Κόσμος

Γαλλία: Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν το «κλειδί» για τον δεύτερο γύρο

Οι δύο μονομάχοι, Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους, απο το βράδυ της Κυριακής, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο νυν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, είδε με ανακούφιση να παίρνει προβάδισμα 4ων ποσοστιαίων μονάδων, πράγμα που διέψευσε ουσιαστικά μερίδα των δημοσκοπήσεων που τον ήθελαν να βρίσκεται μπροστά με βραχεία κεφαλή.

Το θετικό για τον Μακρόν, αν και αυτονόητο, είναι η στάση του Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος ζήτησε αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων απο τους ψηφοφόρους που τον τίμησαν με 22% της προτίμησής τους, να μην στηρίξουν την ακροδεξιά επιλογή στην «μονομαχία» της 24ης Απριλίου. Ωστόσο από μόνη της αυτή η δήλωση , δεν εξασφαλίζει την επανεκλογή του νυν προέδρου, ούτε φυσικά και την προσέλευση των ψηφοφόρων της Γαλλικής Αριστεράς στις κάλπες για την επιλογή του «μη χείρον», χωρίς όμως και αν την αποκλείει, καθώς όπως έχει προκυψει και σε εκλογικές αναμετρήσεις του παρελθόντος, το ενδεχόμενο εκλογής της υποψηφιότητας του «φρεσκοβαμμένου» Εθνικού μετώπου, σε Εθνική συσπείρωση, στο Ελυζέ, τρομάζει.

Είδικά μάλιστα όταν με το ποσοστό που συγκεντρωσε ο Μελανσόν, που βρέθηκε μια ανάσα απο την Λε πεν και χωρίς την βοήθεια του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος που επέλεξε να έχει τον δικό του υποψήφιο στο προσωπο Φαμπιάν Ρουσέλ. Υπολογίζοντας βέβαια αθροιστικά τα ποσοστά, μαζί θα μπορούσαν να έχουν ξεπεράσει την Λε πεν και να βρίσκεται ο Μελανσόν στον δεύτερο γύρο , διεκδικώντας την Γαλλική προεδρία.

Το αποτέλεσμα αυτό βεβαίως δεν ήταν έκπληξη καθώς αυτά τα πέντε χρόνια της προεδρίας Μακρόν, ο Μελανσόν είχε μια πολύ μαχητική κοινοβουλευτική παρουσία. Στήριξε τα μεγάλα κινήματα όπως τα «Κίτρινα Γιλέκα» και αρνήθηκε να προσυπογράψει τη διάχυτη στη γαλλική πολιτική σκηνή ισλαμοφοβία, που ουσιαστικά τροφοδοτήθηκε απο την αιματοβαμμένη νύχτα του Bataclan και τις τρομκρατικές επιθέσεις με ισλαμιστικό υπόβαθρο, ολόκληρη την προηγούμενη 10ετία.

Πάντως οι ψηφοφοροι του και ιδιαίτερα οι νέοι που φαίνεται να προτίμησαν την αριστερά, θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου, στον οποίο ο Εμανουέλ Μακρόν οδεύει με πλεονέκτημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύσε η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien».

ήδη απο την Δευτέρα η νέα δημοσκόπηση της Ipsos Sopra Steria για λογαριασμό των γαλλικών ΜΜΕ «Le Parisien», «France Télévisions» και «Radio France», δείχνει ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραμείνει στο Ελυζέ και πως ο ηγέτης του «LREM» (Εμπρός για τη Δημοκρατία) αποσπά 54% στον δεύτερο γύρο με την κόρη του πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς να ακολουθεί με 46%.

Η Μαρίν Λε Πεν από την πλευρά της κατέστησε σαφές ότι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να προσεγγίσει για συνεργασία τον πρώην πολιτικό της αντίπαλο, ακροδεξιό Ερίκ Ζεμούρ. Ήδη στην πρώτη ευκαιρία που της δόθηκε, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, η υποψήφια του Εθνικού Συναγερμού ξεκαθάρισε σε συνέντευξή της έδειξε ότι η ενσωμάτωση του στην ομάδα της «δεν έχει καμία πιθανότητα». «Δεν το θέλει και δεν το θέλω», είπε στο France Inter.

«Εξέφρασα σε όλη την εκστρατεία στον πρώτο γύρο τις διαφορές που θα μπορούσα να έχω με τον Ερίκ Ζεμούρ, αλλά πάντα παραδεχόμουν ότι ήταν μέρος του στρατοπέδου εκείνων που πιστεύουν στη Γαλλία, που πιστεύουν ότι η Γαλλία πρέπει να γίνει ξανά κυρίαρχη χώρα». Ωστόσο, ο ίδιος ο Ζεμούρ, στην ομιλία του μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών, είχε εκφράσει δημόσια την στήριξή του στην Μαρίν Λε Πεν εν όψει του δεύτερου γύρου στις 24 Απριλίου.

Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο νομοθετικών συμμαχιών και ειδικότερα συμμαχιών με την παράταξη του Ζεμούρ, η Μαρίν Λε Πεν απάντησε: «Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στον δεύτερο γύρο. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν αργότερα και είναι προφανές ότι θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών».

Αυτό που μένει να ξεκαθαρίσει, τώρα, είναι το πως οι δύο «μονομάχοι» θα προσελκύσουν ένα ποσοστό αναποφάσιστων, αλλά και απογοητευμένων ψηφοφόρων της Δεξιάς αλλά και του σοσιαλιστικού κόμματος, που δεν ξεπερνά συνολικά το 7%, αλλά ίσως φανεί ικανό να κρίνει το αποτέλεσμα, πιθανότατα υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβαστε επίσης:

Εκλογές στη Γαλλία: Προβάδισμα Μακρόν, αντίπαλη του στο β’ γύρο η Λεπέν, εντυπωσιακή απόδοση Μελανσόν

Αριστερά ψήφισαν οι νέοι στη Γαλλία

Καταποντίστηκε η Γαλλική Δεξιά – «Εξατμίστηκαν» οι Γάλλοι σοσιαλιστές

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago