Κορυφώνεται η αγωνία για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι μάχες μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.
Σήμερα, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία, σε μία προσπάθεια να βρεθεί μία διπλωματική “λύση”, ώστε να σταματήσει η ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με την Kyiv Independent, ο πρώτος αυτός γύρος των διαπραγματεύσεων διήρκεσε έξι ώρες. Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στο Κίεβο και τη Μόσχα και πρόκειται να συναντηθούν εκ νέου “τις επόμενες ημέρες”.
⚡️After six hours, the first round of the Ukrainian-Russian negotiations is over.
The delegations return to Kyiv and Moscow and will meet again “in the coming days.”
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 28, 2022
Το RT μεταδίδει ότι ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων θα διεξαχθεί σε δύο ημέρες, σύμφωνα με σχετική πηγή που επικαλείται.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας, Ukrinform, η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν σήμερα, συζήτησαν σειρά θεμάτων προτεραιότητας και τώρα επιστρέφουν στις πρωτεύουσες τους, για διαβουλεύσεις σχετικά με τις περαιτέρω αποφάσεις.
Τη συγκεκριμένη δήλωση έκανε ο σύμβουλος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντολιάκ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, αναφέρει το Ukrinform. Μετά τις διαβουλεύσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών.
“Τα μέρη όρισαν μια σειρά θεμάτων προτεραιότητας, στα οποία όρισαν ορισμένες λύσεις. Για να μπορέσουν οι αποφάσεις αυτές να έχουν κάποιες δυνατότητες προσαρμογής σε υλικοτεχνικές λύσεις, οι αντιπροσωπείες πηγαίνουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις”, είπε χαρακτηριστικά.
“Προκατειλημμένη” η ρωσική πλευρά, “δύσκολες” οι συνομιλίες, λένε οι Ουκρανοί
Πάντως, μέλος της ουκρανικής αντιπροσωπείας που πήρε μέρος στις σημερινές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ότι οι συνομιλίες ήταν δύσκολες και ότι η ρωσική πλευρά ήταν προκατειλημμένη. “Η ρωσική πλευρά, δυστυχώς, έχει ακόμη μια πολύ προκατειλημμένη αντίληψη για τις καταστροφικές διεργασίες που έχει δρομολογήσει”, δήλωσε ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχαήλο Ποντολιάκ.
Σημειώνεται, πάντως, ότι την τελευταία ώρα ακούγονται αρκετές δυνατές εκρήξεις στο Κίεβο, ενώ ηχούν οι σειρήνες καλώντας τους κατοίκους να σπεύσουν στο κοντινότερο καταφύγιο, σύμφωνα με την Kyiv Independent.
Πούτιν: Αυτοί είναι οι όροι του για να σταματήσει η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε σήμερα στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν ότι ζητεί την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους, την “αποναζιστικοποίηση” της ουκρανικής κυβέρνησης και ένα “ουδέτερο καθεστώς” του Κιέβου, ως προϋπόθεση για τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Πούτιν ζήτησε “την αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία, την επίτευξη της αποστρατιωτικοποίησης και της αποναζιστικοποίησης του ουκρανικού κράτους και την εγγύηση του ουδέτερου καθεστώτος του” ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε διευθέτηση, τόνισε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση, μετά μια τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.
Οι όροι του Μακρόν στον Πούτιν
Nωρίτερα σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμάνουελ Μακρόν επανέλαβε το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει η ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και επανέλαβε την ανάγκη να υπάρξει άμεση παύση πυρός. Για το διάστημα που διαρκούν οι συζητήσεις ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να εφαρμοστούν τα εξής: Πρώτον άμεση διακοπή όλων των επιθέσεων κατά πολιτών, δεύτερον προστασία των αστικών υποδομών και τρίτον εξασφάλιση των οδικών αξόνων πρωτίστως δε εκείνων που βρίσκονται νοτίως του Κιέβου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ηλυσίων Πεδίων ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε διατεθειμένος να σεβαστεί αυτούς τους τρεις όρους. Ο πρόεδρος της Γαλλίας ζήτησε επίσης τον σεβασμό του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, την προστασία του αστικού πληθυσμού και την ανεμπόδιστη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία. Ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε στον Ρώσο πρόεδρο να μείνουν σε επαφή τις επόμενες μέρες ούτως ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε επιδείνωση της κατάστασης. Σύμφωνα με την γαλλική ανακοίνωση ο πρόεδρος Πούτιν συμφώνησε και σε αυτό.
Photo: Sergei Kholodilin/BelTA/Handout via Reuters