Υπό τον φόβο ελλείψεων προϊόντων στην αγορά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οι επιχειρήσεις θα έχουν την υποχρέωση με νόμο να καταγράφουν πλεον τα αποθέματα σε επτά κατηγορίες, ανάμεσα σε αυτά το ηλιέλαιο και τα αλεύρα.
Το ειδικό αυτό πλαίσιο το βάζει η κυβέρνηση, αφού ήδη τα σούπερ μάρκετ βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις ηλιελαίου και αλευριού, με τροπολογία που κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου όπως περιγράφεται να αντιμετωπιστούν οι τεχνητές ελλείψεις και η αισχροκέρδεια. Βασικός άξονας του σχεδίου θα είναι να δηλώνονται όλα τα αποθέματα.
Στην τροπολογία επισημαίνεται ότι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην Ελληνική Επικράτεια, υποβάλλουν εντός προθεσμίας δύο (2) ημερών από τη δημοσίευση της κοινής απόφασης της παρ. 6, δήλωση, σύμφωνα με την παρ. 3, με τα στοιχεία αποθεμάτων σε:
α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων,
β) λιπάσματα,
γ) ζωοτροφές,
δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο,
ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και
ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο.
Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να γνωστοποιούν, κατ’ ελάχιστο, τα εξής στοιχεία:
α) την ποσότητα των αποθεμάτων, σε κιλά για τα στερεά, σε λίτρα για τα υγρά και σε τεμάχια όπου ενδείκνυται,
β) τη χώρα προέλευσης των προϊόντων,
γ) την τοποθεσία αποθήκευσης των αποθεμάτων και, ιδίως, τη διεύθυνση και τον ταχυδρομικό κώδικα,
δ) τα στοιχεία επικοινωνίας της επιχείρησης και, ιδίως, την επωνυμία και τον διακριτικό τίτλο, την έδρα, τον αριθμό τηλεφώνου, τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, καθώς και τα ειδικότερα στοιχεία επικοινωνίας του νόμιμου εκπροσώπου της.
Έλεγχοι κατασχέσεις και πρόστιμα
Η δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικού συνδέσμου που βρίσκεται στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος είναι προσβάσιμος μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ). Η πρόσβαση γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου των υπόχρεων επιχειρήσεων ή, εφόσον αυτοί δεν υπάρχουν, μέσω των κωδικών πρόσβασης στο «TAXIS».
Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, σύμφωνα με το παρόν επισύρει την αθροιστική επιβολή κυρώσεων ως εξής:
α) κατάσχεση των αναφερόμενων ειδών, στο μέτρο που δεν έχουν δηλωθεί ή έχουν δηλωθεί ανακριβώς, και
β) διοικητικό πρόστιμο ύφους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.
Οι έλεγχοι θα γίνονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή και τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου Αγοράς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και τον Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Το μέτρο θα έχει ισχύ τριών μηνών, ενώ με απόφαση του υπ. Ανάπτυξης μπορεί να παραταθεί προκειμένει να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας και έλλειψης των συγκεκριμένων προϊόντων.
Διαβάστε επίσης:
Επίδομα βενζίνης: Έξτρα μπόνους για πληρωμή με ψηφιακή κάρτα – Η διαδικασία
Γκάγκα: Έρχεται αναστολή του προστίμου των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους