Διευκρινίσεις για τη δήλωσή του σχετικά με τη μείωση της κατανάλωσης που προκάλεσε αντιδράσεις έδωσε μέσω Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης.
“Στην χθεσινή μου εμφάνιση στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκα στο πώς ο κόσμος από φόβο για το αύριο επιλέγει να κάνει περισσότερο οικονομία και να μην κάνει την συνήθη κατανάλωση διότι η ψυχολογία όλων μας επηρεάζεται προφανώς από τον φόβο του πολέμου. Ουδέποτε, υπονόησα, ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα. Καλοδεχούμενη η κριτική στα όρια όμως που δεν προσβάλει την νοημοσύνη μας” έγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Στην χθεσινή μου εμφάνιση στον Αντ1 αναφέρθηκα στο πως ο κόσμος απ φόβο για το αύριο επιλέγει να κάνει περισσότερο οικονομία και να μην κάνει την συνήθη κατανάλωση διότι η ψυχολογία όλων μας επηρεάζεται προφανώς απ το φόβο του πολέμου>>
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 22, 2022
>> Ουδέποτε, υπονόησα, ότι οι Έλληνες αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.
Καλοδεχούμενη η κριτική στα όρια όμως που δεν προσβάλει την νοημοσύνη μας.— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) March 22, 2022
Τι είχε δηλώσει ο Άδωνις Γεωργιάδης
“Δεν έχει πέσει μόνο για τα καύσιμα η κατανάλωση. Η κατανάλωση πέφτει γενικά διότι ο κόσμος όταν ακούει πόλεμο φοβάται. Και όταν φοβάσαι η πρώτη αντίδραση είναι δεν ξοδεύω” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης.
Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν ο καταναλωτής δεν βάζει βενζίνη και πετρέλαιο για ψυχολογικούς λόγους . “Η οικονομία είναι ψυχολογία. Σήμερα έχουμε πόλεμο. Στον πόλεμο πρέπει να κινούμαστε προσεκτικά γιατί έχουμε πόλεμο. Δεν μπορώ να σας το εξηγήσω πιο απλά. Δεν είναι η ώρα για το Τσοβόλα, δώσε τα τώρα όλα. Δεν είναι αυτή η στιγμή” απάντησε.
Στην ερώτηση εάν κρυώνει ο κόσμος επειδή δεν μπορεί να ζεσταθεί είπε ότι “δεν κρυώνει ο κόσμος” και πρόσθεσε ότι “σήμερα η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης είναι τριπλάσια σε σχέση με την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ .Εάν σήμερα κρυώνει ο κόσμος , δεν σας είδα να ανησυχούσατε όταν το επίδομα πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στο 1/3. Δεν κρύωνε τότε ο κόσμος ; Τώρα κρύωσε ;”
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε γιατί δεν μειώνεται ο Ειδικός φόρος κατανάλωσης. “Eάν η μεγάλη πηγή εσόδων του κράτους είναι από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης , τότε το επιχείρημα ενισχύεται. Διότι πάει να πει ότι μεγάλη μείωση στον ειδικό φόρο είναι και μεγάλη απώλεια για το κράτος”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “Κάθε 10 λεπτά μείωσης του ειδικού φόρου είναι πάνω από 70 εκατ. .ευρώ τον μήνα. Δεν βγαίνουν τα λεφτά αυτά. Είναι πάρα πολλά τα λεφτά. Δεν το αντέχει η οικονομία”.
“Η μείωση της κατανάλωσης οφείλεται και σε ψυχολογικούς λόγους. Όταν ακούς για πόλεμο κάθε μέρα στα κανάλια , σε όλο τον πλανήτη η κατανάλωση πέφτει διότι τι κάνει ο άλλος; μαζεύεται” τόνισε.