Πολιτική

Η απόπειρα Μητσοτάκη να μειώσει τις διαρροές προς το ΚΙΝΑΛ μιλώντας για κυβερνητικές συνεργασίες

Την αποκωδικοποίηση της δήλωσης που έκανε προ ημερών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι θα επιδιώξει και κυβερνητικές συνεργασίες μετά τις εκλογές, αφήνοντας να φανεί ότι η αυτοδυναμία δεν είναι ο μοναδικός του στόχος, επιχειρούν με ιδιαίτερη προσοχή να αποκωδικοποιήσουν τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής. Κι αν η πρώτη ανάγνωση της στροφής αυτής του πρωθυπουργού είναι η πασιφανής αδυναμία της ΝΔ να πετύχει την αυτοδυναμία με βάση τα νέα, δυσάρεστα γι’ αυτήν, δημοσκοπικά δεδομένα, αυτό που απασχολεί και τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης, κυρίως όμως το Κίνημα Αλλαγής και λιγότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι το δεύτερο επίπεδο της στόχευσης του κ. Μητσοτάκη.

Κι αυτό δεν είναι άλλο από την πίεση που θέλει να ασκήσει το Μέγαρο Μαξίμου στον Νίκο Ανδρουλάκη και να απομειώσει τη δυναμική που έχει ο χώρος της κεντροαριστεράς μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

«Επιτήδειος ουδέτερος»

Ο κ. Μητσοτάκης θέλει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που έκαναν σειρά διαρροών και σε κυριακάτικες εφημερίδες, να προκαλέσει το ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση για το ενδεχόμενο ακυβερνησίας στη χώρα μετά τις εκλογές. Και να το αναγκάσει να εγκαταλείψει το ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», που θεωρεί το Μαξίμου ότι έχει υιοθετήσει ο κ. Ανδρουλάκης. Και με αυτόν τον τρόπο, αφενός να μεταθέσει τις όποιες ευθύνες για την πρόκληση νέων εκλογών στην άρνηση του ΚΙΝΑΛ να συνεργαστεί με τη ΝΔ («παρόλο που ο κ. Μητσοτάκης θέλει συνεργασίες», είναι το νέο επιχείρημα) και αφετέρου να ενεργοποιήσει ξανά τα αντιΣΥΡΙΖΑ αντανακλαστικά ενός μέρους του Κινήματος.

Ακόμα όμως και πίσω από αυτούς τους δύο στόχους, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να σταματήσει τη διαρροή δυσαρεστημένων κεντρώων ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΚΙΝΑΛ. Αλλά και ίσως και την επιστροφή όσων το τελευταίο τετράμηνο κινούνται από το κυβερνών κόμμα προς τον κ. Ανδρουλάκη. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι το ΚΙΝΑΛ «εισπράττει» από τη ΝΔ ένα ποσοστό περίπου 3% επί του συνολικού εκλογικού σώματος. Το κομμάτι αυτό είναι άκρως απαραίτητο στο κυβερνών κόμμα για να διατηρήσει «ζωντανό» το όνειρο της αυτοδυναμίας.

Αλλαγή τακτικής

Έτσι κι αλλιώς εδώ και περίπου ένα μήνα το Μέγαρο Μαξίμου άλλαξε την αρχική τακτική των επιθέσεων προς τον κ. Ανδρουλάκη, αφού οι έρευνες έδειχναν ότι αυτό ευνοούσε τη μετακίνηση πρώην κεντροαριστερών ψηφοφόρων, που το 2019 είχαν προτιμήσει τη ΝΔ, προς το ΚΙΝΑΛ. Μία αλλαγή, που μάλλον αποδίδει αφού φαίνεται ότι οι διαρροές συγκρατούνται.

Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης πάει ένα βήμα πιο πέρα το «άνοιγμα» προς το Κίνημα Αλλαγής, μιλώντας για το ενδεχόμενο συνεργασίας μαζί του.

Το ερώτημα είναι εάν και πώς θα απαντήσει η Χαριλάου Τρικούπη σε αυτή την καινούργια προσπάθεια του κυβερνητικού επιτελείου.

Ειδήσεις σήμερα:

8,2 μονάδες σε ένα χρόνο έχει χάσει η Νέα Δημοκρατία – Σύγκριση της δημοσκόπησης της Metron Analysis

Όλγα Γεροβασίλη στο politicus.gr: «Το συνέδριο θα είναι μια νέα αρχή για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ»

Ανδρουλάκης: 20-22 Μαΐου αποφασίζουμε για το σύμβολό μας και το όνομά μας

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago