Ενίσχυση του πληθωρισμού τουλάχιστον κατά μια ποσοστιαία μονάδα και επιβράδυνση του ΑΕΠ κατά το ίδιο ποσοστό, είναι σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη εκτίμηση της ηγεσίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκτίμησή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα είναι ότι οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα έχουν σημαντικές συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο συστημικού επεισοδίου αντίστοιχου με εκείνο της Lehman Brothers το 2008. Επίσης η έκθεση του ελληνικού τραπεζικού τομέα στο ρωσικό χρηματοπιστωτικό κίνδυνο εκτιμάται ότι είναι περιορισμένη.
Η Ρωσία αντιπροσωπεύει το 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ, το 1,5% του διεθνούς τραπεζικού τομέα και το 10-12% της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας.
Η ενεργειακή σύνδεση είναι σημαντική για την Ευρώπη, καθώς ανέρχεται στο 40% για το φυσικό αέριο και στο 25% για το πετρέλαιο.
Παρότι η Ε.Ε. έχει λάβει σκληρές, πρωτοφανείς οικονομικές κυρώσεις κατά των ρωσικών συμφερόντων, έχει μείνει εκτός ο τομέας της ενέργειας, καθώς δεν θίγονται άμεσα οι υφιστάμενοι αγωγοί, οι ενεργειακές εταιρείες ή τράπεζες κρίσιμες για τις ενεργειακές εξαγωγές όπως η Gazprom Gaz.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι οι τιμές της ενέργειας θα διατηρηθούν ψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Ενώ οι αρχικοί υπολογισμοί ήταν ότι από το τέλος του χειμώνα θα ξεκινούσε μια αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας, η νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα δημιουργεί ανοδικές πιέσεις για τις τιμές της ενέργειας για όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στην καλύτερη περίπτωση.
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας ήταν ο πρώτος από τους αξιωματούχους του Ευρωσυστήματος που τάχθηκε υπέρ του να παραταθουν οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ και να καθυστερήσει η αύξηση των επιτοκίων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Σχετικές δηλώσεις έκανε την περασμένη Πέμπτη σε συνέντευξή του στο Reuters, ενώ στη συνέχεια ανάλογες θέσεις εξέφρασαν και άλλοι αξιωματούχοι μεταξύ των οποίων και ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας Όλι Ρεν.
Είναι ενδεικτικό επίσης ότι και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βλάντις Ντομπρόβσκις έμμεσα αλλά πολύ ξεκάθαρα παραδέχθηκε ότι είναι ανοιχτό και το ενδεχόμενο να παραταθεί και το 2023 η Ρήτρα Διαφυγής από τους κανόνες για τα κρατικά ελλείμματα. Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης των δημοσιονομικών συστάσεων του Συμφώνου Σταθερότητας -οι οποίες βεβαίως είναι ανεπίκαιρες μετά την εισβολή της Ρωσίας και την επιβολή των κυρώσεων και εξ αρχής ανακοινώθηκε ότι είναι ήδη υπό αναθεώρηση.
Ειδήσεις σήμερα:
Δόγμα «αμοιβαίας καταστροφής» ΕΕ- Ρωσίας βλέπουν οι αγορές στις κυρώσεις και τα ρωσικά αντίμετρα