Πολιτική

Τα νέο θαυμαστό παράδοξo δημοσκόπησης: βγάζει τον Τσίπρα να μην τον θέλουν οι 2 στους 3 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ!

Το νέο γκάλοπ της εταιρίας Abacus, η οποία πρωτοεμφανίστηκε πριν ενάμιση μήνα στις πολιτικές έρευνες, κάνοντας εντύπωση με το εύρημα ότι το ΚΙΝΑΛ έφτασε τον ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση (!), προκαλεί και πάλι συζητήσεις με τα παράδοξα που καταγράφει.

Πέρα από τη «διόρθωση» τρόπον τινά, που επιχειρεί στο συγκεκριμένο θέμα (βρίσκει πλέον τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται ανάμεσα στο 22% και το 25% και το ΚΙΝΑΛ μεταξύ 15% και 18%), καταφέρνει να εγείρει και έντονες αμφισβητήσεις με την καταγραφή που κάνει για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η εταιρία «κατάφερε» να βρει ότι στη δημοτικότητά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υστερεί σε δραματικά έναντι του δικού του κόμματος! Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε αυτά τα ποσοστά η δημοφιλία του κ. Τσίπρα είναι, σύμφωνα με την Abacus, στο 11%! Δηλαδή ούτε οι μισοί από όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν θετική γνώμη για τον αρχηγό του. Προφανώς το δείγμα, στο οποίο κάνει την έρευνα η εταιρία, θέλγονται από άλλα στελέχη του κόμματος και γοητεύονται από την γενικότερη αντιπολιτευτική του παρουσία, αλλά όχι από τον ηγέτη του! Σημειωτέον ότι είναι εντελώς σπάνιο το φαινόμενο, οι αρχηγοί να υστερούν έναντι των κομμάτων τους σε αποδοχή στην κοινή γνώμη, καθώς οι πολίτες, πέραν των σκληρών ιδεολογικών και παραταξιακών τοποθετήσεών τους,  πρώτα προσέχουν συνήθως με βάση το πώς βλέπουν έναν αρχηγό και μετά επιλέγουν και το κόμμα. Και πάντως η δημοφιλία των αρχηγών είναι ένα μέγεθος που δεν περιορίζεται στη στενή εκλογική βάση του κόμματος, αλλά πηγαίνει ευρύτερη αυτής. Το εύρημα της συγκεκριμένης έρευνας, που ταυτίζει τις δημοφιλίες σχεδόν όλων των αρχηγών, περίπου με τα εκλογικά ποσοστά των κομμάτων τους, – με εξαίρεση μάλιστα τον Α. Τσίπρα, που τον πάει πιο κάτω – είναι πρωτοφανές για δημοσκόπηση στα σύγχρονα χρονικά.

Το άκρως εντυπωσιακό και δυσεξήγητο, που κάνει η έρευνα ως προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι η εικόνα που έχουν ειδικά οι συριζαίοι για τον αρχηγό τους. Θετική εικόνα έχει μόνο το 34%, σύμφωνα με την έρευνα αυτή. Δηλαδή ένας στους τρεις μόνο! Οι δύο στους τρεις είναι είτε αδιάφοροι – πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή είδαν το φως ανοιχτό μάλλον – είτε αρνητικοί. Ουδέτερη άποψη έχει το 40% των ψηφοφόρων και αρνητική το 24%!

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εκδώσει ανακοίνωση αποδοκιμασίας για την πρώτη έρευνα, αυτή του Ιανουαρίου, της εταιρείας. Τότε, θεωρήθηκε ότι η Abacus επεδίωκε να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τέτοια κατάρρευση, που κινδυνεύει να χάσει τη δεύτερη θέση από το ΚΙΝΑΛ. Κάτι, που δεν προέκυπτε από καμία άλλη έρευνα, πιο έμπειρων εταιριών σε πολιτικά γκάλοπ. Τώρα, όπως λένε κομματικοί παράγοντες κι αφού δεν επιβεβαιώθηκε εκείνη η εικόνα, η εταιρία επανέρχεται σε μία προφανή προσπάθεια να αποδομήσει τον Αλέξη Τσίπρα! Αυτή τη φορά πάντως η Κουμουνδούρου απαξίωσε και να βγάλει ανακοίνωση. “Είναι μόνο για γέλια” έλεγε με το ανάλογο ύφος, κομματικό στέλεχος.

Ειδήσεις σήμερα:

Ενεργειακή ακρίβεια: Γιατί ο Μητσοτάκης έπαθε… Βαρουφάκη

Το «Ουκρανικό» (ξανα)φέρνει σενάρια για εκλογές πριν το καλοκαίρι – Κλειδί η 22 Μαΐου;

Οι πιέσεις σε Μητσοτάκη για νέο εκλογικό νόμο, το ενδεχόμενο εκλογών πριν το καλοκαίρι και ο καθοριστικός Σεπτέμβρης…

Κώστας Μακρής

Recent Posts

Lockdown : Αύξηση κρουσμάτων, μεταλλάξεις και τα νοσοκομεία χωρίς… οξυγόνο – Τα στοιχεία που οδήγησαν στα νέα μέτρα

Η πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής και η ευρεία διασπορά του κοροναϊού σε…

3 έτη ago

Αντιδράσεις στην παντοδυναμία του Facebook

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου…

3 έτη ago

Εκκίνηση με τρεις Έλληνες σε τοξοβολία και κωπηλασία

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο αρχίζουν κι επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής (23/07) με την…

3 έτη ago

Χ. Κλούγκε: Στο περιθώριο 1 στους 6 Ευρωπαίους που υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές πριν από την πανδημία

Πριν την πανδημία, 1 στους 6 Ευρωπαίους πολίτες υπέφεραν από ψυχικές διαταραχές, αλλά αφέθηκαν με…

3 έτη ago

Προφυλακιστέος ο 30χρονος για τον θάνατο της 26χρονης συντρόφου του στην Φολέγανδρο

Στη φυλακή οδηγείται ο 30χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία της 26χρονης συντρόφου του Γαρυφαλλιάς Ψαρράκου,…

3 έτη ago

Ξανά στις 3 πρώτες θέσεις η Ελλάδα στην ΕΕ στη διάθεση συχνοτήτων για 5G

Και πάλι στις 3 πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται…

3 έτη ago