Πολιτική

ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στέλνει αντιαεροπορικά και στρατό στη Βουλγαρία

Με βάση τις υποχρεώσεις της προς το ΝΑΤΟ, προχωρά σε αποστολή ελληνικών αντιαεροπορικών και στρατιωτικού προσωπικού στη Βουλγαρία, καθώς η ρωσική εισβολή ενεργοποίησε την Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) της Συμμαχίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα καλείται να στείλει ενισχύσεις τεσσάρων ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, στην Βουλγαρία.

Υποστήριξη Βουλγαρίας και Ρουμανίας

Η διαδικασία μεταφοράς τους έχει ήδη ξεκινήσει και εντάσσεται σε σημαντικό βαθμό στην κεντρική απόφαση του ΝΑΤΟ να στηριχθούν η Βουλγαρία και η Ρουμανία, οι δύο βασικές παράκτιες ανατολικές χώρες της Συμμαχίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Ελληνική πλευρά συμβάλλει , όπως της ζητήθηκε από την Συμμαχία με αποστολή στη Βουλγαρία τεσσάρων  ουλαμών  ελαφρών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου ASRAD/Hellas με το προσωπικό τους και τους σχετικούς συνδέσμους διοίκησης, δηλαδή περί τα 30 στελέχη του Πυροβολικού. Τα συστήματα ASRAD/Hellas χρησιμοποιούνται από την Ελλάδα, τη Γερμανία και τη Φινλανδία και είναι ικανά να επιχειρήσουν υπό αντίξοες συνθήκες και σε δύσκολο έδαφος. Πρακτικά αποτελούνται από ένα όχημα τύπου Hummer, το οποίο μεταφέρει τετραπλό εκτοξευτή πυραύλων Stinger. Τα ASRAD μπορεί να μεταφερθούν, εφόσον αυτό απαιτηθεί, και μέσω αέρος.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Η διαδικασία μεταφοράς των Ελληνικών δυνάμεων έχει ήδη αρχίσει. Τις ίδιες ώρες συνεχίζεται  και η μεταφορά σε Βουλγαρία και Ρουμανία και άλλων Νατοϊκών δυνάμεων, μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης . Μόνο από την  αμερικανική πλευρά προωθούνται (από και προς Ρουμανία) μέσω της Αλεξανδρούπολης συνολικά 3.000 προσωπικού και οπλικά συστήματα, ανάμεσα στα οποία τεθωρακισμένα Bradley και τανκς τύπου Μ1 Abrams, που είχαν συμμετάσχει στην άσκηση «Θρακική Συνεργασία 2022» στο Πετροχώρι Ξάνθης μαζί με τεθωρακισμένα του Στρατού Ξηράς.

Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ενισχύοντας έτσι την ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Να σημειωθεί ότι  η ελληνική κυβέρνηση τις προηγούμενες εβδομάδες είχε διαψεύσει ότι της ζητήθηκε από το ΝΑΤΟ να στείλει S-300 στην Ουκρανία, με το επιχείρημα ότι συστήματα αναγκαία για την άμυνα της χώρας και ιδίως των νησιών του Αιγαίου δεν θα σταλούν στην Ουκρανία.

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (NRF) είναι μια προηγμένη τεχνολογικά πολυεθνική δύναμη που περιλαμβάνει χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες μονάδες. Μπορεί να αναπτυχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα όπου χρειαστεί.

Πέρα από τον ρόλο της στο πεδίο της μάχης, η NRF μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ασκήσεις αυξημένων απαιτήσεων, να παρέχει υποστήριξη στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στη βελτιστοποίηση σε ό, τι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας.

Δράση ετοιμότητας

Η NRF μπορεί να αντιδράσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων, από τη διαχείριση κρίσεων έως τη συλλογική άμυνα.

Το 2014, οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης δημιουργώντας μια «δύναμη αιχμής του δόρατος» μέσα σε αυτή, με το όνομα Very High Readiness Joint Task Force (VJTF).

Αυτή η ενισχυμένη NRF αποτελεί ένα από τα μέτρα του Σχεδίου Δράσης Ετοιμότητας (RAP), το οποίο στοχεύει στην απόκριση σε ενδεχόμενες μεταβολές σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τη συλλογική άμυνα της Συμμαχίας. Διοικητής της NRF είναι ο ανώτατος συμμαχικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR).

Ειδήσεις σήμερα:

Ουγγαρία: Ανετη νίκη του Βίκτορ Ορμπαν με πιθανή πλειοψηφία δύο τρίτων

Συναγερμός για «τρύπες» στην αεράμυνα του ΝΑΤΟ – Ανενόχλητα πετούν ρωσικά και ουκρανικά drones

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέες εκρήξεις στην Οδησσό – Η σφαγή της Μπούκα

Newsroom

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago