Αρνούνται κάθε εμπλοκή στο θρίλερ που εξελίχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ζαπορίζια. Υποστηρίζουν πως η περιοχή είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου. Αποδίδουν την άκρως επικίνδυνη επίθεση σε «αποκρουστική προβοκάτσια» από το «εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου».
Πυρηνικός συναγερμός σήμανε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ένατη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Μέρος του μεγαλύτερου εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη (Ζαπορίζια) τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια μαχών ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων.
Η ουκρανική πλευρά επιρρίπτει ευθύνες στη Ρωσία με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας να αρνείται την εμπλοκή του ρωσικού στρατού μιλώντας για «αποκρουστική προβοκάτσια» και φωτογραφίζοντας Ουκρανούς σαμποτέρ.
Εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου δήλωσε πως το εργοστάσιο λειτουργεί κανονικά και πως η περιοχή είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο από τις 28 Φεβρουαρίου.
«Ωστόσο, χθες βράδυ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο, έγινε μία προσπάθεια από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου να κάνει μια αποκρουστική προβοκάτσια», φέρεται να δήλωσε ο εκπρόσωπος Ίγκορ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας είπε πως μια περιπολία της ρωσικής εθνοφρουράς δέχθηκε επίθεση από ομάδα Ουκρανών σαμποτέρ στην περιοχή δίπλα στο εργοστάσιο.
Η πυρηνική υπηρεσία της Ουκρανίας έκανε γνωστό πως μετά τη μάχη τα ξημερώματα για τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης και τη φωτιά που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του:
- Η Ρωσία έχει πάρει τον έλεγχο του εργοστασίου
- Η πυρκαγιά κατασβέστηκε
- Τα κρίσιμα συστήματα λειτουργίας έμειναν ανέπαφα
- Δεν υπήρξε διαρροή ακτινοβολίας
Τις εξελίξεις σχολίασε, στα social media, ο Ουκρανός πρόεδρος ζητώντας εκ νέου άμεση βοήθεια και κατηγορώντας τον Ρώσο ομόλογό του ότι επιθυμεί να επαναλάβει τον τρόμο του Τσερνόμπιλ.
«Προειδοποιούμε όλο τον κόσμο για το γεγονός ότι καμία άλλη χώρα εκτός της Ρωσίας δεν άνοιξε ποτέ πυρ εναντίον πυρηνικών εργοστασίων. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας, η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό το κράτος τρομοκράτης καταφεύγει τώρα στην πυρηνική τρομοκρατία» δήλωσε σχετικά.
Λίγο αργότερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έκανε λόγο για «απερίσκεπτους» βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων που έπληξαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και απηύθυνε έκκληση να τεθεί τέλος στον πόλεμο.
Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια κατασκευάστηκε μεταξύ 1984 και 1995. Είναι ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη και ο ένατος μεγαλύτερος στον κόσμο. Διαθέτει έξι αντιδραστήρες ο καθένας από τους οποίους παράγει 950 MW και έχει συνολική ισχύ 5.700 MW που εξασφαλίζει αρκετή ενέργεια για περίπου τέσσερα εκατομμύρια σπίτια. Παράγει το ένα πέμπτο της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Το εργοστάσιο βρίσκεται στη νοτιοανατολική Ουκρανία στην πόλη Enerhodar που βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου. Απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από την αυτόνομη περιοχή του Ντονμπάς και 550 χιλιόμετρα από το Κίεβο.
Fitch και Moody’s υποβάθμισαν τη Ρωσία στην κατηγορία σκουπίδια
OΗΕ: Οι πρόσφυγες από τη Ουκρανία θα ξεπεράσουν τα 11εκατομμύρια
Ντόρα Μπακογιάννη: Η λύση δεν θα έρθει από τις ΗΠΑ αλλά από την Ευρώπη