Νέα έκκληση για διάλογο στον Βλάντιμιρ Πούτιν απηύθυνε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη να συνομιλήσει μαζί του, αλλά δεν πρόκειται να συνθηκολογήσει.
«Πρώτα από όλα, είμαι έτοιμος για διάλογο, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι ABC News,ερωτώμενος αν η Ουκρανία είναι έτοιμη να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας: για την κατάπαυση του πυρός, να αλλάξει το Σύνταγμα και να αρνηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσική, αλλά και να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ.
Αναφερόμενος στις περιοχές αυτές ο Ζελένσκι είπε ότι «μιλάω για εγγυήσεις ασφαλείας. Νομίζω ότι μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για τα σημεία για τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη και τις μη αναγνωρισμένες δημοκρατίες, που δεν αναγνωρίζονται από κανέναν πλην της Ρωσίας».
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι το βασικό ζήτημα είναι πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα εδάφη (σ.σ.: Κριμαία, Ντονμπάς), που θέλουν να είναι μέρος της Ουκρανίας. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Πούτιν να αρχίσει να μιλάει, να ξεκινήσει διάλογο, αντί να ζει σε μια φούσκα πληροφοριών χωρίς οξυγόνο. Νομίζω ότι εκεί βρίσκεται τώρα», είπε.
Σημείωσε επίσης, αναφερόμενος στην ένταξη στο ΝΑΤΟ, ότι η Ουκρανία δεν θέλει να είναι μια χώρα που «πέφτει στα γόνατα και ικετεύει, και δεν πρόκειται να γίνουμε τέτοια χώρα, δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».
«Επειδή δεν αφορά εμένα, είναι για τους ανθρώπους που με εξέλεξαν. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, έχασα το ενδιαφέρον μου για αυτό το θέμα αφότου συνειδητοποιήσαμε ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία στους κόλπους του. Η Συμμαχία φοβάται τα αντιφατικά πράγματα και τη σύγκρουση με τη Ρωσία», πρόσθεσε.
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ζελένσκι λέει πως πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι εγκληματίας πολέμου, αναφέροντας πως «όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν στη γη μας, όλοι οι άνθρωποι που έδωσαν εντολές, είναι όλοι εγκληματίες πολέμου».
Τονίζει επίσης πως εάν ο Πούτιν το ήθελε, θα μπορούσε να βάλει ένα τέλος στις απώλειες αμάχων στην Ουκρανία.
Στις 17 00 θα μιλήσει μέσω βιντεοκλήσης στο Βρετανικό Κοινοβούλιο.
Διαβάστε επίσης:
Ουκρανία: Άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, σύμφωνα με τους Ρώσους
Νικέλιο: Ιλιγγιώδες άλμα 70% λόγω των ρωσικών κυρώσεων
Σχέδια της ΕΕ επί χάρτου για ταχεία ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία