Κόσμος

Στα χέρια του Ζελένσκι ο «καλύτερος φίλος του Πούτιν» στην Ουκρανία

Ηταν μια ακόμα είδηση που ήρθε από το Κίεβο και δεν πρέπει να άρεσε καθόλου στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον Βίκτορ Μέντβεντσουκ τον αποκαλούμενο και «καλύτερο φίλο» του Ρώσου προέδρου στην Ουκρανία. Ενας εκ των ολιγαρχών της Ουκρανίας, αλλά και αρχηγός του φιλορωσικού κόμματος «Αντιπολιτευτική Πλατφόρμα – Για τη Ζωη» το οποίο έχει απαγορευτεί από τον Ζελένσκι, είχε τεθεί κατ’ οίκον περιορισμό, αλλά είχε αποδράσει και κρυβόταν εδώ και μέρες. Η σύλληψή του αποτελεί μια ακόμα σημαντική επικοινωνιακή νίκη για το καθεστώς του Κιέβου και αξιοποιήθηκε αναλόγως με τις σχετικές αναρτήσεις και φωτογραφίες στο twitter, που τον δείχνουν καταβεβλημένο και με χειροπέδες.

Ο Μέντβεντσουκ θεωρείτο πανίσχυρος πριν το 2014, αλλά είχε και αργότερα σημαντικό ρόλο στις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου συμμετέχοντας ως βασικός διαμεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή αιχμαλώτων μετά τον πόλεμο της Κριμαίας. Θεωρούσε πάντα αδελφές τις δύο χώρες και διατηρούσε στενή σχέση με τον Πούτιν, ο οποίος μάλιστα έχει βαφτίσει και μια από τις δύο του κόρες. Εκαναν συχνά διακοπές μαζί στη Μαύρη Θάλασσα. Το κόμμα του είχε μεγάλη απήχηση στο ρωσόφωνο πληθυσμό με εκατομμύρια υποστηρικτές.

Σύμφωνα με Ρώσους δημοσιογράφους ο Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρούσε τον Μέντβεντσουκ ως τον «άνθρωπο κλειδί» για να μπορέσει να λυθεί το «Ουκρανικό ζήτημα».

Ηταν μάλιστα ο βασικός «πρωταγωνιστής/αφηγητής» στο ντοκυμαντέρ του Ολιβερ Στόουν «Αποκαλύπτοντας την Ουκρανία» στο οποίο αναφερόταν μεταξύ άλλων και στο ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και του ίδιου του τότε αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν στο Euromaidan.

Εκεί μιλούσε μεταξύ άλλων και για την φιλία του των «20 και πλέον χρόνων» με τον Πούτιν.

Κατηγορήθηκε για προδοσία τον περασμένο Μάιο και τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Κίεβο. Τότε είχαν δημοσιευθεί συνομιλίες του με τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς και είχαν επιβληθεί και κυρώσεις στα τρια τηλεοπτικά δίκτυα που θεωρούνταν ότι βρίσκονταν υπό τον έλεγχό του. Στις αρχές του χρόνου λίγο πριν τον πόλεμο, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον ίδιο και τους συμμάχους του ότι σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν πραξικόπημα με τη βοήθεια του ρωσικού στρατού. Αλλωστε η Ουάσιγκτον τον είχε στη «μαύρη λίστα» ήδη από το 2014 με οικονομικές κυρώσεις εναντίον του και απαγόρευση εισόδου.

Η σύλληψή του αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη για την κυβέρνηση του Κιέβου ότι έχει ανακτήσει τον έλεγχο στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας.

Για επερχόμενο «κύμα τρόμου» προειδοποιεί ο Ζελένσκι

Την ίδια στιγμή πάντως ο πρόεδρος Ζελένσκι εξέφραζε ανησυχίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις προετοιμάζουν «ένα νέο κύμα τρόμου», που θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, κάτι που δεν επιβεβαίωσαν ωστόσο οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ Βρετανοί στρατιωτικοί έκαναν λόγο για στοχευμένες πληροφορίες από εκπροσώπους του Τάγματος Αζόφ, που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προετοιμάζονται για μια νέα ρωσική επίθεση στα ανατολικά της χώρας, με τον κυβερνήτη του Λουγκάνσκ, να προτρέπει τους κατοίκους να απομακρυνθούν το συντομότερο δυνατό χρησιμοποιώντας τους συμφωνημένους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε ότι η τελευταία εκτίμηση ήταν ότι περίπου 21.000 άμαχοι κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στην μαρτυρική ουκρανική πόλη-λιμάνι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Αδιέξοδο συνομιλιών βλέπει ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ουκρανία έχει παρεκκλίνει από τις συμφωνίες, που έγιναν στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη και ότι αυτές πλέον βρίσκονται σε «αδιέξοδο». Η ουκρανική πλευρά πάντως επιμένει ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους είναι πολύ δύσκολες, αλλά συνεχίζονται. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε επίσης ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας βαδίζει με βάση το πρόγραμμα και ότι επιδίωξη της Ρωσίας είναι να επιτύχει όλους τους στόχους της και να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες. Το τέλος της στρατιωτικής επιχείρησης εξαρτάται από την ένταση των μαχών, δήλωσε ο Ρώσος ηγέτης μετά από συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του, και πιστό του σύμμαχο Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ειδήσεις σήμερα

Ο Ζελένσκι χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητο» στο Κίεβο τον Γερμανό πρόεδρο δείχνοντας πόσο έχει αλλάξει ο πόλεμος την Ευρώπη

Η «επικίνδυνη» (αποτυχημένη;) αποστολή του καγκελάριου της Αυστρίας στη Μόσχα

Νόαμ Τσόμσκι: Η πολιτική των ΗΠΑ εμποδίζει την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago