Τελικά δεν είναι όλα τα εγκλήματα πολέμου ίδια. Ούτε όλοι όσοι αγωνίζονται να τα ξεσκεπάσουν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο. Ενώ λοιπόν ακούμε καθημερινά εκπροσώπους των ΗΠΑ και της ΕΕ να καταδικάζουν (και σωστά) τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου και από κοντά να ακολουθούν και τα ΜΜΕ σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο, η είδηση ότι ένας από τους ανθρώπους, που θυσίασε τα πάντα για την αποκάλυψη ακριβώς τέτοιων εγκλημάτων βρίσκεται από προχθές ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στον αργό θάνατο, διεκπεραιώθηκε με μια σύντομη αναφορά, που την κατάπιε γρήγορα η δίνη του ψηφιακού timeline.
Την Τετάρτη λοιπόν βρετανικό δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ της έκδοσης στις ΗΠΑ του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή των wikileaks ο οποίος μεταξύ των άλλων έχει αποκαλύψει τις εγκληματικές μεθόδους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων σε Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού.
Πλέον είναι στο χέρι της υπουργού Εσωτερικών της Βρετανίας Πρίτι Πατέλ να αποφασίσει, αν θα δώσει το πράσινο φως για την έκδοσή του ή όχι. Αν τελικά εκδοθεί στις ΗΠΑ κινδυνεύει με φυλάκιση έως 175 ετών, αφού αντιμετωπίζει βαριές κατηγορίες για κατασκοπεία, που έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή των Αμερικανών στρατιωτών. Εξ’ ου και τα περί «αργού θανάτου».
Οι συνήγοροί του μπορούν βεβαίως να προσβάλουν την απόφαση στο Εφετείο. Αλλά ο Ασάνζ που βρίσκεται εδώ και τρια χρόνια υπό κράτηση στο συγκρότημα Μπελμάρς, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, όπως επισημαίνουν διαρκώς οι δικηγόροι και οι οικείοι του του, έτσι κι αλλιώς αργοπεθαίνει.
Τον περασμένο μήνα παντρεύτηκε… εξ αποστάσεως τη δικηγόρο σύντροφό του και μητέρα των δύο παιδιών του, Στέλα Μόρις, ενώ τώρα του επετράπη μια σύντομη εμφάνιση μέσω βιντεοκλήσης, προκειμένου να παρουσιάσει τα δικά του επιχειρήματα και στοιχεία στο δικαστήριο. Δεκάδες διαδηλωτές, ανάμεσά τους και η Στέλα Μόρις, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «μην εκδίδετε τον Ασάνζ», χωρίς όμως να εισακουστούν.
Η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» ζήτησε για μια ακόμα φορά την απελευθέρωση του. «Καλούμε τον υπουργό Εσωτερικών να ενεργήσει σύμφωνα με τη δέσμευση της Βρετανίας να υπερασπιστεί την ελευθερία του Τύπου και να αρνηθεί την έκδοση», δήλωσε η εκπρόσωπος της οργάνωσης στο Λονδίνο Ρεμπέκα Βίνσεντ.
Πολιτικοί που παλιότερα είχαν μιλήσει υπέρ της απελευθέρωσής του, όπως η σημερινή ΥΠΕΞ της Γερμανίας Ανναλένα Μπέρμποκ, έχουν στο μεταξύ πιεί το αμίλητο νερό. Μπορεί να καταδικάζουν καθημερινά τα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας, αλλά τα εγκλήματα, που κατά καιρούς έχουν διαπράξει οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ παραμένουν στο απυρόβλητο για να μην θιχτεί ο «μεγάλος αδερφός» και η ενότητας της Συμμαχίας.
Αλλά μετά απορούν γιατί τα 2/3 του πλανήτη αρνούνται να στρατευτούν μαζί τους και να υιοθετήσουν κυρώσεις για να τιμωρήσουν τη ρωσική βαρβαρότητα…
Ασάνζ: Η δικαιοσύνη της Βρετανίας εξετάζει το αίτημα έφεσης εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ
Η γαλλική Βουλή είπε «όχι» σε συμβολική πρόταση για άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ