναλόγως; Μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι θέλει να αποφύγει μια τέτοια εμπλοκή, ακόμα και όταν προκλήθηκε από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η ανοιχτή παροχή βοήθειας στο Κίεβο, οι αποκαλύψεις για την βύθιση της ναυαρχίδας «Μόσχα» με αμερικανική βοήθεια δεν τον έχουν κάνει να αλλάξει αυτή τη στάση.
Ωστόσο το σήμα που του έχει στείλει ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι ότι η Δύση είναι αποφασισμένη να φτάσει στα άκρα, ανεξαρτήτως κόστους και φθοράς. Αυτό άλλωστε επαναλαμβάνουν μονότονα και οι διαρροές από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.
Πώς θα μπορούσε να αντιδράσει ο Ρώσος πρόεδρος αν έβλεπε το παιχνίδι να χάνεται; Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να παρακολουθούν παθητικά αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά, αδύναμοι και απρόθυμοι να παρέμβουν και περιοριζόμενοι απλώς στο να υλοποιήσουν τις αμερικανικές υποδείξεις και να περιορίσουν το οικονομικό κόστος για τις οικονομίες και τις κοινωνίες τους.,
Δειλά – δειλά αρχίζει ο αναστοχασμός;
Το Κογκρέσο ενέκρινε πακέτο βοήθειας 40 δισ. δολαρίων στην Ουκρανία που ζήτησε ο Μπάιντεν
Η Ούρσουλα μαθαίνει γρήγορα… πάνω στις πλάτες εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών