Κόσμος

«Η Ουκρανία είναι αυτή που θα αποφασίσει αλλά… υπάρχουν και όρια»

Σε ένα άρθρο για την πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας η αμερικανική Washington Post στην ουσία υποστηρίζει ότι υπάρχουν χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που επιθυμούν την παράταση αυτού του πολέμου όσο περισσότερο γίνεται.

Με τίτλο: «Το ΝΑΤΟ λέει ότι η Ουκρανία θα αποφασίσει για μια συμφωνία ειρήνης με την Ρωσία- εντός ορίων» το σχετικό ρεπορτάζ αναφέρει ότι «ακόμα και εάν η Ουκρανία υποσχεθεί να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ- μια παραχώρηση που έχει εκφράσει δημόσια ο Ζελένσκι– αυτό θα προκαλούσε ανησυχία σε ορισμένους γειτόνους της. Και αυτό οδηγεί σε μια αμήχανη πραγματικότητα: για μερικούς στο ΝΑΤΟ, είναι καλύτερα οι Ουκρανοί να συνεχίσουν να πολεμούν και να πεθαίνουν από το να επιτευχθεί μια ειρήνη υπερβολικά γρήγορα ή με μεγάλο κόστος για το Κίεβο και την υπόλοιπη Ευρώπη».

«Πολλοί από εμάς- και αυτό είναι απολύτως ανθρώπινο- θέλουμε να δούμε τον πόλεμο να τελειώνει το συντομότερο, να μην υποφέρει ο κόσμος, να μην πεθαίνει και να μην γίνονται άλλοι βομβαρδισμοί», είπε ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στην WP. Αλλά «υπάρχει ένα ατυχές δίλημμα. Το πρόβλημα είναι ότι εάν ο πόλεμος λήξει τώρα, θα υπάρχει χρόνος για τη Ρωσία να ανασυνταχθεί και να τον ξαναρχίσει με άλλο πρόσχημα. Ο Πούτιν δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τους στόχους του».

Μερικές Ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά οι πρώην κομμουνιστικές χώρες με πικρές μνήμες από ρωσική εισβολή ή κατοχή- αναφέρεται στο δημοσίευμα επικαλούμενη πηγές- είναι ιδιαίτερα ανήσυχες για το πως θα εξελιχθεί η σύγκρουση, θεωρώντας ότι μπορεί να είναι οι επόμενες στη λίστα του Κρεμκλίνου. «Εάν ο Πούτιν νιώσει ότι έχει οφεληθεί από την εισβολή, από την κατοχή εδαφών, από τις πολιτικές παραχωρήσεις, μπορεί τελικά να εμπνευστεί και να κάνει το ίδιος και σε άλλες γειτονικές χώρες».

Οι Ουκρανοί, ως αποτέλεσμα, έχουν εμπλακεί σε μια ευρύτερη μάχη για λογαριασμό της Ευρώπης, λένε οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την WP, με τον Λετονό υπουργό Άμυνας, Αρτις Πάμπρικς, να το εκφράζει ακόμα καλύτερα σε συνέντευξή του: «Ελπίζω να είναι σκληροί σαν ατσάλι. Υποστηρίζω την μέγιστη στρατιωτική βοήθεια και τις μέγιστες κυρώσεις. Η Ρωσία πρέπει να ηττηθεί και οι εγκληματίες πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη».

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ουάσιγκτον δεν ασκεί πιέσεις στο Κίεβο και ότι οι διαπραγματεύσεις είναι συχνό θέμα συζήτησης μεταξύ Αντονι Μπλίνκεν και Ντμιτρι Κουλέμπα, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικό να παρέχει ανεπίσημη ενημέρωση στον Ουκρανό ομόλογό του.

Αλλά, όπως σημειώνει η WP, «οι χώρες της Συμμαχίας- και ειδικά οι ΗΠΑ, δεδομένου του μεγέθους της στρατιωτικής βοήθειας που έχουν στείλει στην Ουκρανία- μπορεί να έχουν ασκήσει την πιο σημαντική επιρροή τους με έμμεσο, ίσως ακούσιο τρόπο, με τις αποφάσεις τους σχετικά με το ποια όπλα θα προμηθεύουν ή όχι στην Ουκρανία. Κι αυτές οι αποφάσεις έχουν άμεση επίπτωση στα πεδία των μαχών και στη συνέχεια, στον τρόπο που προσεγγίζει η ουκρανική κυβέρνηση τις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Διαβάστε επίσης:

Ανάλυση AP: Πώς η επιχείρηση κατάληψης του Κιέβου εξελίχθηκε σε «ήττα του αιώνα» για τον Πούτιν

Διχασμένη η Ευρώπη για τις κυρώσεις. Ζελένσκι: Φοβάστε τις οικονομικές απώλειες περισσότερο από τα εγκλήματα πολέμου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε πιο κοντά ΗΠΑ και Τουρκία

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago