Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να έχουν απώλειες και να μην κατάφεραν να φτάσουν γρήγορα στο Κίεβο, όπως πιστεύεται ότι ήταν το αρχικό σχέδιο τους. Όμως απέχουν πολύ ακόμα από τα όρια της εξάντλησης και έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον πόλεμο για αρκετές ακόμα εβδομάδες, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Αυτή είναι η μάλλον δυσοίωνη εκτίμηση στην οποία καταλήγουν Γερμανοί στρατιωτικοί αναλυτές, ακριβώς τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Φαίνεται λοιπόν ότι η αιματοχυσία δεν θα τελειώσει τόσο γρήγορα, όσο έλπισαν κάποιοι, μετά από τις σχετικές διαρροές της Τετάρτης.
Τα λάθη στον αρχικό σχεδιασμό
Στην αρχή του πολέμου, η Ρωσία συγκέντρωσε περισσότερα από 200.000 στρατεύματα κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Ηταν κυρίως οργανωμένα σε περίπου 120 λεγόμενες Τακτικές Ομάδες Ταγμάτων, δηλαδή μικρούς σχηματισμούς συνδυασμένων όπλων που αποτελούνταν από μηχανοκίνητο πεζικό, τανκς, αντιαεροπορικές μονάδες, πυροβολικό, μηχανικούς και μονάδες υλικοτεχνικής υποστήριξης. Μια τέτοια ομάδα αποτελείται από 600-800 στρατιώτες.
Συνολικά η Ρωσία διαθέτει 170 τέτοιες ομάδες, δεν έχει δηλαδή μεταφέρει εντός της Ουκρανίας συνολικά όλη τη στρατιωτική δύναμή της, η οποία άλλωστε δεν είναι όλη οργανωμένη σε αυτό το μοντέλο. Διαθέτει δηλαδή αρκετές εφεδρείες ακόμα.
Μετά το τέλος της πρώτης εβδομάδας πολέμου ήταν σαφές ότι το σχέδιο αιφνιδιαστικής εισβολής στο Κίεβο δεν είχε ελπίδες υλοποίησης, έτσι χρειάστηκε μια αναπροσαρμογή της τακτικής. Κυρίως έπρεπε να διορθωθούν τα αρχικά λάθη στην έλλειψη πρόβλεψης για λογιστική υποστήριξη και ανεφοδιασμό των δυνάμεων εισβολής. Αυτό εξηγεί την μικρή πρόοδο των στρατευμάτων εισβολής στο εσωτερικό της Ουκρανίας, που είναι εντυπωσιακά αργή, αλλά πάντως υφίσταται.
Οι απώλειες δεν είναι αμελητέες
Η Ρωσία είχε επίσης περισσότερες απώλειες από όσο ίσως θα περίμενε η ηγεσία του στρατού της. Ίσως ο αριθμός των 13.800 νεκρών, που αναφέρει η ουκρανική πλευρά να είναι υπερβολικός, αλλά και οι 458 που ανακοίνωσε μετά την πρώτη εβδομάδα η Μόσχα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα. Πολλοί από τους Ρώσους στρατιώτες είναι εξαντλημένοι, γιατί βρίσκονταν ήδη τρεις βδομάδες σε ασκήσεις μέσα στο κρύο, κοντά στα σύνορα, και στη συνέχεια ρίχτηκαν σε ένα πόλεμο, χωρίς πολλοί να το γνωρίζουν καν, αν πιστέψουμε τις εκτιμήσεις δυτικών υπηρεσιών πληροφοριών.
Αυτό σίγουρα έχει επηρεάσει το ηθικό πολλών στρατιωτών, δεδομένου και του ότι η Ουκρανία θεωρείται μια «αδελφή χώρα» και όχι απαραιτήτως εχθρική. Πολλοί θεωρούσαν απίθανο το ενδεχόμενο μιας τέτοιας σύγκρουσης. Επίσης σημαντικές είναι και οι απώλειες σε υλικό, όχι όμως τέτοιες που να θέτουν εν κινδύνω την όλη επιχείρηση. Η Μόσχα έχει ακόμα εφεδρείες να κινητοποιήσει, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε πολεμικό υλικό. Δεν έχουν επιστρατευτεί ακόμα και οι δυνάμεις της εθνικής φρουράς.
Στόχος η κατάληψη στρατηγικών θέσεων
Οι Γερμανοί στρατιωτικοί θεωρούν λοιπόν ότι η εισχώρηση στα ουκρανικά εδάφη θα μπορούσε να συνεχιστεί για αρκετές εβδομάδες ακόμα, έστω και με αργούς ρυθμούς, με στόχο κυρίως την κατάληψη πόλεων και εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας, που θα αποτελούσαν το ισχυρό χαρτί, σε περίπτωση έναρξης διαπραγματεύσεων, με στόχο μια πραγματική ειρήνευση και μελλοντική διευθέτηση και όχι απλώς διαδικαστικά ζητήματα, όπως φαίνεται να συμβαίνει μέχρι τώρα.
Αν οι εκτιμήσεις αυτές δικαιωθούν τότε φαίνεται ότι ένας τερματισμός των εχθροπραξιών δεν είναι άμεσα ορατός. Τα θύματα και οι καταστροφές θα πολλαπλασιαστούν, η συμφωνία ειρήνης θα είναι επώδυνη για όλους και η επόμενη μέρα θα φέρει ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις, τόσο σε ότι αφορά την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, όσο και την εξεύρεση ενός καθεστώτος συνύπαρξης με τη Ρωσία.
Αυτό θα εξαρτηθεί βεβαίως και από την θέση που θα βρίσκεται τότε ο Πούτιν, καθώς οι φωνές αντίδρασης στην ρωσική κοινωνία δεν είναι αμελητέες και πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν, ότι ο πόλεμος αυτός θα αποδειχτεί η αρχή του τέλους του. Δεν υπάρχει πάντως ομοφωνία, για το αν η επόμενη μέρα, μετά από μια πιθανώς βίαιη απομάκρυνσή του από την εξουσία, θα είναι απαραιτήτως καλύτερη για το ρωσικό λαό και τους Ευρωπαίους γείτονες της Ρωσίας.
Οι ΗΠΑ βάζουν στο «κάδρο» και την Κίνα
Το κέντρο βάρους της Ε.Ε. μετατοπίζεται ανατολικότερα και ΝΑΤΟϊκότερα
Πρόεδρος Bundesbank: «Βιώνουμε με επώδυνο τρόπο την εξάρτησή μας από τις ρωσικές πρώτες ύλες»