Στην αγκαλιά του ΝΑΤΟ οδηγούνται Φινλανδία και Σουηδία, μετά τον πόλεμο που ξέσπασε στην Ουκρανία η οποία δέν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας ΝΑΤΟϊκοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η Ρωσία διέπραξε «τεράστια στρατηγική γκάφα» με την εισβολή στην Ουκρανία, οδηγώντας τις δύο σκανδιναβικές χώρες απευθείας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Τόνισαν μάλιστα στους Times, ότι η ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία ήταν «το θέμα συζήτησης» και «πολλών συναντήσεων» με υπουργούς Εξωτερικών χωρών του Οργανισμού την περασμένη εβδομάδα, στην οποία πήραν μέρος Στοκχόλμη και Ελσίνκι.
Ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστε αναγνώρισε στα τέλη Μαρτίου πως η υποψηφιότητα για ένταξη στο NATO θα μπορούσε να πυροδοτήσει «παρορμητικές» αντιδράσεις από τη Μόσχα — κυβερνητικοί ιστότοποι έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων προχθές Παρασκευή.
Απαιτείται ομοφωνία των μελών για την ένταξη νέου στο NATO. Αν και η υποστήριξη της Τουρκίας μοιάζει δεδομένη, σύμφωνα με το Ελσίνκι, δεν είναι σαφής η στάση της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν.
Σύμφωνα με τον Φινλανδό υπουργό Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, το NATO λέει πως χρειάζονται από τέσσερις ως δώδεκα μήνες για να οριστικοποιηθεί η ένταξη μιας χώρας. Η διαδικασία κράτησε 13 για τη Βόρεια Μακεδονία, το κράτος που εντάχθηκε πιο πρόσφατα στη στρατιωτική συμμαχία, τον Μάρτιο του 2020.
Δεν θα είχε γίνει πόλεμος αν η Ουκρανία ήταν στο ΝΑΤΟ, υποστήριξε ο Ουρκανός ΥΠΕΞ
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε για ακόμη μια φορά στρατηγικό λάθος της Γερμανίας και της Γαλλίας το ότι εναντιώθηκαν στην εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO το 2008.
Σήμερα η χώρα πληρώνει αυτό το λάθος, υποστήριξε. «Αν ήμασταν μέλος του NATO, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει», έκρινε ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC των ΗΠΑ.
Ακόμη, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επέκρινε τη Γερμανία ότι δεν υποστηρίζει την Ουκρανία όσο θα ήθελε η κυβέρνηση στο Κίεβο, διότι ακόμα κάνει διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων.
«Αν δεν χάναμε τόσο χρόνο να συζητάμε για αμυντικά (όπλα) έναντι επιθετικών, για το τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται η Ουκρανία, θα βρισκόμασταν σε άλλη θέση τώρα, σε πολύ ισχυρότερη θέση», επέμεινε.
Υποστήριξε μάλιστα, πως η χώρα του προτείνει μια «δίκαιη συμφωνία» στο NATO και στη Δύση. «Μας προμηθεύετε με ό,τι χρειαζόμαστε και πολεμάμε για λογαριασμό σας, ώστε να μη χρειαστεί να εμπλακείτε στη σύγκρουση αν ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν αποφασίσει να δοκιμάσει το Άρθρο 5 του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού επιτιθέμενος σε κράτος μέλος του NATO», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Politico: Σε νέα φάση ο πόλεμος στην Ουκρανία – Τα δύο σενάρια
Πόλεμος στην Ουκρανία: Επίθεση με κόκκινη μπογιά σε βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Ρώσο δημοσιογράφο