Οι οικονομικές πληγές από τον πόλεμο στην Ουκρανία βαθαίνουν ανά την Ευρώπη. Η μεγαλύτερη οικονομία της, η Γερμανία, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο ύφεσης εξαιτίας της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια, ενώ ο πληθωρισμός ήδη κινείται σε επίπεδα – ρεκόρ στα περισσότερα κράτη – μέλη, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στο ράλι του.
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει στα τάρταρα το οικονομικό κλίμα της Ευρωζώνης και έχει εκτινάξει στα υψηλότερα επίπεδα από το 1985 τις πληθωριστικές προδοκίες. Στην Ισπανία ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 10% τον Μάρτιο – τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Πολύ υψηλότερα των προβλέψεων, στο 7,6%, κινείται και στη Γερμανία, όπου η επιτροπή σοφών ρίχνει απότομα τον πήχυ για το ΑΕΠ. Εάν οι στρόφιγγες του ρωσικού φυσικού αερίου κλείσουν, τότε θα είναι μάλλον αναπόφευκτη η ύφεση.
«Όσο περισσότερο διαρκέσει ο πόλεμος, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος του πολέμου» υπογράμμισε και η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, από την Κύπρο. Επαναβεβαίωσε ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια θα είναι σταδιακές, κάνοντας λόγο για «σοβαρούς κινδύνους για την ανάπτυξη» και «αξιοσημείωτη αβεβαιότητα» σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.
Η ΕΚΤ προς το παρόν απορρίπτει το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, καθώς επιμένει ότι ακόμη και στο πιο δυσμενές σενάριο η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα υπερβεί το 2% το 2022. Αλλά τα τελευταία δεδομένα αποκαλύπτουν ότι οι δυνάμεις που μπορεί να οδηγήσουν στο φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού έχουν ενταθεί, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg. Ειδικά αν τα γεράκια της ΕΚΤ πιέσουν για πιο δραστική αύξηση του κόστους δανεισμού. Ο Αυστριακός Ρόμπερτ Χόλτσμαν έχει ήδη κάνει λόγο για δύο αυξήσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Για τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ πολλά θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα για τον πληθωρισμό την Παρασκευή. Οι αναλυτές προβλέπουν ιστορικό υψηλό για τον δείκτη, καθώς πέρα από τις τιμές ενέργειας και εκείνες των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί σε δυσθεώρητα ύψη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία η UBS υποβάθμισε αισθητά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης φέτος στο 2,9% από 4,2% (και έναντι consensus για 3,3%). Βλέπει πιο αδύναμη κατανάλωση από τα νοικοκυριά και πάγιες επενδύσεις από τις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, αλλά αυξημένες κρατικές δαπάνες. Μάλιστα εξετάζει και ένα «δυσμενές σενάριο», στο οποίο η Ευρωζώνη παγιδεύεται σε ύφεση έως και το τρίτο τρίμηνο για να παρουσιάσει ανάπτυξη μόλις 0,4% στο σύνολο του έτους.