Για ελλείψεις διατροφικών αγαθών προετοιμάζεται η αγορά, αλλά και η κυβέρνηση, όπως και ολόκληρη η Ε.Ε. καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επερχόμενες αλλαγές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες δημιουργούν κινδύνους για κρίση επάρκειας και προβλήματα τροφοδοσίας.
Στην Ελλάδα η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης έθεσε πλαφόν αγορών σε προϊόντα τα οποία οι καταναλωτές άρχισαν να «στοκάρουν» υπό το φόβο ελλείψεων στο άμεσο μέλλον, ενώ σε παρόμοια κατεύθυνση κινούνται και άλλες αλυσίδες.
Στα προϊόντα αυτά περιλαμβάνονται τα ηλιέλαια και τα άλευρα καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των παγκόσμιων εξαγωγών σίτου, το 20% των παγκόσμιων προμηθειών καλαμποκιού και το 80% των παγκόσμιων εξαγωγών ηλιελαίου.
Σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, η επιβολή πλαφόν σε σπορέλαια και άλευρα δεν σημαίνει αυτόματα ότι δεν υπάρχει επάρκεια. «Επάρκεια υπάρχει, αποθέματα υπάρχουν. Το όριο στις αγορές τίθεται για να διασφαλιστεί η ισορροπημένη τροφοδοσία της αγοράς», σχολιάζουν
Εκπρόσωποι του κλάδου των τροφίμων πάντως προειδοποιούν για ελλείψεις το επόμενο διάστημα στην αγορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση μελετά μέτρα για τον έλεγχο των αποθεμάτων και της επάρκειας σε κρίσιμα διατροφικά είδη, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση των προμηθευτών και των εταιρειών εμπορίας να καταγραφουν τα αποθέματα τροφιμων και άλλων ευαίσθητων προϊόντων.
Τα μέτρα αυτά σχεδιάζονται στο πλαίσιο ευρύτερης κινητοποίηση στην Ε.Ε. καθώς αντίστοιχες κινήσεις συζητήθηκαν και στο συμβούλιο υπουργών Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε χθες , όπου βασικό θέμα ήταν η επάρκεια και η ασφάλεια τροφοδοσίας αγαθών στην Ε.Ε.
Ανάμεσα στα μέτρα που συζητήθηκαν ήταν και πρόταση της Κομισιόν με βάση τις «έκτακτες εξουσίες» που της δίνει ο Κανονισμός για την Κοινή Οργάνωση Αγορών Γεωργικών Προϊόντων (1308/2013). Βάσει αυτών των εξουσιών η Κομισιόν μπορεί να χορηγεί ενισχύσεις για την δημιουργία ιδιωτικών αποθεμάτων σε συγκεκριμένα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (άρθρο 17 του κανονισμού), ενώ σε περίπτωση που διαπιστωθεί σημαντική διατάραξη της αγοράς από μεγάλες αυξομειώσεις τιμών ή άλλα σημαντικά γεγονότα, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται να παίρνει μέτρα κατά παρέκκλιση του Κανονισμού, όπως να περιορίζει εξαγωγές ή να παγώνει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.
Σε ενημερωτικό σημείωμα που παρουσίασε χθες στους 27 υπουργούς Γεωργίας η Επιτροπή προβλέπεται ακόμη ότι;
Διαβάστε επίσης:
Η Δύση «ξανασχεδιάζει» την παγκοσμιοποίηση, γιατί η κατάργησή της θα κοστίσει 3 τρισ. δολάρια
Οι ΗΠΑ απομόνωσαν τη Ρωσία, εξημέρωσαν την ΕΕ, στοχεύουν τώρα την Κίνα
Κίριλ Πέτκοφ: Εξετάζουμε την πυρηνική συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας
Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…
Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…
Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…
Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…
Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…