Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ δεν άφησε καμιά αμφιβολία, ανοίγοντας την διήμερη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας: «Η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα όπλα». Ο Νορβηγός «πολεμιστής της πολυθρόνας», εκτιμά ότι ο πόλεμος μπορεί να κρατήσει ακόμα και χρόνια, και υπερθεματίζει υπέρ των πολεμικών επιχειρήσεων, υποσχόμενος όλο και μεγαλύτερη βοήθεια προς την Ουκρανία. Το Κίεβο ζητά επίμονα τεθωρακισμένα προκειμένου να μπορέσει να περάσει σε αντεπίθεση και αυτή την επιλογή φαίνεται να ενθαρρύνουν και οι εκπρόσωποι της διοίκησης Μπάιντεν.
Κάποιες κυβερνήσεις, όπως αυτή της Τσεχίας έχουν δείξει την πρόθεση να ανταποκριθούν σε ένα τέτοιο αίτημα. Αλλες χώρες όπως η Γερμανία συνεχίζουν να στέλνουν πυραύλους και αντιαρματικά, υπό συνθήκες μυστικότητας, προκειμένου να μην έχουν εικόνα οι Ρώσοι για το πού ακριβώς πηγαίνουν τα όπλα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκρίνουν συνεχώς νέα έκτακτα κονδύλια προς το Κίεβο και κυρώσεις προς τη Μόσχα, ενώ ο πρόεδρος Μπάιντεν συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι θέλει να δικάσει τον Πούτιν για εγκλήματα πολέμου. Δε λέει πάντως σε ποιο δικαστήριο, αφού στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν συμμετέχει η χώρα του.
Το Πεντάγωνο αισιοδοξεί για «νίκη»
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε μάλιστα, ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο, την ώρα που όλοι περιμένουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα ανασυνταχθούν και θα επιτεθούν με μεγαλύτερη σφοδρότητα στα νότια και στα ανατολικά της Ουκρανίας.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ούτε η Μόσχα, ούτε η Ουάσιγκτον έχουν κανένα ενδιαφέρον να τελειώσει γρήγορα αυτός ο πόλεμος. Η κάθε πλευρά για τους δικούς της λόγους. Η Μόσχα δε μπορεί να αποχωρήσει ως αποτυχημένη. Eχει χάσει εντελώς τον «επικοινωνιακό» πόλεμο απέναντι στη Δύση και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να περιορίσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας, παρουσιάζοντας ένα αφήγημα νίκης. Δεν θα διστάσει λοιπόν να επιτεθεί με αγριότητα και σε άλλες ουκρανικές πόλεις.
Από την άλλη η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι θα πρέπει αυτός ο πόλεμος να οδηγήσει σε «νίκη» απέναντι στο καθεστώς Πούτιν με κάθε κόστος. Αλλωστε το κόστος αυτό δεν θα το πληρώσουν άμεσα οι ίδιες οι ΗΠΑ, αλλά οι Ευρωπαίοι. Στο αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά και μέσα στο ΝΑΤΟ, εδικά στις τάξεις των Ανατολικοευρωπαίων είναι πολλοί αυτοί, που δεν θέλουν τώρα μια ανακωχή, γιατί θεωρούν ότι αν δεν απαλλαγούν τώρα από τον Πούτιν, μπορεί να τον ξαναβρούν μπροστά τους μετά από κάποιους μήνες ή έστω χρόνια.
Αυτό που φαίνεται λοιπόν να περιμένουν όλοι είναι η αναζωπύρωση. Κάποιοι βεβαίως την φοβούνται και άλλοι την εύχονται. Υπάρχουν φωνές της λογικής που προειδοποιούν για τον κίνδυνο γενίκευσης, αλλά οι φωνές τους χάνονται μέσα στις εκατέρωθεν καταγγελίες και τις πολεμικές ιαχές και των δύο πλευρών. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι εδώ και μέρες τίποτα δεν ακούγεται πλέον περί διαπραγματεύσεων, για τις οποίες δείχνουν να έχουν χάσει το ενδιαφέρον τους και τα δύο μέρη, αλλά και ο δυτικός Τύπος.
Αλλωστε και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δηλώνει ότι δεν έχει και μεγάλη όρεξη για διαπραγματεύσεις μετά τα όσα είδε. Και ίσως και μετά τα όσα μπορεί να του έχουν «υποσχεθεί» πάλι από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.
Φανατικοί «αντιρώσοι» έγιναν τώρα οι Γερμανοί
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και πιο μετριοπαθείς φωνές, όπως αυτή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης είναι γεμάτες από απόψεις, που δικαιώνουν την επιλογή της Ουκρανίας να αφήσει στην άκρη τις συνομιλίες με τη Μόσχα και να επιδιώξει να κερδίσει τον πόλεμο, διώχνοντας τους Ρώσους εισβολείς από το έδαφός της.
Τα «καλλιστεία» για το ποιός νοιώθει τον μεγαλύτερο αποτροπιασμό για τα ρωσικά εγκλήματα στην «εξαπατημένη» Γερμανία έχουν αρχίσει πλέον να παίρνουν διαστάσεις φαιδρότητας. Δεν αποκλείεται εντός των ημερών κάποιος από τους Πράσινους υπουργούς να δηλώσει έτοιμος να μεταβεί στη Μόσχα για να… συλλάβει τον Πούτιν. Από το ένα άκρο στο άλλο κινείται πλέον η γερμανική εξωτερική πολιτική, δείγμα και αυτό της αδυναμίας της Ευρώπης να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό ρόλο για τον τερματισμό του πολέμου.
Forum Δελφών: «Να μάθουμε να ζούμε με την πιθανότητα χρήσης ακραίων όπλων, ακόμα και πυρηνικών»
Η ρωσική πρεσβεία απειλεί την Ελλάδα μετά την απέλαση των 12 διπλωματών της
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…