Το συμβούλιο των «σοφών» της γερμανικής οικονομίας αναθεώρησε σήμερα ριζικά τις προβλέψεις του για το 2022 λόγω των συνεπειών του πολέμου της Ουκρανίας. Το «Γερμανικό Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων» αναμένει τώρα αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά μόλις 1,8% σε αντίθεση με 4,6%, που ήταν η αρχική του πρόβλεψη τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό ανακοίνωσε το συμβουλευτικό αυτό όργανο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο Βερολίνο. Προβλέπεται επίσης αύξηση κατά 3,6% για το 2023.
Σχεδόν όλα τα ιδρύματα οικονομικών μελετών είχαν πρόσφατα διορθώσει τις προβλέψεις τους προς τα κάτω. Οι εταιρείες επιβαρύνονται όπως επισημαίνεται, από τα φαινόμενα συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα και την αύξηση των τιμών της ενέργειας. Ο βάρβαρος πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας μειώνει την ανάπτυξη, συμβάλλοντας σε περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και του δείκτη τιμών καταναλωτή και οδηγεί σε υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, που έχει ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης.
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός το Μάρτιο σκαρφάλωσε στο 7,3% σε σχέση με το Μάρτιο του περασμένου έτους, ποσοστό ρεκόρ για τη χώρα εδώ και 40 χρόνια. Η προηγούμενη πρόβλεψη μιλούσε για 6,3%.
Λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να αυξηθεί στο 6,1% φέτος και να πέσει στο 3,4% το επόμενο έτος. «Η Γερμανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Η διακοπή αυτών των παραδόσεων εγκυμονεί τον κίνδυνο η γερμανική οικονομία να διολισθήσει σε βαθύτερη ύφεση και ο πληθωρισμός να αυξηθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε η Μόνικα Σνίτσερ, μέλος της επιτροπής.
Η Γερμανία θα πρέπει να λάβει αμέσως όλα τα μέτρα για να οπλιστεί ενάντια στο ενδεχόμενο πάγωμα του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού και να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε το πρώτο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο την Τετάρτη. Η Ρωσία απαιτεί οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη να πληρώνονται σε ρούβλια. Η Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες το απορρίπτουν μέχρι στιγμής.
Η οικονομολόγος Βερόνικα Γκριμ, η οποία είναι επίσης μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, είχε δηλώσει προηγουμένως σε συνέντευξή της ότι η Γερμανία θα μπορούσε σίγουρα να αντιμετωπίσει τις συνέπειες ενός εμπάργκο φυσικού αερίου. «Φυσικά, ένα εμπάργκο για τη Γερμανία θα συνεπαγόταν τεράστιες περικοπές», είπε μιλώντας στον Τύπο. «Θα προκαλούσε ύφεση, πιθανώς σε κλίμακα συγκρίσιμη με εκείνη της πανδημίας», συνέχισε. Το κράτος θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους για να αμβλύνει τις άμεσες δυσκολίες.
Η Γερμανία μπήκε στην πανδημία με αναλογία δημόσιου χρέους 60% ως προς το ΑΕΠ, τώρα ο δείκτης είναι περίπου στο 70%. «Υπάρχει ακόμα χώρος για ελιγμούς για τους υπεύθυνους. Θα πρέπει να τον χρησιμοποιήσουν εάν πιστεύουν ότι μπορούν να περιορίσουν τη σύγκρουση, σταματώντας τις πληρωμές προς τη Ρωσία» υποστήριξε η Γκριμ.
Αντίθετα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μαρσέλ Φράτσερ, προειδοποίησε για «δραματικές» οικονομικές επιπτώσεις σε περίπτωση διακοπής όλων των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών. Σε δηλώσεις του στην «Passauer Neue Presse» επεσήμανε ότι η οικονομία δεν έχει ξεπεράσει ακόμη την κρίση του κορωνοϊού.
«Η γερμανική οικονομία παραμένει επί του παρόντος εύθραυστη, οπότε ένα σοκ όπως αυτό θα μας έπληττε σκληρά». Σε περίπτωση διακοπής της παράδοσης, είναι πιθανή ύφεση και πληθωρισμός δέκα τοις εκατό, προειδοποίησε ο Φράτσερ. «Κάποιες εταιρείες θα έπρεπε πιθανότατα να σταματήσουν την παραγωγή και να στείλουν περισσότερους εργαζόμενους σε μερική εργασία», είπε στην εφημερίδα. Οι καταναλωτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από τις συνήθειες τους.
Είναι βεβαίως προφανές ότι μια ύφεση της γερμανικής οικονομίας δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη και την υπόλοιπη ευρωζώνη με τον κίνδυνο να την συμπαρασύσει σε ένα νέο σπιράλ ύφεσης και πληθωρισμού.
Το τέλος της Γερμανίας, που όλοι λάτρευαν να την μισούν
Το θέμα ενός ενεργειακού εμπάργκο προς τη Ρωσία προκαλεί «πόλεμο» μεταξύ των Γερμανών οικονομολόγων
Ο θρίαμβος του SPD στο Ζάαρλαντ δείγμα μιας νέας άνοιξης της (γερμανικής) σοσιαλδημοκρατίας;