Κόσμος

Τα Leopard 1 που έγιναν πράσινα και η γερμανική βιομηχανία όπλων στην… υπηρεσία της ειρήνης

«Τώρα δεν είναι ώρα για δικαιολογίες, αλλά η ώρα για δημιουργικότητα και πραγματισμό» δήλωσε με περισσή αυτοπεποίθηση η ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ και τόνισε ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα άμεσα η Ουκρανία είναι περισσότερα όπλα.

Μπορεί ο καγκελάριος Σολτς να διατηρεί ακόμα κάποιες κρυφές ελπίδες για διαβούλευση με τη Μόσχα, αλλά η Πράσινη υπουργός του έχει περάσει προ πολλού στο στρατόπεδο εκείνων, που πιστεύουν ότι η Ουκρανία μπορεί και πρέπει να κερδίσει στο πολεμικό πεδίο πάση θυσία, ανεξαρτήτως κόστους. Φυσικά και δεν είναι μόνη σε αυτό το στρατόπεδο, όπως έδειξαν οι δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η κα Μπέρμποκ εξέφρασε την ολόψυχη υποστήριξή της στο σχέδιο για αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Η Γερμανία ή τουλάχιστον ένα κομμάτι της πολιτικής της ελίτ φαίνεται έχει περάσει οριστικά στη λογική «όπλα για την ειρήνη». Συχνά τη γραμμή δίνει ο λαλίστατος πρέσβης της Ουκρανίας στο Βερολίνο, Αντρέι Μέλνικ, ο οποίος δεν έχει διστάσει να ειρωνευτεί δημόσια ακόμα και τον πρώην ΥΠΕΞ της χώρας και σήμερα Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη στάση του στο θέμα. Τώρα ζητά από τον καγκελάριο Σολτς να «εμφανιστεί στο Κίεβο» κρατώντας μάλιστα και μια λίστα με δώρα, οπλικά συστήματα δηλαδή για την ουκρανική πλευρά.

Προς το παρόν η σκέψη είναι να δοθούν 50 ουσιαστικά «αποσυρμένα» τεθωρακισμένα Leopard 1 στην Ουκρανία για να μπορέσει να αντεπιτεθεί. Το πρόγραμμα των Πρασίνων που μιλούσε προεκλογικά για μια «φεμινιστική εξωτερική πολιτική», που θα σταματούσε εντελώς την παροχή πολεμικού υλικού σε εμπόλεμες ζώνες μοιάζει βγαλμένο από άλλη εποχή. Η μόνη του χρήση πλέον είναι να γεμίσει τους κάδους της ανακύκλωσης χαρτιού.

Ο Πρόεδρος της πολεμικής βιομηχανίας Rheinmetall, Αρμιν Πάπεργκερ έρχεται να ενισχύσει τα σχέδια της Μπέρμποκ. Η επιχείρησή του μπορεί να ανακαινίσει 50 παλιά τανκς και να τα καταστήσει ετοιμοπόλεμα μέσα σε το πολύ έξι εβδομάδες.

Τα ερωτήματα που γεννούν αυτές οι δηλώσεις είναι πολλά. Θα κρατήσει λοιπόν τόσο πολύ ο πόλεμος; Εϊναι πραγματική βοήθεια η παροχή οχημάτων, που ουσιαστικά ήταν παρωχημένα; Και κυρίως, ποιος θα τα χειρίζεται; Η εταιρία λέει ότι είναι τόσο εύχρηστα, που Ουκρανοί χειριστές θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν μέσα σε λίγες εβδομάδες για να τα αξιοποιήσουν στα πεδία των μαχών.

Οταν η απληστία της πολεμικής βιομηχανίας για μελλοντικούς σταθερούς πελάτες συναντά τη ματαιοδοξία μιας υπουργού, που μετά μανίας επιδιώκει να διαψεύσει όλους εκείνους που την θεωρούσαν «λίγη», τότε η Ιστορία δεν ξέρει αν πρέπει να ξεσπάσει σε λυγμούς για τις καταστροφές που έρχονται ή να πέσει κάτω από τα γέλια, που προκαλεί το μέγεθος της υποκρισίας πολιτικών που μέσα σε λίγες εβδομάδες μετατράπηκαν από χορτοφάγοι πασιφιστές σε αποφασισμένους στρατάρχες.

Οι φονικές εμμονές του Πούτιν με την χαζοχαρούμενη χαιρεκακία του Μπάιντεν πέτυχαν μέσα σε λίγες εβδομάδες να μετατρέψουν το «ευρωπαϊκό πρότζεκτ της ειρήνης» σε ένα γκρουπούσκουλο ερασιτεχνών «ενστόλων», που χειρίζονται επικοινωνιακά τη μεγαλύτερη τραγωδία της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, χωρίς να σκέφτονται ούτε στιγμή σε προοπτική δεκαετιών.

Ειδήσεις σήμερα

Το τέλος της Γερμανίας, που όλοι λάτρευαν να την μισούν

Γερμανία: Η «πράσινη ανάπτυξη» έγινε χακί – Το δώρο Σολτς στην πολεμική βιομηχανία

Η «επικίνδυνη» (αποτυχημένη;) αποστολή του καγκελάριου της Αυστρίας στη Μόσχα

Κώστας Αργυρός

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago