Αποτελεί το κέντρο διοίκησης της Στρατιωτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ στην Ευρώπη και μια από τις σημαντικότερες βάσεις του ΝΑΤΟ. Στο Ράμσταϊν περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από το Καϊζερσλάουτερν «φιλοξενούνται» πάνω από 9.000 στρατιώτες των ΗΠΑ. Εχει υπάρξει ιστορικά ένα σύμβολο της αμερικανικής παρουσίας στην Ευρώπη, έγινε στόχος μιας επίθεσης της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF) το 1981 και κόκκινο πανί για πασιφιστικές οργανώσεις της Γερμανίας, που απαιτούν κατά καιρούς με μεγαλύτερη ένταση την απομάκρυνσή του. Συνδέθηκε με μερικά «περίεργα» και πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα.
Ηταν στρατηγικής σημασίας και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσης των Αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν πριν από μερικούς μήνες.
Εχει προκαλέσει πολιτικές θύελλες, μετά από καταγγελίες για τη χρησιμοποίηση του ως ενδιάμεσου σταθμού για την παράνομη μεταφορά όπλων στη Συρία. Από εδώ συντονίζονται τα drones των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, ενώ είναι άγνωστο σε ποιο βαθμό φτάνει σήμερα η εμπλοκή του στον πόλεμο της Ουκρανίας.
Η επιλογή της βάσης στο Ράμσταϊν για τη διεξαγωγή μιας διάσκεψης ασφαλείας για την Ουκρανία, υπό την αιγίδα του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας Λόιντ Οστιν δεν είναι λοιπόν τυχαία. Θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης στο Κίεβο και μια προειδοποίηση στη Μόσχα, ότι αυτός ο πόλεμος αφορά και το ΝΑΤΟ.
Η αμερικανική ηγεσία κάλεσε σε αυτή τη διάσκεψη, που θα γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας περίπου 40 χώρες και τουλάχιστον 20 έχουν δηλώσει συμμετοχή. Ο ακριβής κατάλογος δεν έχει ανακοινωθεί, αλλά αυτό δεν έχει σημασία. Πάντως σύμφωνα με το αμερικανικό πεντάγωνο δεν πρόκειται μόνο για χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Η αμερικανική πλευρά θέλει να πιέσει για παροχή ακόμα μεγαλύτερης στρατιωτικής βοήθειας και μάλιστα με βαρύ οπλισμό για να μπορέσει η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο. Πεποίθηση όλων είναι ότι η Ρωσία έχει ήδη αποτύχει στο αρχικό της σχέδιο.
Αυτό το μήνυμα έστειλαν την Κυριακή από το Κίεβο τόσο ο Οστιν όσο και ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν, υποσχόμενοι ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια. Ο πρόεδρος Ζελένσκι παραδέχτηκε ότι καμιά άλλη χώρα δεν τον έχει στηρίξει τόσο όσο οι ΗΠΑ, συνολικά με 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια. Και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, ζητώντας και από άλλες χώρες να… παραδειγματιστούν σχετικά.
Η επιλογή μιας βάσης επί γερμανικού εδάφους δε μπορεί να είναι άσχετη και με τη συζήτηση που οξύνεται ακόμα περισσότερο στο Βερολίνο, για τα όρια της ανάμιξης στον ποόλεμο. Η χριστιανοδημοκρατική αντιπολίτευση ζητά πλέον να πέσουν όλα τα ταμπού και να δοθεί στην Ουκρανία και βαρύς οπλισμός, κάτι που η κυβέρνηση Σολτς έχει αποφύγει ως τώρα. Από κοντά και γνωστές πολεμικές βιομηχανίες της χώρας, που δηλώνουν έτοιμες να παραδώσουν στο Κίεβο τέτοιο οπλισμό αν ληφθεί η ανάλογη πολιτική απόφαση.
Η πίεση στον Σολτς αυξάνεται καθημερινά με δεδομένο, ότι την ιδέα φαίνεται να υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο οι Φιλελεύθεροι και Πράσινοι εταίροι του στην κυβέρνηση. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα μέλη των τελευταίων μπορεί να διαδήλωναν πριν μερικά χρόνια για την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων και των πυρηνικών όπλων καταλαβαίνει για τι «κοσμογονία» μιλάμε.
Το χειρότερο σενάριο θέλει την αντιπολίτευση να φέρνει σχετική πρόταση στη Βουλή και αυτή να υπερψηφίζεται τελικά με «διαρροές» από τα κυβερνητικά έδρανα. Αυτό θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα για την συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού, που πρόσφατα είδε να απορρίπτεται από τη Βουλή η κοινή πρόταση των τριών κομμάτων, προϊόν επώδυνου συμβιβασμού, σχετικά με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Ενα δεύτερο στραβοπάτημα θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή πολιτική κρίση.
Φινλανδία-Σουηδία ανακοινώνουν εντός του Μαΐου την πρόθεσή τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ
Πολωνία και Ρουμανία έγιναν «προπύργια» του ΝΑΤΟ, έτοιμες ακόμα και για να υποδεχθούν πυρηνικά