Πολιτική

Γράφει διπλωματικά κέρδη ο Ερντογάν – «Ξεκλειδώνει» τα F-16 και ειδικές συμφωνίες

Ανοίγει το παιχνίδι μέρα με την μέρα η Τουρκία, κερδίζοντας πόντους στην γεωπολιτική σκακιέρα και εξαργυρώνοντας αργά αλλά σταθερά τον αναβαθμισμένο ρόλο της , λόγω της «χρήσιμης» μεσολάβησης της στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας που πυροδοτήθηκε από την εισβολή των Ρώσων.  Ο « διεθνώς απομονωμένος» Ερντογάν και η «απομονωμένη» Τουρκία, έχουν και λόγο και ρόλο στις εξελίξεις . Ο Ερντογάν με τον μεσολαβητικό και διαιτητικό ρόλο που έχει αναλάβει , προσπαθεί με δύσκολες ισορροπίες αλλά με σταθερό βηματισμό να κρατήσει την Τουρκία μέσα στο παιχνίδι  της «χρήσιμης μεσολάβησης» , αλλά μακριά από την σύρραξη και τον πόλεμο , ενώ τις ίδιες ώρες έρχεται πιο κοντά στις Η.Π.Α, χωρίς όμως να έρχεται σε ρήξη με τον Πούτιν.

Το παιχνίδι του Ερντογάν και της Τουρκίας, γίνεται στην «πλάτη» της Ελλάδας , που έχει μείνει πίσω σε πρωτοβουλίες και επίσημοι κύκλοι της διατύπωναν την θεωρία ότι ο Ερντογάν και η  Τουρκία είναι διεθνώς απομονωμένοι και πως ακόμα και οι ΗΠΑ τηρούν μεγάλες αποστάσεις από την Άγκυρα για μια σειρά από λόγους, πρωτίστως όμως λόγω του ρωσικού πυραυλικού συστήματος των S-400 που προμηθεύτηκε η Άγκυρα.

Ο Ερντογάν κινήθηκε στο Ουκρανικό  κοντά στο Ισραήλ που μαζί με την Κίνα είναι οι πλεον αξιόπιστοι μεσολαβητές κάνοντας και βήματα να σπάσει ο πάγος που υπήρχε στις σχέσεις των δύο χωρών από την υπόθεση του Mavi Marmara. Ήδη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η  Τουρκία προσεγγίζει το Ισραήλ για τα ενεργειακά , είτε συζητώντας για ένα αγωγό που θα μεταφέρει αέριο από το Ισραήλ στην Τουρκία απ’ ευθείας, είτε μέσα από ένα σχήμα Ισραήλ Ελλάδας Τουρκίας.

«Ανταλλάγματα» όμως και αυτό είναι το πιο σημαντικό αρχίζει να παίρνει και από τις Η.Π.Α και γιατί  από «επιτήδειος ουδέτερος» , γίνεται «χρήσιμη δύναμη» με την μεσολάβηση ανάμεσα σε Ρωσία Ουκρανία, αλλά και γιατί οι ΗΠΑ θέλουν σε αυτή την νέα ψυχροπολεμική φάση να απομακρύνουν όσο μπορούν πιο πολύ την Τουρκία από την Ρωσία.

Η παρουσία της Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόριας Νούλαντ στην Άγκυρα πριν ελάχιστα 24ωρα ενεργοποίησε τον περιβόητο «Στρατηγικό μηχανισμό Τουρκίας- ΗΠΑ» , ο οποίος είναι  προϊόν πολύμηνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο χώρες και προβλέπει την θέσπιση διαδικασιών για την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών με επίκεντρο τους τομείς άμυνας και οικονομίας  και είναι μια δέσμευση που ανέλαβαν οι Πρόεδροι Ερντογάν και Μπάιντεν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη τον Οκτώβριο του 2021. Όμως το σημαντικότερο για την ώρα «αντάλλαγμα- δώρο» που φαίνεται να λαμβάνει η Τουρκία από τους πόντους που λαμβάνει και την σταδιακή αναβάθμιση του ρόλου της μέσα και από την μεσολάβηση για το Ουκρανικό είναι η απόκτηση Αμερικανικών F-16 μέσα από μια θεαματική μεταστροφή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνολικά της αμερικανικής πολιτικής . Μάλιστα σε πρόσφατη συνομιλία του για το Ουκρανικό με τον Τζό Μπάϊντεν ο κ. Ερντογαν είχε ζητήσει επίμονα να επιτραπεί στην Τουρκία να αγοράσει F-16, αλλά και τα υπερσύγχρονα μαχητικά

Σύμφωνα με το Πρακτορείο Reuters, η Αμερική είναι έτοιμη να πουλήσει στη Τουρκία μαχητικά αεροσκάφη . Όπως αποκάλυψε το Reuters, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε επιστολή προς το Κογκρέσο – το οποίο δεν υποστήριξε ρητά τη συμφωνία – αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι μια πιθανή πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία θα ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και θα εξυπηρετούσε επίσης τη μακροπρόθεσμη ενότητα του ΝΑΤΟ.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η Τουρκία υπέβαλε τον Οκτώβριο αίτημα προς τις ΗΠΑ για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Lockheed Martin και περί τα 80 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά της αεροσκάφη. Η Ουάσιγκτον έχει αποφύγει μέχρι τώρα να εκφράσει οποιαδήποτε γνώμη για την πώληση, σημειώνοντας ότι πρέπει να περάσει από την τυπική διαδικασία πώλησης όπλων.

Η πώληση αμερικανικών όπλων στην Τουρκία είχε «παγώσει» μετά την απόκτηση από την Άγκυρα των ρωσικής κατασκευής συστημάτων S-400, προκαλώντας κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Παράλληλα, η Τουρκία «κόπηκε» από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, για τα οποία είχε δώσει προκαταβολές.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την οποία δημοσίευσε το Reuters, έχει ημερομηνία 17 Μαρτίου και υπογράφεται από την αξιωματούχο της υπηρεσίας Ναζ Ντουράκογλου. Η Ντουράκογλου, γεννημένη στις ΗΠΑ από Τούρκους γονείς, αναγνωρίζει τις τεταμένες σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα περιγράφει την υποστήριξη της Τουρκίας και τους αμυντικούς δεσμούς της με την Ουκρανία ως «σημαντικό αποτρεπτικό μέσο για την κακόβουλη επιρροή στην περιοχή».

Η επιστολή δεν παρέχει καμία διαβεβαίωση ή χρονοδιάγραμμα για την πώληση, τονίζει ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον μετά την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Άγκυρα αποτελούν «ένα σημαντικό τίμημα που έχει πληρωθεί».

«Η διοίκηση πιστεύει ότι υπάρχουν, ωστόσο, επιτακτικά μακροπρόθεσμα συμφέροντα για την ενότητα και τις δυνατότητες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, καθώς και συμφέροντα εθνικής ασφάλειας, οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ που υποστηρίζονται από τους κατάλληλους αμυντικούς εμπορικούς δεσμούς των ΗΠΑ με την Τουρκία», όπως αναφέρεται στην επιστολή.

«Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει ενημέρωση στο Κογκρέσο, εάν το Υπουργείο Εξωτερικών την εγκρίνει», σημειώνεται.

Να σημειωθεί ότι η  Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, έχει καλές σχέσεις και με τις δύο χώρες και έχει φιλοξενήσει συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη και στην Αττάλεια.   Η Άγκυρα έχει εκφράσει την υποστήριξή της προς την Ουκρανία, αλλά έχει επίσης αντιταχθεί στις δυτικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. Έχει δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στον κλάδο της ενέργειας, της άμυνας και του εμπορίου και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους Ρώσους τουρίστες, η Τουρκία έχει πουλήσει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, προκαλώντας την οργή της Μόσχας.

Η επιστολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι απάντηση σε μια επιστολή της 4ης Φεβρουαρίου με επικεφαλής τον Δημοκρατικό βουλευτή Frank Pallone και περισσότερους από 50 βουλευτές και από τα δύο κόμματα που προέτρεπαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να απορρίψει την αγορά της Άγκυρας, επικαλούμενοι, όπως ανέφεραν, την έλλειψη δέσμευσης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στο ΝΑΤΟ και τις «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ειδήσεις σήμερα:

Διχασμένη η Ευρώπη για τις κυρώσεις – Ζελένσκι: Φοβάστε τις οικονομικές απώλειες περισσότερο από τα εγκλήματα πολέμου | Politicus.gr

Ρούλα Πισπιρίγκου: Άλλη μια τηλεδίκη (politicus.gr)

Ακρίβεια: Τρέχει με ρυθμό 9% ο πληθωρισμός, πάει για 35% στη στέγαση (politicus.gr)

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago