Η δημόσια διαφωνία δύο κορυφαίων αρθρογράφων των Financial Times από τις στήλες της εφημερίδας, για το αν το ΝΑΤΟ θα πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο της Ουκρανίας είναι ενδεικτική των διλημμάτων και των ανησυχιών, που κορυφώνονται στη Δύση. Την ίδια στιγμή πολλές κυβερνήσεις της ΕΕ κρατούν την ανάσα τους για να διαπιστώσουν το πώς εννοεί τελικά ο Πούτιν τις πληρωμές σε ρούβλια και αν είναι πράγματι διατεθιμένος να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς τις «μη φιλικές χώρες».
Οι κυβερνήσεις των μεγάλων χωρών της Ενωσης επιμένουν ότι δεν θα υποκύψουν στους εκβιασμούς του Ρώσου προέδρου, αλλά αυτό είναι άλλο να το λες και άλλο να το κάνεις. Για χώρες όπως η Γερμανία και η Ιταλία οι συνέπειες μιας τέτοιας επιθετικής κίνησης θα ήταν καταλυτικές για τις οικονομίες τους και θεωρείται βέβαιο ότι θα τις οδηγούσαν στην ύφεση αλλά και σε τεράστια κοινωνικά και… πρακτικά προβλήματα.
Και οι οικονομικοί πόλεμοι έχουν θύματα… αμάχους
Οπως επισημαίνουν όμως κάποιοι αναλυτές, από τη στιγμή που η ΕΕ αποφάσισε να μπει με τα μπούνια σε έναν οικονομικό πόλεμο με τον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος δε μοιάζει να υπολογίζει καν τις απώλειες αμάχων από τους βομβαρδισμούς, θα έπρεπε να γνωρίζουν στις Βρυξέλλες ότι και ένας πόλεμος σε αυτό το πεδίο θα έχει τα θύματά του.
Ενα κομμάτι στο παζλ αυτού του οικονομικού πολέμου ήταν σίγουρα και η ανακοίνωση σε πρώτο ενικό από τον Τζο Μπάιντεν της απόφασής του για άντληση ιστορικών ποσοτήτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ με στόχο να περιορίσει το ράλλυ στις τιμές του «μαύρου χρυσού».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν βεβαίως το άγχος της εξάρτησης από την Ρωσία και μπορούν σε αυτό τον πόλεμο να συνεχίζουν τις επιθετικές κινήσεις, αλλά και να οξύνουν τη ρητορική τους με προσωπικές βολές κατά του Ρώσου προέδρου.
Μπορούν να παρακολουθούν άπραγοι την αιματοχυσία;
Από την άλλη οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θέλουν ούτε να σκεφτούν την πρόταση του Μάρτιν Βολφ στους FT, για πολεμική εμπλοκή τους τώρα. Κατά τη γνώμη του αν δεν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, τότε απλώς οι Δυτικοί θα παρακολουθούν την σταδιακή εξασθένηση και τελικά παράδοση της Ουκρανίας. Ο Γκίντεον Ράχμαν ωστόσο απαντά ότι αν οι Δυτικοί πάρουν τα όπλα, τότε ο νέος παγκόσμιος πόλεμος θα είναι αναπόφευκτος και σίγουρα πυρηνικός. Κατά τη γνώμη του η Μόσχα δεν θα διστάσει να περάσει και σε αυτό το επίπεδο αν χρειαστεί…
Πάντως κορυφαίοι εκπρόσωποι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του ΝΑΤΟ επιμένουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τάσεις υποχώρησης, κακό ηθικό, θέματα τακτικής και πολλές απώλειες. Με τον τρόπο αυτό προφανώς ενισχύουν το ηθικό των Ουκρανών και ίσως και την ελπίδα τους ότι θα μπορέσουν να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματα εκτός των συνόρων. Ο πρόεδρος Ζελένσκι συνεχίζει να μιλά σε ξένα κοινοβούλια, αφού το δικό του είναι κλειστό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης απαγορευμένα. Αυτή τη φορά σειρά είχε το κοινοβούλιο του Βελγίου και το σύνθημα ήταν το ίδιο: «Περισσότερα όπλα σε μας, περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».
Περισσότερα όπλα από το ΝΑΤΟ στο Κίεβο
Βρετανικές υπηρεσίες δήλωσαν πάντως πως οι 30 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει για την προμήθεια της Ουκρανίας με ακόμα περισσότερα φονικά όπλα, για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή. Τέτοιες δηλώσεις θα μπορούσαν εύκολα να ερμηνευθούν από τη Μόσχα ως συμμετοχή της Συμμαχίας στον πόλεμο, κάτι που προφανώς έχει αποφύγει για τους δικούς της λόγους η ρωσική πλευρά.
Ολα τα παραπάνω συνηγορούν στην εκτίμηση ότι ο πόλεμος δεν μοιάζει να οδηγείται προς ένα σύντομο τέλος. Πάντως η Πρωταπριλιά θα φέρει έναν ακόμα γύρο διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών, αλλά και μια σημαντική τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Πεκίνο, όπου έχει σημασία να δει κανείς ποιά θα είναι η ρητορική, που θα επιλέξει η ηγεσία της Κίνας, απέναντι στις αναμενόμενες εκκλήσεις των Κοινοτικών για αποστασιοποίηση από τη Μόσχα.