Το ερώτημα του τίτλου βρίσκεται στο μυαλό όλων των δημοσιογράφων που κάνουν πολιτικό ρεπορτάζ. Σαφή απάντηση δεν έχει κανείς, μόνο εικασίες.
Η επίσημη εκδοχή λέει ότι η συνάντηση είναι αναγκαία λόγω των διεθνών εξελίξεων και κυρίως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η τουρκική πλευρά λέει άλλα βέβαια. Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ έκανε λόγο για έναν «μεγάλο φάκελο», αυτόν που αφορά τη χώρα μας, βάζοντας μέσα θέματα τα οποία για εμάς αποτελούν «κόκκινες γραμμές», όπως π.χ. τα ζητήματα συνεκμετάλλευσης φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών κ.α.
«Οι δηλώσεις Τσελίκ γίνονται για λογαριασμό εσωτερικής κατανάλωσης στην Τουρκία», διαρρέεται από το Μαξίμου σε φιλοκυβερνητικά μέσα προκειμένου να κατευναστούν οι εντυπώσεις.
Ωστόσο, όσο και αν η Τουρκία δείχνει ποια ατζέντα θα θέσει στο τραπέζι της προεδρικής κατοικίας στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή, η Αθήνα κρατά κλειστά τα χαρτιά της. «Δεν έχουμε και πολλά να πούμε, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι τα μοναδικά ζητήματα προς συζήτηση από πλευράς μας», μάς λέει έμπειρο στέλεχος του ΥΠΕΞ.
Δεν έχουν λόγο να τον αμφισβητήσουμε αλλά όταν ρωτάμε για το αν στη συνάντηση θα είναι παρών και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, η απάντηση δεν είναι σαφής: «Δεν γνωρίζουμε ακόμα ποιοι θα είναι στη συνάντηση». Στο δεύτερο ερώτημά μας περί της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μ’ έναν ηγέτη που η ελληνική πλευρά παρουσίαζε ως «απομονωμένο» έως και πριν λίγες μέρες η απάντηση είναι ξεκάθαρη και… αιχμηρή: «Οι κινήσεις του Ερντογάν ήταν πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες.
Μην απορήσετε εάν την Πέμπτη έχουμε την ανακοίνωση της συμφωνίας της Αττάλειας» – σ.σ. υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβούτ Τσαβούσογλου θα διεξαχθεί την Πέμπτη η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, η πρώτη συνάντηση σε τέτοιο επίπεδο αξιωματούχων μετά την έναρξη του πολέμου.
«Υπάρχει περίπτωση ανασύστασης του σχεδίου του East Med με τουρκική συμμετοχή;», ρωτάμε έπειτα και από τις σημερινές δηλώσεις του ceo της Chevron Μάικλ Γουόρθ για ένα τέτοιο ενδεχόμενο λόγω της Ουκρανικής κρίσης. «Για να συζητήσουμε κάτι τέτοιο θα πρέπει να λυθεί πρώτα το Κυπριακό», είναι η απάντηση.
Και η αξιωματική αντιπολίτευση; Τι λέει για όλα αυτά; Ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε -συμπτωματικά- από ένα τριήμερο στην Κωνσταντινούπολη όπου και συναντήθηκε με τον Πατριάρχη. Λίγο μετά την επιβεβαίωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν εξέδωσε ανακοίνωση χαιρετίζοντάς την. Αλλά το ενδιαφέρον βρισκόταν στη δεύτερη παράγραφο της ανακοίνωσης: «Ας ελπίσουμε ότι θα αποτελέσει και μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, με άμεσο στόχο τη μείωση της έντασης και απώτερο σκοπό την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ». Και όχι για κάτι άλλο, υπονοείται στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου.
Οι Γάλλοι έχουν πιει το αμίλητο νερό, όσες μέρες μας προκαλεί ο Ερντογάν για τα νησιά
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά δεν αμφισβητείται
Συνάντηση Μητσοτακη – Ερντογάν στις 13/3 – ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο