Κόσμος

Εφιαλτική δυστοπία στη Σαγκάη: Λοκντάουν με ρομπότ στους δρόμους και θανατώσεις κατοικιδίων με μόλις 1.272 νέα κρούσματα σε όλη τη χώρα

Σκηνές από ταινία δυστοπικής φαντασίας μεταδίδουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τη Σαγκάη των 25 εκατομμυρίων κατοίκων όπου υπάρχει απόλυτο λοκντάουν με πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Ο αποκλεισμός ισχύει για πάνω από 3 εβδομάδες και από την πόλη μεταδίδονται εικόνες με ρομπότ που περιπολούν στους δρόμους, κατοίκους που κραυγάζουν από τα μπαλκόνια καθώς πλέον δεν έχουν ούτε τα βασικά αγαθά. Σύμφωνα με όσα γράφονται, κατοικίδια ασθενών με Covid-19 θανατώνονται, ενώ παιδιά χωρίζονται από τους γονείς τους.

Το «περίεργο» είναι ότι η πολιτική αυτή έρχεται την ώρα που επισήμως ανακοινώθηκαν μόλις 1.272 νέα κρούσματα που  καταγράφηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα, σε σύνολο 29.991 ενεργών κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, με  μηδέν νεκρούς και 77 ασθενείς σε κρίσιμη σοβαρή κατάσταση.

Η πολιτική μηδενικού Covid που έχει υιοθετήσει η Κίνα έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση, η οποία προβληματίζει παγκοσμίως.

Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης και οι εικόνες μεταφέρονται κυρίως από τα social media όπου μεταξύ άλλων καταγράφονται λεηλασίες  λόγω ελλείψεων τροφίμων ενώ όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα, έχει στηθεί ειδικό στρατόπεδο για καραντίνα.

Ρομπότ σκυλιά και drones περιπολούν στους δρόμους.

Τα ρομπότ σκυλιά ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους. Τα drones πετούν στον ουρανό, έρχονται κοντά σε όσους εντοπίζουν να βρίσκονται έξω και τους ζητούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Ακούγονται μηνύματα, όπως «φορέστε τη μάσκα, πλένετε συχνά τα χέρια σας, ελέγξτε τη θερμοκρασία σας» και ζητούν από τους ανθρώπους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, εργοστάσια στη Σανγκάη έχουν αναστείλει την παραγωγή τους λόγω των περιορισμών για τη νόσο Covid, γεγονός που επιτείνει την ήδη υφιστάμενη πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Οι επιχειρήσεις πασχίζουν να μην έρθουν αντιμέτωπες με τη χρεωκοπία, ενώ δεν είναι λίγοι οι εργαζόμενοι που κοιμούνται στα γραφεία τους.

Σε φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται εργαζόμενοι να κοιμούνται σε ράντζα σε κλειστά εργοστάσια.

Εν τω μεταξύ, κάτοικοι της πόλης που έχουν κατοικίδια δεν μπορούν ούτε να τα βγάλουν έξω για βόλτα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, φοιτητές χαρακτηρίζουν παράλογα και μη βιώσιμα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί.

Σκοτώνουν κατοικίδια ασθενών με Covid-19

Σκηνές χάους επικρατούν στη Σανγκάη, μετά την επιβολή σκληρού lockdown από την κεντρική κυβέρνηση του Σι Τζινπίνγκ, στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής Covid» που εφαρμόζει.

Η αγανάκτηση των 26 εκατομμυρίων κατοίκων της μητρόπολης είναι μεγάλη, ενώ βίντεο που δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πολύ σκληρές εικόνες.

Ειδικότερα, σε ένα βίντεο, φαίνεται ένας άντρας που φορά προστατευτική στολή για τον κορωνοϊό να έρχεται σε αντιπαράθεση και να χτυπά μια γυναίκα.

Σε άλλα δύο βίντεο φαίνονται εργαζόμενοι που επίσης φορούν προστατευτικές στολές να μαζεύουν ζώα, των οποίων οι ιδιοκτήτες νόσησαν με κορωνοϊό, προκειμένου να τα θανατώσουν, ενώ σε άλλα βίντεο βλέπουμε σκηνές από κέντρα καραντίνας ασθενών.

Δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές ανάγκες

Πολλοί κάτοικοι έχουν κλειστεί στα σπίτια τους εδώ και τρεις εβδομάδες, καθώς το lockdown προβλέπει αυστηρή απομόνωση και μαζικά τεστ κορωνοϊού.

Ωστόσο, οι κάτοικοι περιγράφουν μια απελπιστική κατάσταση, καθώς δεν μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, πολίτες θετικοί στον κορωνοϊό μεταφέρθηκαν σε μαζικά κέντρα καραντίνας, όπου οι συνθήκες θεωρούνται άσχημες και ανθυγιεινές.

Σύμφωνα με τις αρχές 23.342 πολίτες στη Σανγκάη βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, ωστόσο μόνο 994 εμφάνισαν συμπτώματα. Στο τελευταίο κύμα πάνω από 200.000 κρούσματα έχουν καταγραφεί, αν και δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι.

Ειδήσεις σήμερα:

Financial Times: To τέλος της παγκοσμιοποίησης που γνωρίσαμε

Πρόστιμο για τα «κορωνοπάρτυ» στον Μπόρις Τζόνσον, που λέει τώρα ότι μετάνοιωσε, αλλά δεν παραιτείται

Κάτω από το όριο της φτώχειας άλλα 250 εκατ. άνθρωποι λόγω πολέμου, ακρίβειας και πανδημίας

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago