Απόψεις

Ο Ζελένσκι χαρακτηρίζει «ανεπιθύμητο» στο Κίεβο τον Γερμανό πρόεδρο δείχνοντας πόσο έχει αλλάξει ο πόλεμος την Ευρώπη

Είναι σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες προσβολές, που έχει βιώσει η Γερμανική Δημοκρατία και σίγουρα η πιο απροσδόκητη. Την ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμάιερ ετοίμαζε τις βαλίτσες του για το Κίεβο, για μια επίσκεψη «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και υψηλού συμβολισμού, η ουκρανική πλευρά του διαμήνυσε ότι είναι ανεπιθύμητος.

Ήταν μια κίνηση άνευ προηγουμένου, τη στιγμή μάλιστα, που η γερμανική κυβέρνηση ενέτεινε τις προσπάθειες για προμήθεια πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Δεν ήταν πάντως εντελώς αναπάντεχο. Είχαμε γράψει για το γεγονός ότι ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρέι Μέλνικ εξαπολύει καθημερινά «ρουκέτες», κατηγορώντας την Γερμανία άλλοτε για την στάση της απέναντι στον Πούτιν στο παρελθόν και άλλοτε για την σημερινή απροθυμία της για πιο σκληρά μέτρα εναντίον της Μόσχας.

Αυτή τη φορά ξεπεράστηκαν και τα συνήθη διπλωματικά όρια και είναι ένα ερώτημα πώς θα αντιδράσει η Γερμανία, που έχει κάνει σημαντικά βήματα «μετάνοιας» και απειλείται με σημαντική επιβράδυνση της οικονομίας της (και) εξαιτίας των κυρώσεων.

Η κίνηση του Ζελένσκι εκτιμάται ότι αποτελεί ένα είδος εκδίκησης απέναντι στον άλλοτε ΥΠΕΞ της Γερμανίας, ο οποίος έχει ανοικτά κατηγορηθεί για τη «φιλορωσική» του πολιτική. Ηταν άλλωστε κάποτε υπουργός του καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος εκτός από «κολλητός» του Πούτιν είναι και χρυσοπληρωμένος «υπάλληλος» ρωσικών εταιριών υδρογονανθράκων. Αλλά είναι και μια κίνηση αποδοκιμασίας της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής στο σύνολό της.

Φυσικά και στο Βερολίνο έχει προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και αμήχανες κατ’ αρχάς αντιδράσεις.

Ακόμα και η σφόδρα «φιλο-ουκρανική» Frankfurter Allgemeine επεσήμανε ότι αυτή η κίνηση δεν ήταν και πολύ έξυπνη και μπορεί να ερμηνευτεί από το Ρώσο πρόεδρο ως ένα ακόμα ρήγμα στο μέτωπο των Δυτικών εναντίον του. «Οταν έχεις ένα εχθρό όπως ο Πούτιν, πρέπει να προσέχεις τους φίλους σου σαν τα μάτια σου, ειδικά αν είναι πιο σημαντικοί σου χρηματοδότες» έγραψε με νόημα ο σχολιαστής της συντηρητικής εφημερίδας από την Φρανκφούρτη.

«Η προσβολή στον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο δεν είναι το κατάλληλο μέσο για να αναγκαστεί η γερμανική κυβέρνηση να επανεξετάσει τις πολιτικές της» παρατηρεί το DER SPIEGEL.

Είναι άλλωστε γνωστό πως μέχρι πρόσφατα σε όλες τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης μια υψηλόβαθμη επίσκεψη από το Βερολίνο αντιμετωπιζόταν ως «ευλογία». Εϊναι και αυτό ενδεικτικό για το πόσο έχουν μετατοπιστεί οι ισορροπίες στην Ευρώπη και πόσο διπλωματικό κεφάλαιο έχει απωλέσει πλέον το Βερολίνο.

Είναι χαρακτηριστικά τα κυνικά λόγια ενός απόστρατου στρατηγού στο βρετανικό SkyNews το βράδυ της Τρίτης: «Η Ευρώπη μπορεί να κυριαρχηθεί είτε από τους Ρώσους, είτε από τους Γερμανούς, είτε από τους Αμερικανούς. Οι Ευρωπαίοι οφείλουν να απαντήσουν ποιον προτιμούν τελικά».

Η κίνηση αυτή των Ουκρανών δε μπορεί να είναι συνεπώς αποκλειστικά δικής του έμπνευσης. Είναι γνωστό ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι έχει (και) Αμερικανούς συμβούλους, ενώ είναι ουσιαστικά σε ανοικτή γραμμή με το Λονδίνο και την Ουάσιγκτον. Στις δύο αυτές πρωτεύουσες είναι μάλλον δύσκολο να κρυφτεί η ικανοποίηση για το «κόντυμα» της Γερμανίας διπλωματικά, ηθικά και οικονομικά εξαιτίας του πολέμου. Είναι απίθανο ο Ζελένκσι να προέβη σε μια τέτοια προσβλητική κίνηση απέναντι στο Βερολίνο, χωρίς να το γνωρίζουν οι δύο κύριοι ΝΑΤΟϊκοί του σύμμαχοι. Τρεις μέρες νωρίτερα περπατούσε πλάι πλάι στο κέντρο του Κιέβου με τον Μπόρις Τζόνσον.

Η νέα αυτή εξέλιξη πιέζει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Σολτς, ο οποίος δύσκολα θα μπορέσει τώρα να ταξιδέψει ο ίδιος στο Κίεβο, παρά την πρόσκληση του λαλίστατου κυρίου πρέσβη, αλλά και θα δυσκολεύεται ολοένα και περισσότερο να ανθίσταται στις επίμονες πιέσεις τω Ανατολικοευρωπαίων για εμπάργκο στο φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Ειδήσεις σήμερα

Πρώην σύμβουλος της Μέρκελ: «Γ’ Παγκόσμιος» αν δοθούν τανκς στην Ουκρανία

Πολ Κρούγκμαν: Απρόθυμη η Γερμανία για θυσίες αλλά τις ζητούσε από τους Έλληνες

Η «επικίνδυνη» (αποτυχημένη;) αποστολή του καγκελάριου της Αυστρίας στη Μόσχα

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago