Τις τελικές κατευθυντήριες γραμμές της για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών κινδύνων καθώς και κινδύνων διακυβέρνησης (ESG), δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών.
Οι κατευθυντήριες γραμμές ορίζουν απαιτήσεις για τα πιστωτικά ιδρύματα για τον εντοπισμό, τη μέτρηση, τη διαχείριση και την παρακολούθηση των κινδύνων ESG, μεταξύ άλλων μέσω σχεδίων που στοχεύουν στη διασφάλιση της ανθεκτικότητάς τους βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Οι κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζουν απαιτήσεις σχετικά με τις εσωτερικές διαδικασίες και τις ρυθμίσεις διαχείρισης κινδύνου ESG που πρέπει να έχουν θεσπίσει τα ιδρύματα σύμφωνα με την Οδηγία για τις Κεφαλαιακές Απαιτήσεις (CRD6).
Όπως τονίζεται, οι κατευθυντήριες γραμμές θα συμβάλουν στη διασφάλιση της ασφάλειας και της ευρωστίας των ιδρυμάτων καθώς εντείνονται οι κίνδυνοι ESG και η μετάβαση της ΕΕ προς μια πιο βιώσιμη οικονομία.
Οι κατευθυντήριες γραμμές προσδιορίζουν το περιεχόμενο των σχεδίων που θα εκπονηθούν από τα ιδρύματα με σκοπό την παρακολούθηση και την αντιμετώπιση των χρηματοοικονομικών κινδύνων που απορρέουν από παράγοντες ESG, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προκύπτουν από τη διαδικασία προσαρμογής προς τον στόχο επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας στην ΕΕ έως το 2050.
Όπως τονίζεται, αυτά τα σχέδια θα υποστηρίξουν την ετοιμότητα των ιδρυμάτων για τη μετάβαση και θα πρέπει να συνάδει με τα μεταβατικά σχέδια που καταρτίζονται ή αποκαλύπτονται από τα ιδρύματα βάσει άλλων νομοθετικών πράξεων της ΕΕ.
Οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύουν από τις 11 Ιανουαρίου 2026, εκτός από τα μικρά και μη σύνθετα ιδρύματα για τα οποία οι κατευθυντήριες γραμμές θα ισχύουν το αργότερο από τις 11 Ιανουαρίου 2027.
Προκλήσεις για ασφάλεια και ευρωστία
Όπως υποδεικνύεται, οι κίνδυνοι ESG, ιδίως οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι μέσω της μετάβασης και οι παράγοντες φυσικού κινδύνου, θέτουν προκλήσεις για την ασφάλεια και την ευρωστία των ιδρυμάτων και μπορεί να επηρεάσουν όλες τις παραδοσιακές κατηγορίες χρηματοοικονομικών κινδύνων στους οποίους εκτίθενται.
Για να διασφαλιστεί η ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μοντέλου και του προφίλ κινδύνου των ιδρυμάτων βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, οι κατευθυντήριες γραμμές θέτουν απαιτήσεις για τις εσωτερικές διαδικασίες και τις ρυθμίσεις διαχείρισης κινδύνων ESG που πρέπει να εφαρμόζουν τα ιδρύματα.
Τα ιδρύματα, βασισμένα σε τακτικές και ολοκληρωμένες αξιολογήσεις σημαντικότητας των κινδύνων ESG, θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι είναι σε θέση να εντοπίζουν και να μετρούν σωστά τους κινδύνους ESG μέσω υγιών διαδικασιών δεδομένων και συνδυασμού μεθοδολογιών, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης, του χαρτοφυλακίου και του τομέα, της ευθυγράμμισης χαρτοφυλακίου και μεθοδολογίες που βασίζονται σε σενάρια.
Τα ιδρύματα θα πρέπει να ενσωματώνουν τους κινδύνους ESG στο πλαίσιο διαχείρισης τακτικών κινδύνων, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο τους ως πιθανοί μοχλοί όλων των παραδοσιακών κατηγοριών χρηματοοικονομικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων του πιστωτικού κινδύνου, αγοράς, λειτουργικού, φήμης, ρευστότητας, επιχειρηματικού μοντέλου και συγκέντρωσης.
Τα ιδρύματα θα πρέπει να έχουν μια ισχυρή και υγιή προσέγγιση για τη διαχείριση και τον μετριασμό των κινδύνων ESG βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένου ενός χρονικού ορίζοντα τουλάχιστον 10 ετών, και θα πρέπει να εφαρμόζουν μια σειρά εργαλείων διαχείρισης κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης με τους αντισυμβαλλομένους.