Κόσμος

Ο Μακρόν προειδοποιεί τους οπαδούς του να μην εφησυχάσουν ενόψει των εκλογών

«Φύλαγε τα ρούχα σου για να έχεις… και δεύτερη προεδρία» φαίνεται να σκέφτηκε ο Εμανουέλ Μακρόν και αποφάσισε να προειδοποιήσει τους φίλους του ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει στη μάχη των προεδρικών εκλογών, που ξεκινά με τον πρώτο γύρο την ερχόμενη Κυριακή 10 Απριλίου.

Αν και οι προειδοποιήσεις φαίνονται λίγο υπερβολκές με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά και την εμπειρία του παρελθόντος, ο Γάλλος πρόεδρος δείχνει ανήσυχος, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας αυτής της εκλογικής μάχης, που διεξάγεται με την Ευρώπη να βρίσκεται ουσιαστικά σε κατάσταση πολέμου και αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις.

Το παράδειγμα του Brexit

Φέρνοντας ως παράδειγμα τις αστοχίες των δημοσκοπήσεων και στο δημοψήφισμα για το Brexit αλλά και για την δική του πρώτη εκλογή το 2017 ο Μακρόν συνέστησε επαγρύπνηση: «Μην πιστεύετε τους δημοσκόπους που λένε ότι οι εκλογές έχουν κριθεί. Δείτε εμάς: Πριν πέντε χρόνια, φαινόταν αδύνατον. Τίποτα δεν είναι αδύνατον».

Στη διάρκεια της μοναδικής προεκλογικής συγκέντρωσης που πραγματοποίησε εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, ενώπιον 30.000 οπαδών του, ο Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του, που διήρκεσε δυόμιση ώρες, παραθέτοντας μια λίστα επιτευγμάτων της προεδρίας του, ενώ έδωσε και υποσχέσεις προς πολλές κατευθύνσεις, υιοθετώντας αριστερά συνθήματα, για δημιουργία θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία σε μια προσπάθεια ανοίγματος προς το προοδευτικό ακροατήριο, όπου σύμφωνα με τους δημοσκόπους υπάρχει τάση για μεγάλη αποχή. Μίλησε επίσης για «τον κίνδυνο του εξτρεμισμού» που αντιμετωπίζει η Γαλλία. «Η μάχη είναι τώρα», είπε. «Είναι μια μάχη μεταξύ της προόδου και του παρελθόντος, μια μάχη μεταξύ του πατριωτισμού και της Ευρώπης και του εθνικισμού από την άλλη». 

Ενας είναι ο εχθρός: Ο «εξτρεμισμός»

«Σήμερα», είπε, «ο κίνδυνος του εξτρεμισμού είναι ακόμα μεγαλύτερος από ότι πριν μερικούς μήνες, πριν μερικά χρόνια Μην πιστεύετε τους αναλυτές ή τις δημοσκοπήσεις που λένε ότι είναι αδύνατον, που λένε ότι “οι εκλογές έχουν ήδη κερδηθεί και όλα θα πάνε καλά”. Δείτε εμάς, δείτε εσάς, πριν πέντε χρόνια. Κάποιοι έλεγαν ότι είναι αδύνατον [σ.σ. να εκλεγεί]. Δείτε τι έγινε με το Brexit και τόσες εκλογικές αναμετρήσεις, των οποίων το αποτέλεσμα φαινόταν απίθανο, αλλά τελικώς συνέβη».

Οι δημοσκοπήσεις, στις οποίες φαίνεται ότι αναφερόταν ο Γάλλος πρόεδρος, προβλέπουν ότι θα επικρατήσει στη διάρκεια του πρώτου γύρου, μπροστά από την Μαρίν Λεπέν, την υποψήφια της ακροδεξιάς την οποία κέρδισε και το 2017. Οι ίδιες μετρήσεις βλέπουν νίκη Μακρόν και στον δεύτερο γύρο στις 24 Απριλίου, αλλά σε σχέση με το 2017, με μικρότερη διαφορά. Χθες, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos δείχνει ότι στον α’ γύρο τον Μακρόν πρώτο με 26%, την Λεπέν δεύτερη με 21% και τρίτο τον αριστερό υποψήφιο Ζαν Λικ Μελανσόν με 15,5%. Στον δε β’ γύρο, ο Μακρόν φέρεται να κερδίζει την Λεπέν με 53% έναντι 47%.

Ειδήσεις σήμερα

G7: Πείνα «βλέπει» ο Μακρόν και ζητεί έκτακτα μέτρα

Έρχεται παγκόσμια επισιτιστική κρίση με κοινωνικές εκρήξεις σε πολλές χώρες, ίσως και στην Τουρκία

Ουγγαρία: Ανετη νίκη του Βίκτορ Ορμπαν δείχνουν τα πρώτα exit polls

newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago