Κοινωνία

Κόντρα Μαγιορκίνη – Βασιλακόπουλου για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και πολύ παρασκήνιο για τη νέα επιτροπή Ζαούτη

Με την πανδημία όχι μόνο να μην έχει τελειώσει, αλλά να τροφοδοτεί φόβους για νέα μετάλλαξη και έξαρση, η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ ειδικών, προκαλεί ανησυχία, μα και ερωτήματα.

Η σφοδρή διαφωνία και μάλιστα με πολιτικούς υπαινιγμούς, που εξέφρασε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος, στο ενδεχόμενο να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού ως προϋπόθεση για την είσοδο σε κλειστούς χώρους, έφερε στην επιφάνεια τις διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν για τον διαχείριση της πανδημίας. Την κατάργηση του πιστοποιητικού ακόμα και πριν το Πάσχα είχε προαναγγείλει ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος «ακόμα και με τη μετάλλαξη Όμικρον, οι πιθανότητες κάποιος να έχει τον ιό και να τον μεταδώσει είναι διπλάσιες αν είναι ανεμβολίαστος και συνεπώς δεν είναι ιδιαίτερα σωστό να είναι όλα για όλους ελεύθερα».

Επιχειρώντας δεν να δώσει μία ερμηνεία για τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας περί κατάργησης, δεν δίστασε να το αποδώσει σε πολιτικούς λόγους.

«Μου θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές αν γίνει κάτι τέτοιο, οπότε δεν πρέπει να ναι κανείς δυσαρεστημένος στη χώρα μας» δήλωσε ανερυθρίαστα ο κ. Βασιλακόπουλος, καταλογίζοντας για πρώτη φορά πολιτική σκοπιμότητα στην κυβέρνηση ως προς την αντιμετώπιση θεμάτων πανδημίας και δείχνοντας να υιοθετεί ακόμα και επιχειρήματα τα οποία μέχρι τώρα τα έλεγε η αντιπολίτευση!

Πιο ψύχραιμοι παρατηρητές, αποφεύγουν να υιοθετήσουν μεν την ερμηνεία περί εκλογών, αλλά σημειώνουν πως η κυβέρνηση όταν πρόκειται να ξεκινήσει ο τουρισμός, έχει… καταργήσει από μόνη της την πανδημία ήδη δύο φορές! Άρα, προσθέτουν με μία δόση πικρού χιούμορ, γιατί να μην το κάνει και τώρα;

Ωστόσο οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», επισημαίνουν και κάτι άλλο, καθώς αδυνατούν να αποδώσουν σε αμιγώς επιστημονικούς λόγους τη διαφωνία του κ. Βασιλακόπουλου, ο οποίος ήταν μεν πάντα θιασώτης πολύ αυστηρών, ακόμα και ακραίων αστυνομικών μέτρων, για τον κορωνοϊό, αλλά ταυτόχρονα ευθυγραμμιζόταν με το κάθε φορά «κυβερνητικό αφήγημα» και γενικά ήταν αρεστός στην πολιτική ηγεσία.

Άλλωστε τον περασμένο Νοέμβριο, το υπουργείο Υγείας τον συμπεριέλαβε, λόγω των δυναμικών και παραστατικών πολλές φορές, τηλεοπτικών του εμφανίσεων, στην επιτροπή εμπειρογνώμων Δημόσιας Υγείας με την ονομασία ΕΕΔΥ, που συγκρότησε με επικεφαλής τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Αυτό που επισημαίνουν οι γνωρίζοντες είναι ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεμιστοκλής Ζαούτης έφτιαξε προ ημερών, μόλις στις 17 Μαρτίου, και νέα επιτροπή, η οποία ουσιαστικά «καπελώνει» όλες τις υπόλοιπες και από την οποία όμως απουσιάζει ο κ. Βασιλακόπουλος.

Για την ακρίβεια απουσιάζουν πολλοί γνωστοί και καταξιωμένοι ειδικοί για την πανδημία, καθώς στην επιτροπή συμμετέχουν κυρίως Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό – απ’ όπου προέρχεται άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Ζαούτης, ο οποίος είναι Οµότιµος Καθηγητής Επιδηµιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστηµίου της Pennsylvania και στο Children’s Hospital of Philadelphia.

Η επιτροπή Ζαούτη, ή το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, όπως είναι η επίσημη ονομασία, έχει επικεφαλής τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο και άλλα 15 μέλη. Η επιτροπή του Νοεμβρίου, που είχε συγκροτηθεί από το υπουργείο Υγείας έχει 23 μέλη.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η χώρα αποκτά περισσότερες επιτροπές για την πανδημία, την ώρα που (φαίνεται να) τελειώνει η πανδημία και πάντως δεν είμαστε στη χειρότερη φάση της, απ’ όσες είχε στην αρχή της πανδημίας. Εκτός κι αν ισχύει και δω αυτό που λέει ο Βασιλακόπουλος: θυμίζει περισσότερο ότι πλησιάζουν εκλογές!

Διαβάστε επίσης:

Συναγερμός για ελλείψεις διατροφικών αγαθών και στην Ελλάδα – Μέτρα για αποτροπή επισιτιστικής κρίσης στην Ε.Ε.

Λογαριασμοί ρεύματος: Από διακανονισμό σε διακανονισμό και από πάροχο σε πάροχο

Επιζών του ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο- «Ότι δεν κατάφερε ο Χίτλερ το κατάφερε ο Πούτιν», λένε οι Ουκρανοί

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago