Γραμμές άμυνας και ανασύνταξης αναζητούν επειγόντως στο Κυβερνών Κόμμα καθώς η «δημοσκοπική αιμορραγία» συνεχίζεται και δεν υπάρχουν ακόμα σημάδια στοιχειώδους ανακοπής της ραγδαίας φθοράς της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Ο ρυθμός δημοσκοπικών απωλειών της Ν.Δ παραμένει σχεδόν σταθερός : χάνει 0,6% -0,9% εβδομαδιαία , με άλλα λόγια 2,5%-3% τον μήνα όπως και πρόσφατα έγραφε το politicus.gr.
Σύμφωνα πάντως με νεότερε πληροφορίες τις τελευταίες μέρες και υπό το βάρος της μη αποτελεσματικής διαχείρισης της ακρίβειας και των φουσκωμένων λογαριασμών του ηλεκτρικού οι απώλειες φτάνουν στην ανώτατη τιμή εβδομαδιαίως δηλαδή σταθεροποιούνται στο 0,9% με τάση να ξεπεράσουν την μία (1) μονάδα την εβδομάδα κάτι που επιβεβαιωθεί στις νέες μετρήσεις θα μεταφράζεται σε απώλειες λίγο μικρότερες του 4% μηνιαία και πρακτικά αυτό θα σημαίνει ότι η ΝΔ θα πέσει οριστικά κάτω από 30% και θα κυμαίνεται μεταξύ 27% -29%.
Το κλίμα στο κυβερνών κόμμα είναι ιδιαίτερα βαρύ, αν και πολλά κορυφαία στελέχη και βουλευτές αποφεύγουν να κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις για το όλο θέμα. Στο Επιτελείο του Μαξίμου μελετούν και πάλι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τον Σεπτέμβρη αλλά και ενός «εκλογικού χαρακτήρα ανασχηματισμού» που θα επιτρέψει στον Πρωθυπουργό να περάσει σε κυβερνητικά πόστα βουλευτές κυρίως της Περιφέρειας και στελέχη με αναγνωρισιμότητα στο κόσμο της παράταξης και σε αυτή την φάση να παραμερίσει κάποιους τεχνοκράτες και εξωκοινοβουλευτικούς Υπουργούς. Ωστόσο και αυτά τα εναλλακτικά σενάρια βαλτώνουν και αποφάσεις οριστικές επί του παρόντος δεν έχουν ληφθεί
Σύμφωνα με επώνυμα και μεγάλη διαδρομή στελέχη της ΝΔ που είτε κατέχουν θέση στο Υπουργικό Συμβούλιο, είτε είναι βουλευτές, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως το Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός είναι τελείως αποκομμένοι από την πραγματικότητα και τα προβλήματα της κοινωνίας. Όπως λένε χαρακτηριστικά «είναι εγκλωβισμένοι και ο κ. Μητσοτάκης και το περιβάλλον του και οι σύμβουλοι του σε ένα κόσμο εικονικής διακυβέρνησης, χωρίς την παραμικρή αίσθηση ή διάθεση να αντικρύσουν τα προβλήματα και τον κόσμο». Όπως μάλιστα έλεγαν χαρακτηριστικά είναι πολύ πιθανόν δίπλα στο δημοσκοπικό σοκ που θα ενταθεί , να υπάρξει και το ισχυρότατο σοκ ενός νέου «δεν πληρώνω» . Δηλαδή ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας (νοικοκυραίοι, εργαζόμενοι, μικρομεσαίοι κ.α) για λόγους πραγματικής αδυναμίας και όχι ιδεολογικοπολιτικούς, να μην μπορούν με τίποτα να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς του ρεύματος και να τους αφήσουν απλήρωτους, ενώ τις ίδιες ώρες θα πέφτει συνεχώς η κατανάλωση ακόμα και στα βασικά είδη.
Ο κ. Μητσοτάκης , τουλάχιστον για την ώρα φέρεται να κυβερνά με μια ιδιότυπη πολιτική σύμβαση ανάμεσα στον ίδιο και κάποια κορυφαία στελέχη του κόμματος . Πρακτικά δεν θέλει να «τον πιέζουν, να τον ενοχλούν και να τον αμφισβητούν και τους δίνει ελευθερία κινήσεων στους τομείς τους και στις εκλογικές τους περιφέρειες». Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης δείχνει να μην πιέζεται εσωκομματικά καθώς ο τ. Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, όπως ξαναέγραψε το politicus.gr δεν θα εμπλακεί άλλο με την πολιτική και πιθανότατα δεν θα κατέλθει ούτε για βουλευτής, ενώ και ο άλλος πρώην Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς πέραν της σύστασης που έκανε στον Πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές στο τέλος της θητείας του και να μην φέρει προς κύρωση τα συμπληρωματικά πρωτόκολλα με τα Σκόπια (Β. Μακεδονία0, δεν τραβάει παραπέρα το σκοινί, εκτός αν προκύψει μείζον εθνικό θέμα.
Ο παράγοντας ισορροπίας και διατήρησης της συνοχής της Ν.Δ, εξακολουθεί να είναι η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρώην Υπουργός και αδελφή του Πρωθυπουργού, ούτε ενδιαφέρεται , ούτε στοχεύει σε κάποια κίνηση για το μέλλον. Το μόνο που την ενδιαφέρει, όπως μεταφέρουν βουλευτές που συνομιλούν μαζί της ή παρευρίσκονται σε δείπνα και κοινωνικές εκδηλώσεις στην οικεία της, είναι να διατηρηθεί η συνοχή της Ν.Δ και να περάσει η Κυβέρνηση και το κόμμα αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο και να φτάσει στις εκλογές (όποτε και αν γίνουν) χωρίς μεγάλους κλυδωνισμούς.
Η «επόμενη μέρα» ήδη έχει μπει στο μικροσκόπιο πολλών στελεχών του Κυβερνώντος Κόμματος, αλλά για την ώρα προκρίνουν να μην δημιουργούν προβλήματα στον Πρωθυπουργό και να αποφευχθούν μεγάλες αναταραχές και κλυδωνισμοί στη Ν.Δ . «Κοιτάξτε τι έπαθε το άλλοτε πανίσχυρο και ανίκητο ΠΑΣΟΚ», λένε αρκετά στελέχη και επισημαίνουν πως αν και η ΝΔ κινδύνεψε με πολύ χαμηλά ποσοστά το 2015 ωστόσο επειδή απέφυγε τις εσωτερικές εντάσεις και τις αμφισβητήσεις κατάφερε να ανακάμψει. Ένα ερώτημα όμως που θέτουν αρκετά στελέχη του Κυβερνώντος Κόμματος είναι τι θα γίνει αν η Ν.Δ δεν έχει αυτοδυναμία και έχουν συρρικνωθεί τα ποσοστά της ή ακόμα στην περίπτωση που είναι δίπλα – δίπλα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ; Αν δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης θελήσει να κάνει «κάποιο άλμα προς τα εμπρός είτε αλλάζοντας την ΝΔ , είτε δημιουργώντας ένα δικό του κόμμα με στελέχη από το πρώην ΠΑΣΟΚ , το ΠΟΤΑΜΙ, αλλά και την ΝΔ»; Απαντήσεις για την ώρα δεν υπάρχουν και όλοι περιμένουν το βράδυ των εκλογικών αποτελεσμάτων , ενώ για την ώρα ασχολούνται με τις εκλογικές τους περιφέρειες και τα καθήκοντα τους
Πάντως μεγάλος πονοκέφαλος, πέραν των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η μεγάλη δημοσκοπική αιμορραγία της ΝΔ προς τα δεξιά της καθώς φαίνεται να ενισχύονται, δημοσκοπικά πάντα, τα μικρά δεξιά κόμματα πέραν της ΝΔ. Η Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου φαίνεται να κερφδίζει πόντους ειικά στη Βόρεια Ελλάδα όπου η ΝΔ έχει πολύ μεγάλες απώλειες. Κέρδη για την ώρα έχει και ο σχηματισμός Μπογδάνου, Κρανιδιώτη, Τζήμερου, ενώ ενισχύεται σε βαθμό πονοκεφάλου και ο σχηματισμός του Κασιδιάρη. Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις και αναλύσεις ακόμα και έμπειρων στελεχών της Ν.Δ είναι πολύ πιθανόν ο σχηματισμός του Κασιδιάρη να περάσει το όριο του 3% στην απλή αναλογική και να βρεθεί στη Βουλή δημιουργώντας και πάλι προβλήματα και στη λειτουργία των θεσμών και του Πολιτεύματος. Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους ακόμα και αν τρέξει άμεσα διάταξη για τα πολιτικά δικαιώματα των πρώην στελεχών της «Χρυσής Αυγής», θα μπορεί να βρει διέξοδο ο κ. Κασιδιάρης τοποθετώντας κάποιον άλλον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ή και του Κόμματος και προκρίνοντας για τον ίδιο την λύση να μην πολιτευτεί, να μην θέσει υποψηφιότητα , αλλά να παραμείνει Αρχηγός του σχηματισμού του.