O τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής του νότιου τομέα Αθηνών μιλάει για το συνέδριο του κόμματος που αρχίζει σε λίγες μέρες τονίζοντας πως «η εκλογή μιας συλλογικής ηγεσίας θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θα βαθύνει τη δημοκρατία στη λειτουργία του».
Επικρίνει έντονα την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις επιλογές της και κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι προστατεύει τα συμφέροντα και αφήνει αβοήθητη την κοινωνία.
Εμφανίζεται σίγουρος για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και βάζει στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις, στη βάση των οποίων θα μπορούσε να υπάρξει σύγκλιση με το ΚΙΝΑΛ.
H κοινωνία ήδη δοκιμάζεται από ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας και η κατάσταση δεν δείχνει σημάδια βελτίωσης. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει λάβει μέτρα στήριξης και πως βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών. Πως σχολιάζετε αυτή την κατάσταση;
«Οι πολίτες βιώνουν την ακρίβεια με ρήτρα Μητσοτάκη. Μια ρήτρα που πληρώνουν τα νοικοκυριά και οι επαγγελματίες στο ρεύμα, στη βενζίνη, στη θέρμανση, στα τρόφιμα. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έλαβε ουσιαστικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας. Τα στελέχη της δεν μπορούν πλέον ούτε τον λαό να κοροϊδεύουν ούτε μεταξύ τους να βαυκαλίζονται πως κάτι έπραξαν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αδρανεί για προφανείς λόγους. Όπως στην πανδημική κρίση, έτσι και τώρα προχωρά σε μια πολιτική ασφυξίας των νοικοκυριών, των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σε μια πολιτική από την οποία κερδίζουν συγκεκριμένα μεγάλα συμφέροντα.
Δυστυχώς για τον ίδιο, οι πρωτοβουλίες άλλων χωρών της Ε.Ε., οι οποίες έχουν λάβει μέτρα μείωσης φόρων και επιβολής πλαφόν στην τιμή της ενέργειας ήδη από τον Σεπτέμβριο, ή η πρόσφατη επιτυχία των Σάντσεθ και Κόστα στις Βρυξέλλες, μέσω της οποίας θα μειώσουν άμεσα τα τιμολόγια των νοικοκυριών σε Ισπανία και Πορτογαλία, τον εκθέτουν ανεπανόρθωτα. Δυστυχώς για τη χώρα, έχουμε μπλέξει με μια κυβέρνηση άκρως νεοφιλελεύθερη και πλήρως υποταγμένη στα συμφέροντα.
Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για παράδειγμα, εν μέσω ενεργειακής κρίσης και κόντρα στη διεθνή πρακτική της αποϊδιωτικοποίησης τέτοιων εταιρειών. Εξυπηρέτησε λίγους και εκλεκτούς, ενώ μας στέρησε ένα σημαντικό εργαλείο μείωσης των λογαριασμών του ρεύματος.
Η άρνηση φορολόγησης των “ουρανοκατέβατων κερδών” των παραγωγών και παρόχων ενέργειας, ένα άλλο παράδειγμα. Κρατά προστατευμένους ανθρώπους που βρίσκονται σε ένα κύκλο ισχυρών επιχειρηματιών, ενώ αφήνει αβοήθητη την κοινωνία».
Ενώ πολλές χώρες βάζουν πλαφόν σε τιμές όπως π.χ. στην ενέργεια, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να συζητιέται κάτι τέτοιο από πλευράς κυβερνώντων. Αντιθέτως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι λαμβάνει μέτρα που δεν θα εκτροχιάσουν δημοσιονομικά τη χώρα. Εσείς πού αποδίδετε αυτή την άρνηση;
«Εξωτερικοί καταναγκασμοί και περιορισμοί δεν υφίστανται. Η Κομισιόν είναι ξεκάθαρη. Όποιος λέει το αντίθετο, απλώς ψεύδεται. Να αφήσουν τις δικαιολογίες, λοιπόν, και να μειώσουν, όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τον ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, να επιβάλουν πλαφόν στις τιμές ενέργειας, να φορολογήσουν τα υπερκέρδη των παραγωγών και παρόχων ενέργειας, να ελέγξουν τα καρτέλ στον κλάδο, να προχωρήσουν στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Η Ε.Ε. έχει παροτρύνει τα κράτη – μέλη της να κάνουν χρήση της εργαλειοθήκης της για να ομαλοποιήσουν την κατάσταση, αλλά στην Ελλάδα η Ν.Δ. κάνει ότι δεν ακούει.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εκτροχιάσει την κοινωνία και την οικονομία. Από το 2019 κιόλας.
Με βάση, μάλιστα, το μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η ίδια, η χώρα έχει καταστεί πρωταθλήτρια λιτότητας στην Ευρώπη ως το 2025. Οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα 2% του ΑΕΠ το 2023, 2,8% το 2024 και 3,7% το 2025, άρα για μια δημοσιονομική προσαρμογή που ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ σε λίγα χρόνια, δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για την πορεία στην οποία μας έχει βάλει η Ν.Δ.».
Ο χρόνος των εκλογών φαίνεται ν’ απομακρύνεται. Στις δημοσκοπήσεις η κυβέρνηση διατηρεί την πρωτιά παρά το γεγονός πως σημειώνει φθορά. Μπορεί ν’ αλλάξει αυτό έως τις κάλπες και πως;
«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρίσκεται σε αποδρομή. Ο κ. Μητσοτάκης το γνωρίζει. Παραδέχθηκε, τόσο στη ΔΕΘ όσο και πριν από κάποιες ημέρες, ότι από την κάλπη της απλής αναλογικής δεν θα καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση. Έβαλε με αυτόν τον τρόπο τη σφραγίδα του στην καταγραφή της φθοράς του κόμματός του.
Οι δημοσκοπήσεις υποεκτιμούν συστηματικά τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ακόμα και σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, η διαφορά μειώνεται αισθητά και επίμονα. Στις επόμενες εκλογές θα είμαστε πρώτο κόμμα, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.
Το συνέδριό μας θα αποτελέσει σταθμό για τον μετασχηματισμό του κόμματος, για την επικαιροποίηση του προγράμματός μας, για τη δρομολόγηση των αναγκαίων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών και καταστάσεων που θα οδηγήσουν στην οριστική ανατροπή της χειρότερης κυβέρνησης των τελευταίων ετών».
Μιας και αναφερθήκατε στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που ξεκινά σε λίγες ημέρες… Τί μπορεί να φέρει η επόμενη μέρα για το κόμμα και πώς ακούτε τα επιχειρήματα όσων αντιδρούν στις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα;
«Το συνέδριο ανοίγει μια νέα σελίδα δημοκρατικής και συμμετοχικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ο στόχος της διεύρυνσης, της ανασυγκρότησης και του μετασχηματισμού του κόμματος επιτυγχάνεται βήμα – βήμα, είναι διαρκής, διακηρυγμένος και αυτονόητος.
Η -ομόφωνα ψηφισμένη- διακήρυξή μας για συσπείρωση όλων των θετικών παραδόσεων του αριστερού και προοδευτικού κινήματος, όλου του κόσμου από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, υλοποιείται.
Στον προσυνεδριακό διάλογο κατατέθηκαν σειρά προτάσεων. Η ως τώρα συζήτηση ήταν αναγκαία και έγινε με επιτυχία.
Ακόμα και από αυτή την προσυνεδριακή διαδικασία έγινε αντιληπτό πως κανένας δεν έχει λόγο να φοβάται τη συμμετοχή και το δικαίωμα των μελών να αποφασίζουν και να συνδιαμορφώνουν.
Η εκλογή της συλλογικής μας ηγεσίας θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και θα βαθύνει τη δημοκρατία στη λειτουργία του. Επίσης, ένα κόμμα συμμετοχικό, μαζικό, με ισχυρά κοινωνικά θεμέλια μπορεί να διαμορφώνει πολιτικά γεγονότα, να αντέχει σε εξωγενείς πιέσεις και καταναγκασμούς, να αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση των αριστερών και προοδευτικών πολιτών.
Ο ανοιχτός, συμμετοχικός, δημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι μια ιστορική δυνατότητα που αποστρέφονται και πολεμούν οργανωμένα οι αντίπαλοι μας. Είναι ταυτόχρονα, όμως, και το συλλογικό μας χρέος».
Πώς σχολιάζετε τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών όπως π.χ. η Διεθνής Αμνηστία ή διάφορες ενώσεις δημοσιογράφων για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας;
«Το πόσο καλά τα πάει μέσα ο κ. Μητσοτάκης με τις καθεστωτικές του πρακτικές εις βάρος του Τύπου, έγινε γνωστό και έξω. Η κυβερνητική εμμονή με τον έλεγχο της πληροφορίας, μέσω της φίμωσης και των διώξεων δημοσιογράφων, μέσω των κάθε είδους λιστών Πέτσα, εκθέτει τη χώρα. Πρωτίστως, όμως, ανοίγει πληγές στην ίδια τη Δημοκρατία και την ελευθεροτυπία. Οι πρακτικές που μετέρχεται, όμως, ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ασύνδετες της πολιτικής του τρικυμίας. Αποτελούν τα χαρακτηριστικά μιας φοβισμένης και υπό κατάρρευση εξουσίας. Ο δημοκρατικός κόσμος έχει επιδείξει και θα συνεχίσει να επιδεικνύει τα αντανακλαστικά του σε τέτοιες επιλογές».
Πολύς λόγος γίνεται για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ. Ο κ. Ανδρουλάκης, προς ώρας τουλάχιστον, θέτει κάποιους όρους που δεν συνηγορούν στη δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας. Θεωρείτε πως μπορεί να αλλάξει αυτό μελλοντικά και πώς;
«Το ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει την προσδοκία του για την ύπαρξη μίας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές. Προφανώς, δεν εννοεί ένα σχήμα με τη συμμετοχή της Ν.Δ. Ο ελληνικός λαός θα δώσει, μέσα από την κάλπη της απλής αναλογικής, εντολή για προοδευτική κατεύθυνση της χώρας. Και τότε οι προοδευτικές δυνάμεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα χρέος, αλλά και με τις δυνατότητές τους. Όπως βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπες με μια υποχρέωση: Να ενισχύσουν αλλά και να θέσουν ως βασικό πολιτικό αίτημα το αίτημα της πλειονότητα του λαού για εκλογές. Για ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για ανακοπή της πορείας προς την καταστροφή.
Οι προοδευτικές δυνάμεις στον δρόμο προς τις εκλογές, οφείλουν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο, μία προοπτική σταθερής μακροχρόνιας προοδευτικής διακυβέρνησης, στον πυρήνα της οποίας θα βρίσκεται:
• Η αύξηση του κατώτατου μισθού.
• Η διαχείριση του ιδιωτικού χρέους με διαγραφή μέρους του και πολλές δόσεις.
• Η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα.
• Το “ταβάνι” στις τιμές ενέργειας.
• Η φορολόγηση των υπερκερδών στον κλάδο.
• Η προστασία και ανάπτυξη των κρίσιμων δημόσιων υποδομών και εταιρειών.
• Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομής, κ.ά.
Εκεί θα “συναντηθούν” όλοι και όλες αριστεροί και προοδευτικοί άντρες και γυναίκες».
Δημήτρης Παπαδημούλης στο Politicus.gr: H E.E. πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι πολιτικός νάνος
Νίκος Βούτσης στο politicus.gr: «Τα αποτελέσματα των εκλογών θα είναι οδυνηρά για τη Ν.Δ.»
Όλγα Γεροβασίλη στο politicus.gr: «Το συνέδριο θα είναι μια νέα αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»
Δημήτρης Λιάκος στο politicus.gr: «Η κυβερνητική πολιτική επιδείνωσε όλες τις μορφές ανισοτήτων»
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…