Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε ένα διήμερο ταξίδι στην Ινδία, με στόχο να πιέσει την κυβέρνηση της να υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που οι συζητήσεις εντός και εκτός Βουλής στο Λονδίνο, για το περιβόητο σκάνδαλο «Partygate» κορυφώνονται, με την αντιπολίτευση να επιμένει στην παραίτησή του.
Την ίδια άποψη έχουν εκφράσει ήδη και 12 βουλευτές της συμπολίτευσης με τελευταίο παράδειγμα τον Στηβ Μπέικερ έναν νεαρό, αλλά ιδιαίτερα επιδραστικό βουλευτή, ειδικά στην πιο δεξιά πτέρυγα του κόμματος, αφού αποτέλεσε μεταξύ των άλλων και φανατικός οπαδός του Brexit. Ο Μπέικερ τον είχε στηρίξει την περασμένη Τρίτη, αλλά βλέποντας τις αντιδράσεις του πρωθυπουργού, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα για να αποχωρήσει.
Λίγο αργότερα στο κοινοβούλιο εγκρινόταν η πρόταση των Εργατικών για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για το αν ο Τζόνσον εξαπάτησε συνειδητά το σώμα, αρνούμενος ότι παρέβη τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί στη χώρα λόγω πανδημίας.
Στο μεταξύ η Μητροπολιτική Αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι επόμενες έρευνες για παραβιάσεις της καραντίνας θα συνεχιστούν μετά τις τοπικές εκλογές του Μαΐου. Πάντως το κλίμα για τον πρωθυπουργό παραμένει βαρύ. Ο ίδιος για μια ακόμα φορά από την Ινδία, μίλησε στο SkyNews και ζήτησε συγγνώμη, αλλά επανέλαβε ότι έχει δουλειές να κάνει και δεν προτίθεται να καταθέσει τα όπλα.
Σε ότι αφορά την επίσκεψη στην Ινδία ο Τζόνσον έφτασε στην πόλη Γκουτζαράτ, πατρίδα του ομολόγου του Ναρέντρα Μόντι και ελπίζει να έχει μεγαλύτερη επιτυχία από τον Τζο Μπάιντεν στην προσπάθεια του να τον φέρει στο στρατόπεδο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Κάτι που δε φαίνεται πάντως ιδιαίτερα πιθανό.
«Καθώς αντιμετωπίζουμε απειλές για την ειρήνη και την ευημερία μας από αυταρχικά κράτη, είναι ζωτικής σημασίας οι δημοκρατίες και οι φίλοι να μείνουν μαζί», είπε ο Τζόνσον στους δημοσιογράφους, πριν από το πολυαναμενόμενο ταξίδι του στη χώρα της Νότιας Ασίας.
Ο Μόντι εξέφρασε την ανησυχία του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και προέτρεψε για τον τερματισμό του. Αλλά η απροθυμία του Νέου Δελχί να καταδικάσει τη σύμμαχό του στον Ψυχρό Πόλεμο Μόσχα, έχει θορυβήσει τους δυτικούς ηγέτες που ασκούν πιέσεις στην Ινδία για να αλλάξει τη στάση της. Η κορυφαία εταιρεία πετρελαίου της Ινδίας, η Indian Oil Corporation, αγόρασε 3 εκατομμύρια βαρέλια αργού από τη Ρωσία τον Μάρτιο.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Μόντι να μην αυξήσει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου. Το Νέο Δελχί δεν δεσμεύτηκε για κάτι τέτοιο και ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε με νόημα την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό πετρέλαιο. “Πιθανώς οι συνολικές αγορές μας για τον μήνα να είναι λιγότερες από ό,τι κάνει η Ευρώπη ένα
Η Ρωσία παραμένει επίσης ο βασικός αμυντικός εταίρος της Ινδίας, με το Κρεμλίνο να εξάγει όπλα αξίας 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Νέο Δελχί μεταξύ 2016 και 2020. Ο εκπρόσωπος του Τζόνσον τόνισε ότι ο Βρετανός ηγέτης δεν θα μιλήσει με δασκαλίστικο ύφος στον Μόντι, αλλά θα συζητήσει την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με την Ινδία, προσφέροντας εναλλακτικές επιλογές για αμυντικές προμήθειες και ενέργεια.
Σύνοδος ΔΝΤ: Δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία σε ένα διχασμένο πλανήτη
Ο Μπόρις Τζόνσον στέλνει χιλιάδες αιτούντες άσυλο στη Ρουάντα και προκαλεί θύελλα αντιδράσεων
Γιατί η Λευκορωσία μετέχει ως τώρα μόνο εμμέσως στον πόλεμο της Ουκρανίας